Hauskaa siivousta: Leikit, jotka innostavat lapsia osallistumaan kodin siivoukseen

Viimeksi päivitetty: 10.4.2024

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Kodin siivous on usein mielipiteitä jakava tehtävä aikuisillekin. Negatiivisia tunteita siivousta kohtaan aiheuttaa usein se, että siivous tehdään väsyneenä ja siinä vaiheessa kun siivottavaa on ehtinyt kertyä enemmänkin tehtävän välttelyn vuoksi.

Etenkin lapsille siivoamisessa saattaa aiheuttaa ahdistusta siihen liitetyt negatiiviset tunteet ja kommentit. Kun ei itsekään tahdo jaksaa ja lattialla aina olevat lelut väsyttää niin on vaikea keksiä miten lapsia motivoi tähän. Ennemminkin vain helposti tulee lähestyttyä lempeän uhkailun tai lahjonnan kautta.

Aikuistenkin negatiiviset ajatukset siivoamiseen liittyen saattaa olla muodostunut jo lapsena, en vuoksi olisi hyvä saada siivoaminen perheessä usein tehtyä hauskaksi asiaksi ja osallistuttaa lapset ikätasoisesti tähän jo alusta alkaen. Hauskuutta voi lisätä vaikka lasten siivous pelit tai jonkinlainen palkintojärjestelmä.

Siivouksesta hauskaa

Lasten siivous pelit tekee siivoamisesta koko perheelle mielekkäämpää, lapsilla on tekemistä jolla voivat myös positiivisella tavalla tutustua tähän kotitehtävään ja vanhemmat saavat kodin siivoukset tehtyä paremmalla mielellä.

Lapsen on hyvä saada osallistua tähän kotitehtävään jo pienestä alkaen, käytäntöjä saattaa olla haasteellinen muuttaa isomman lapsen kohdalla. Siivoamisesta on myös hyvä puhua positiiviseen ja kannustavaan sävyyn “Äiti ja isi tulee niin hyvälle tuulelle kun saadaan siivottua puhdas koti!”.

Siivouksesta voi tehdä hauskaa kuuntelemalla yhdessä siivouksen aikana musiikkia tai äänikirjaa.

Suunnitelmallisuus

Siivousta on tärkeä suunnitella etukäteen ja varata sille riittävästi aikaa, jotta tunnelma ei kiireessä kiristy. Lapselle voi jo edeltäkäsin kertoa tulevista suunnitelmista ikätasoisesti. Ihan pienelle lapselle päivän aikataulua voi kertoa jo aamusta, vähän isommalle jopa edellisenä päivänä.

Siivous on hyvä mahdollisuuksien mukaan tehdä sen verran hyvissä ajoin että sen jälkeen voi olla edessä vielä jotain mielekästä, vaikkapa perheen yhteinen leikkihetki, ulkoilu puistossa tai vaikkapa yhteinen iltasauna kylpyleikin kera. Näin lapsi voi siivouksen päätteeksi vielä odottaa jotain kivaa.

Siivouslelut

Pienen lapsen tehtävien ei tarvitse olla mitään varsinaisesti hyödyllistä aikuisen näkökulmasta, kunhan lapsi saa positiivisia kokemuksia yhdessä tekemisen ilosta. Lapsi voi leikkiä turvallisilla siivousvälineillä kuten kuivalla pöly liinalla tai harjalla.

Myös lasten leluina löytyy paljon siivoustarvikkeita kuten leikki-imuri tai lelu siivouskärry. Pienen lapsen osallistuminen on hyvä pitää lyhytkestoisena ja mukavana, jotta lapsi ei ehdi kyllästyä ja turhautua tähän.

Siivousleikit

Siivousleikki

Isomman lapsen osallistumiseen voi hyödyntää pelejä, kuvitettuja siivousjärjestyksiä tai palkintojärjestelmiä. Lapselle on hyvä antaa pieniä ja selviä tehtäviä, jotta tehtävän vaativuus ei aiheuta ahdistusta.

Pienet kohteet selvillä ohjeilla antaa lapselle onnistumisen kokemuksia ja luo lapselle itsevarmuutta siivoustehtäviin jatkossakin. Lapsi luottaa siihen, että hän kasvaessaan pikkuhiljaa pärjää isompikin tehtävien hoitamisesta. 

Siivouksesta voi tehdä pienen leikkimielisen kilpailun ottamalla aikaa. Hauskinta on, että tässä pelissä kaikki voittaa!

Kuvitetut siivousjärjestykset

Pienemmälle leikki-ikäiselle voi luoda kuvitetun siivous järjestyksen, jossa on helppoja, lapselle ennestään tuttuja tehtäviä. Lapsi voi itse suunnitelmasta katsoa seuraavan tehtävän edellisen hoidettuaan ja jälleen saada onnistumisen kokemuksia. Kuvituksia voi lapsen kasvaessa muuttaa, jotta hän saa uusia tehtäviä ja vaihtelua. 

Palkintojärjestelmä

Lasten kanssa toimii usein hyvin palkinto järjestelmät. Pieni lapsi voi kerätä jännittäviä tarroja yhdessä piirrettyyn polkuun jonka päässä on maali ja mahdollinen lisäpalkinto. Isompi lapsi saattaa tykätä vain taulukosta jossa on sama toimintaperiaate, kun tietty määrä tehtäviä on tehty odottaa isompi palkinto.

Palkintona voi toimia veikka jälkiruoka/herkku, pieni lelu tai lisää peliaikaa – ikätasoisesti ja lapsen mieltymysten mukaan!

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa