Luontoa, rahaa ja siivoojaa säästävä vinkki: Hanki vessaan roskis

Viimeksi päivitetty: 21.5.2025

Jaa artikkeli:

Vessassa vietetään yllättävän paljon aikaa – ja välillä yllättävissä tarkoituksissa. Siellä meikataan, kuivataan pyykkiä, selataan puhelinta ja joskus jopa paetaan arjen hälinää hetkeksi.  

Mutta mitä tapahtuu, kun tämä monitoimitila alkaa toimia myös roskakorina? Arjen huomaamattomat valinnat voivat johtaa yllättäviin seurauksiin, joilla on vaikutusta paitsi omaan lompakkoon, myös ympäristöön ja toisten ihmisten työhön.  

Lue, miten pienillä muutoksilla voi tehdä ison eron – ja miksi yksi roskis ei aina riitä. 

Vessa voi olla varsinainen monitoimitila 

Vessa ei ole pelkkä paikka tarpeiden tekemiseen, vaan toimii monella tavalla arjen monitoimitilana. Monessa kodissa kylpyhuone yhdistetään pyykinpesuun, mikä tarkoittaa, että siellä pestään, kuivataan ja joskus jopa lajitellaan vaatteita.  

Lisäksi tila toimii usein meikkauspisteenä, parranajohuoneena ja suihkutilana. Joillekin se on jopa hetken pakopaikka kiireisestä arjesta: ovet kiinni, puhelin käteen ja rauhallinen hetki pöntöllä.  

Tässä tilanteessa moni selaa uutisia, vastaa sähköposteihin tai eksyy uusien nettikasinoiden maailmaan, jossa bonukset ja pelit vetävät huomion täysin toisaalle. Kun keskittyminen herpaantuu, vessa saattaa muuttua vahingossa myös kadonneiden esineiden hautausmaaksi.  

Pönttöön voi pudota puhelin, meikkituotteita, pesukoneen pesulaput tai jopa rahaa – tahallaan tai täysin huomaamatta. Monitoimitilan luonne tekee vessasta helposti paikan, jossa tapahtuu paljon vahinkoja. 

Mikä yhdistää puhelimia, paistorasvoja ja kipulääkeitä? 

Yllättävän moni suomalainen päätyy heittämään edellä mainitut asiat vessanpönttöön – joko tietämättömyyttään tai silkkaa huolimattomuuttaan.  

Vaikka vessa on yhä useammin monitoimitila, sen alkuperäinen tarkoitus ei muutu: pönttö on tarkoitettu eritteille, ei elektroniikalle, lääkkeille tai keittiöjätteille.  

Helsingin keskustassa järjestetty ”Pytyllä on asiaa” -taidetempaus toi Ylen uutisen mukaan asian konkreettisesti esiin, kun Kansalaistorille ilmestyi installaatio kymmenistä vessanpytyistä. Mukana oli vitriini, josta löytyi kaikkea simpukkapuhelimista tekohampaisiin – kaikki esineitä, jotka olivat päätyneet pöntön kautta viemäriin.  

Se, mikä huuhtoutuu vessasta alas, ei katoa jäljettömiin. Lääkkeiden vaikuttavat aineet, rasvat ja kemikaalit päätyvät usein Itämereen, jossa ne aiheuttavat haittaa ekosysteemille ja kaloille.  

Vastuullinen arki alkaa pienistä teoista: vanhat lääkkeet viedään apteekkiin, rasvat biojätteeseen ja puhelimet elektroniikkakierrätykseen. Vessa ei ole roskakori – ei edes silloin, kun istut siellä uppoutuneena pelaamiseen. 

Pönttöön kuulumattomat asiat kuormittavat siivoojaa, luontoa ja kukkaroa 

Vessanpönttö ei ole roskakori, vaikka moni sitä sellaisena käyttää. Kun sinne päätyy asioita, joita ei pitäisi sinne koskaan laittaa – kuten vanhoja lääkkeitä, rasvaa, vanupuikkoja tai jopa pikkuelektroniikkaa – seuraukset voivat kantaa yllättävän pitkälle. 

Ensimmäisenä ongelmat näkyvät siivoojalle: tukkeutuneet viemärit, hajuhaitat ja ylimääräinen työ kuormittavat arkea ja vievät aikaa oikeilta siivoustehtäviltä.  

Luonto kärsii pitkäaikaisemmin. Esimerkiksi lääkejäämät, joita huuhtoutuu viemäriin joko suoraan tai ihmisen kehon kautta, päätyvät lopulta vesistöihin. Ne voivat vahingoittaa vesieläimiä ja muuttaa luonnon tasapainoa useilla tavoilla.  

Ja jos viemäri tukkeutuu vääränlaisen jätteen vuoksi, kukkaro kevenee varmasti: putkimiehen käynti maksaa, ja isommissa vaurioissa taloyhtiö voi laskuttaa aiheuttajaa.  

Yksi harkitsematon pönttöön heitetty tavara voi siis synnyttää siivoojalle päänvaivaa, luonnolle pysyvää haittaa ja käyttäjälle yllättävän laskun. Pidetään siis pytty sille kuuluvassa käytössä. 

Hanki vessaan yksi tai useampi roskis 

Vessaan kannattaa luoda järjestelmällinen ja fiksu jätehuolto. Yksi roskis ei aina riitä – erityisesti jos käytät terveyssiteitä tai vanhenevia lääkkeitä. Terveyssiteille kannattaa varata oma roskis, jossa on kansi ja pussi, jotta hygienia säilyy ja tyhjennys on helppoa.  

Lääkkeet taas eivät kuulu viemäriin tai sekajätteeseen, vaan ne pitää palauttaa apteekkiin. Lääkkeille voi kerätä oman erillisen säilytysrasian, joka tyhjennetään säännöllisesti asianmukaisesti.  

Meikatessa on hyvä pitää pöntön kansi kiinni, jotta meikit, hiustenmuotoilulaitteet tai muut mahdolliset putoavat esineet eivät päädy vahingossa väärään paikkaan.  

Myös pyykkien kuivatus kannattaa järjestää niin, etteivät vaatteet roiku pöntön päällä, missä ne voivat kerätä kosteutta tai jopa pudota sinne. Ja vaikka puhelin kulkee helposti mukana, vessanpytty ei ole paras paikka pelisessiolle – riski putoamiselle on todellinen. 

Muista siis..

Kun arjen kiireet kasaantuvat ja vessa toimii tilapäisenä työhuoneena, kauneussalonkina tai rentoutumispaikkana, unohtuu helposti sen alkuperäinen tarkoitus. Vessanpönttö ei kuitenkaan ole paikka jätteille, meikeille tai vanhoille lääkkeille – ei edes silloin, kun multitaskaaminen tuntuu fiksulta.  

Yhden väärän esineen pudottaminen voi johtaa tilanteeseen, jossa kotona tai vaikka työpaikalla on vessanpönttö tukossa ja siitä tulee yllättävän suuri ja potentiaalisesti hintava ongelma.  

Sen sijaan, että kaivaisit lompakkoa putkimiehen maksua varten, kannattaa ennaltaehkäisy aloittaa nyt. Pienillä järjestelyillä ja oikeilla valinnoilla säästät luontoa, aikaa ja rahaa – ja samalla myös hermojasi. 

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa