Jääkaapin ja pakastimen siivous: Vinkit ja ohjeet

Viimeksi päivitetty: 16.8.2023

Jaa artikkeli:

Jääkaapin ja pakastimen siivous voi tuntua kovin tylsältä kotityöltä, johon on vaikea löytää motivaatiota. Innostus saattaa kuitenkin löytyä sähkölaskusta tai pikemminkin siinä kertyneestä säästöstä. Huoltamattomat kodinkoneet nostavat sähkönkulutusta yllättävän paljon.

Pakastimen säännöllinen sulatus kerran tai kahdesti vuodessa pienentää pakastimen sähkönkulutusta 30 tai jopa 50 prosentilla. Jääkaapin säännöllinen siivous saattaa myös vähentää kaupankäyntikustannuksia; kun sisältö on järjestyksessä ja tiedossa ei tule vahingossa ostettua jotain mikä olisikin jo löytynyt jääkaapin perukoilta. 

Keräsimme tähän artikkeliin kotityötäsi nopeuttamaan siivousohjeet sekä jääkaapille, että pakastimelle!

Jääkaapin siivous

Jääkaappi on hyvä pyyhkiä säännöllisesti jotta vältyt epämiellyttäviltä tuoksuilta. Ovihyllyt voi irrottaa ja tiskata. Tiivisteet kannattaa pyyhkäistä muutaman kerran vuodessa. Useimmat jääkaapit ovat automaattisulatteisia. mikäli jääkaappisi vaatii sulatuksen se on syytä tehdä ainakin kerran vuodessa. Katso ohjeet alta pakastimen sulatuksesta. 

Vähintään kerran vuodessa kannattaa tarkistaa jääkaapin poistovesiaukko. Pyyhkäise aukon suu ja tarkista ettei se ole tukkeutunut. Tarvittaessa poista mahdollinen tukos esimerkiksi vanupuikolla.

jaakaapin_ja_pakastimen_siivous

Pakastimen sulatus

Pakastimen sulatus on tietysti vaivattominta hoitaa talvella kun ulkona on sopiva pakkaskeli ruokien säilyttämiseen sulatuksen ajaksi. Kesällä pakastimessa kannattaa hyödyntää sulatustoimintoa joka valmistelee ruuat entistä syvempään jäähän ennen varsinaisen sulattamisen aloitusta.

Lämpimällä kelillä ruuat kannattaa pakata kylmälaukkuihin tai vuorattuihin pahvilaatikoihin, jotka voi lopuksi peitellä sanomalehdillä, vilteillä tai peitoilla.

Esivalmistelu

Aloita sulatus sammuttamalla pakastin ja valmistelemalla ympäristö sulatusvesien keräämistä varten. Lattian suojaksi kannattaa varmuuden vuoksi aluksi asetella muutama pyyhe. Sulatusvedet voi kerätä astioihin tai korkeareunaiseen uunipeltiin, tarkista siis mihin pakastimesi alkaa valuttaa vettä.

Osa pakastimista sulattaa veden pakastimen pohjalle, toisissa vesi saattaa ohjautua sille suunniteltua kanavaa pitkin. Pakastmen tyhjennyksen elintarvikkeista voi aloittaa vasta tässäkin vaiheessa, sammutuksen ja esivalmisteluiden jälkeen.

Sulatus ja puhdistus

Voit nopeuttaa pakastimen sulatusta asettamalla pakastimeen keitettyä vettä kulhoissa. Paksuimpia jääkerrostumia voi varovaisesti napsia pois käsin, varo kuitenkin vahingoittamasta pakastinta. Pakastin sulattaa jään joko kourun kautta pakastimen eteen laittamaasi astiaan tai pakastimen pohjalle.

Sulaneita vesiä voit imeyttää esimerkiksi pyyhkeisiin. Kun sulatus ja vesien kerääminen on valmis voit tiskata kaikki irtoavat osat. Pyyhi lopuksi pakastinsisältä ja ulkoa astianpesuveteen kostutetulla siivousliinalla. 

Lopuksi

Anna pakastimen kuivua ja tuulettua. On tärkeää ettei pakastimessa ole kosteutta ennen kuin käynnistät sen uudelleen, muuten pakastin kerää yllättävän nopeaa uudelleen jäätä reunoille. Odottelun aikana on hyvä tehdä inventaario pakasteille. Järjestä ruuat ryhmittäin esimerkiksi: valmisruoat, herkut, lihat, kasvikset ja leivät.

Kaappipakastimeen voit helposti laittaa pakasteryhmät omiin lokeroihin. Arkkupakastimeen voi hankkia muutaman korin, jotta ruuat eivät heti mene uudelleen sekaisin. Muovinen kori saattaa pakastimessa hajota helposti, puinen tai metallinen kori saattaa säilyä paremmin.

Lämpötilat

Tarkista lopuksi jääkaapin ja pakastimen säädöt. Pakastin olisi ruokien säilyvyyden kannalta hyvä pitää -18 asteessa ja jääkaappi +2 – +6 asteen lämpötilassa. Lämpötilat on hyvä pyrkiä pitämään tasaisena, jo asteen ero lisää laitteen sähkönkulutusta.

Monissa jääkaapeissa on tätä varten viilennystoiminto, joka nopeuttaa halutun lämpötilan saavuttamisen mikäli jääkaappiin laitetaan paljon hieman lämpimämpiä ruokia, esimerkiksi kauppareissun jälkeen.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa