Kun ajettava ruohonleikkuri ei suostu käynnistymään – Mitä tehdä?

Viimeksi päivitetty: 18.6.2024

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Tiedätkö sen tunteen, kun aurinko paistaa, ruoho on vihreämpää kuin koskaan, ja päätät vihdoin tarttua ajettavaan ruohonleikkuriin – vain huomataksesi, että se ei käynnisty? Tämä artikkeli käy läpi, miten voit ratkaista tämän yleisen ongelman ja varmistaa, että ruohonleikkurisi on aina valmis toimintaan.

Miksi ajettava ruohonleikkuri ei käynnisty?

Ajettavan ruohonleikkurin käynnistymisongelmat voivat johtua monista syistä, mutta onneksi useimmat niistä ovat itse korjattavissa. Katsotaanpa, mitä voit tehdä, jos koneesi kieltäytyy heräämästä henkiin.

Tarkista polttoainejärjestelmä

Polttoaineongelmat ovat yleisin syy siihen, miksi ajettava ruohonleikkuri ei starttaa. Tässä muutama vinkki, miten voit tarkistaa ja korjata polttoainejärjestelmän:

 • Vanhentunut polttoaine: Polttoaine vanhenee nopeammin kuin ehkä kuvittelet. Jos ruohonleikkurisi on seissyt käyttämättömänä useita kuukausia, polttoaine saattaa olla vanhentunutta ja tukkia polttoainejärjestelmän. Suositus on vaihtaa polttoaine vähintään kerran vuodessa.
 • Polttoainesuodattimen tarkistus: Tukkeutunut polttoainesuodatin estää polttoaineen virtaamisen moottoriin. Tarkista suodatin ja puhdista tai vaihda se tarvittaessa.

Sytytysjärjestelmän vianmääritys

Toinen yleinen ongelma on sytytysjärjestelmä. Näin tarkistat sytytysjärjestelmän kuntoa:

 • Sytytystulppa: Irrota sytytystulppa ja tarkista sen kunto. Etsi kulumisen tai vaurion merkkejä ja varmista, että tulppa on puhdas ja kuiva. Jos tulppa on likainen tai vaurioitunut, se voi estää kipinän syntymisen.
 • Sytytystulpan vaihto: Jos sytytystulppa näyttää kuluneelta, on aika vaihtaa se uuteen. Tämä on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista varmistaa, että ruohonleikkurisi käynnistyy ongelmitta.

Ilmansuodattimen tarkistaminen

Ilmansuodatin on tärkeä osa ruohonleikkurisi moottoria, joka suojaa sitä liialta pölyltä ja lialta:

 • Tarkista ilmansuodatin: Irrota ilmansuodatin ja tarkasta sen kunto. Jos suodatin on erittäin likainen, se voi estää ilman pääsyn moottoriin, mikä voi johtaa käynnistymisongelmiin.
 • Puhdista tai vaihda suodatin: Puhdista ilmansuodatin kevyesti paineilman avulla tai vaihda se uuteen, jos se on liian likainen.

Yleisiä vinkkejä ajettavan ruohonleikkurin huoltoon

Jotta vältytään tilanteilta, joissa ajettava ruohonleikkuri ei starttaa, on tärkeää ylläpitää sitä säännöllisesti. Huolto voi tuntua tylsältä, mutta se säästää sinut monelta harmilta pitkällä tähtäimellä. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua pitämään leikkurisi kunnossa.

Säännöllinen huolto ja tarkastukset

Säännöllinen huolto on avain siihen, että ruohonleikkurisi pysyy hyvässä toimintakunnossa. Tässä muutamia asioita, jotka kannattaa tarkistaa ja huoltaa säännöllisesti:

 • Öljynvaihto: Vaihda moottoriöljy säännöllisesti. Suositus on vaihtaa öljy vähintään kerran kaudessa tai 50 käyttötunnin jälkeen.
 • Terien tarkastus ja teroitus: Tarkista, että ruohonleikkurin terät ovat terävät ja tasapainossa. Tylsät terät eivät leikkaa ruohoa kunnolla ja voivat rasittaa moottoria.
 • Akun tarkistus: Jos ruohonleikkurissasi on akku, tarkista sen kunto ja varmista, että se on ladattu. Akku voi menettää varaustaan ajan myötä, joten pidä se hyvässä kunnossa.

Talvisäilytys ja valmistautuminen kauteen

Talvi on ruohonleikkurillesi lepotauko, mutta se vaatii silti huomiota. Oikea talvisäilytys voi estää käynnistymisongelmat keväällä:

 • Puhdistus ennen säilytystä: Puhdista leikkuri perusteellisesti ennen talvisäilytystä. Poista kaikki leikkuujätteet, ruoho ja lika, jotta ne eivät aiheuta korroosiota.
 • Polttoaineen poisto tai stabilointi: Tyhjennä polttoainesäiliö tai lisää stabilointiainetta polttoaineeseen. Tämä estää polttoaineen vanhenemisen ja tukkimisen.
 • Säilytä kuivassa ja suojatussa paikassa: Säilytä leikkuri kuivassa, lämpimässä paikassa. Vältä paikkoja, joissa on suuria lämpötilanvaihteluita tai kosteutta.

Milloin on aika kutsua ammattilainen?

Vaikka monet ajettavan ruohonleikkurin ongelmat voi ratkaista itse, on tilanteita, jolloin ammattilaisen apu on välttämätöntä. Tiedät, että on aika kutsua ammattilainen, kun:

 • Monimutkaiset moottoriongelmat: Jos moottorissa on outoja ääniä, epätasainen käynti tai muita vaikeasti diagnosoitavia ongelmia.
 • Sähköongelmat: Jos ruohonleikkurin sähköjärjestelmässä on vikoja, kuten starttimoottorin toimimattomuus tai sulakkeiden palaminen jatkuvasti.
 • Toistuvat ongelmat: Jos ruohonleikkuri ei käynnisty huolimatta toistuvista yrityksistä ja itse tehdyistä korjauksista.

Yleisimpiä kysymyksiä

Lopuksi, tässä on vastauksia muutamiin yleisimpiin kysymyksiin, joita ihmisillä on, kun heidän ajettava ruohonleikkurinsa ei käynnisty:

 • Miksi ruohonleikkuri ei käynnisty, vaikka polttoainetta on riittävästi?
  • Tarkista, onko polttoaine vanhentunutta tai onko polttoainejärjestelmässä tukkeutumia.
 • Mitä teen, jos sytytystulppa on puhdas, mutta leikkuri ei silti käynnisty?
  • Varmista, että sytytystulppa saa virran oikein ja että sytytysjärjestelmässä ei ole muita vikoja.
 • Voiko likainen ilmansuodatin todella estää käynnistymisen?
  • Kyllä, likainen ilmansuodatin voi estää moottoria saamasta riittävästi ilmaa, mikä estää käynnistymisen.

Ratkaisuja ja ennaltaehkäisyä

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua ratkaisemaan ajettavan ruohonleikkurisi käynnistymisongelmat. Muista, että säännöllinen huolto ja oikea talvisäilytys voivat ehkäistä monia yleisiä ongelmia. Jos kaikki kotikonstit epäonnistuvat, älä epäröi kutsua ammattilaista apuun. Pidä ruohonleikkurisi hyvässä kunnossa, niin se palvelee sinua luotettavasti vuosia eteenpäin!

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa