10 hyödyllistä lelua, jotka tekevät siivoamisesta lapsille hauskaa

Viimeksi päivitetty: 28.9.2023

Lapsille löytyy paljon erilaisia siivousleluja, jotka soveltuvat eri-ikäisille lapsille ja erilaisiin siivoustöihin. Siivouslelut kannattaa pitää siivouskomerossa ja ottaa esille vain siivousta varten, jolloin niiden uutuudenviehätys säilyy paremmin ja lapsella on hauskaa tekemistä kun vanhempi siivoaa kotia.

Siivouslelut ovat myös erinomainen lahja lapselle, lahja josta lapsen vanhempikin saattaa olla onnellinen. Tässä artikkelissa esittelemme 10 parasta siivouslelua lapsille.

Casdon Henry lasten leikkimoppi ämpärillä

 • Lapsille, jotka haluavat auttaa aikuisia kotitöissä ja matkia heidän tekemisiään
 • Settissä pieni moppi ja siivousämpäri, jonka hattu toimii mopin kuivaamiseen
 • Kirkkaat värit ja hymyilevä Henry-hahmo tekevät moppauksesta hauskan leikin

Tämä siivoussetti on kevyt ja helppo käyttää, mikä sopii erityisesti pienille lapsille. Sen sangallista ämpäriä on myös helppo liikutella kohteesta toiseen. Leikkipuhdistusvälineet on suunniteltu vastaamaan todellisia siivousvälineitä, mikä auttaa lapsia oppimaan kodin ylläpitoon liittyviä tärkeitä taitoja.

Kids Concept Bistro Rikkalapio ja harja

 • Kestää kovaa käyttöä
 • Valmistettu luonnollisista materiaaleista
 • Kevyet ja helpt käsitellä pienillä käsillä

Leikkirikkalapio ja -harja ovat erinomaisia siivousleluja, jotka auttavat lasta oppimaan, miten kerätään roskat lattialta. Lapion ja harjan varret ovat valmistettu pyökistä, joten ne kestävät kovaa käyttöä. Rikkalapion alaosa on metallia ja harjassa on kookospähkinästä valmistetut harjakset. Leikkirikkalapio ja -harja ovat myös helppoja käsitellä pienille käsille, joten ne sopivat hyvin lapsille.

Kids Concept Puhdistusvälinesetti

 • Sisältää useita käteviä lisätarvikkeita
 • Kestää kovaa käyttöä
 • Valmistettu luonnollisista materiaaleista
 • Siivousvälineet on lasten koossa ja CE-merkittyjä

Kids Conceptin nykyaikainen puhdistusvälinesetti sisältää useita käteviä lisätarvikkeita. Setissä on esimerkiksi luuta, jolla lapsi voi helposti lakaista murut ja mopilla voi pyyhkiä lattian. Pölyhuiskalla lapsen on hauska siivota pintoja ja nähdä kuinka pöly katoaa. Setissä tulee mukana myös siivousliina.

Pakkaus sisältää kaikki tarvittavat siivousvälineet lasten koossa ja ne ovat CE-merkittyjä. Setin ikäsuositus on 3 vuotta, se sisältää mopin, luudan, harjan, rikkalapion, pölyhuiskan, pyyhkeen ja säilytystelineen. Siivousvälineet on valmistettu vanerista, männystä, pyökistä, polyesteristä ja kookoskuidusta. Setti on erittäin kestävä ja pitkäikäinen.

Elektrolux Leikkipölynimuri

 • Imuri näyttää aivan oikealta pölynimurilta
 • Siinä on oikea imutoiminto
 • Ääni- ja valotoiminnot
 • Imurin ollessa päällä säiliössä pyörii polyesterikuulilla

Electroluxin leikki-imuri on loistava tapa opettaa lapselle siivouksen perusteita! Tämä imuri näyttää aivan oikealta pölynimurilta ja siinä on oikea imutoiminto. Imurin ollessa päällä säiliössä pyörii polyesterikuulilla. Lisäksi imurissa on ääni- ja valotoiminnot, jotka tekevät leikistä entistä todentuntuisemman. 

Lapsesi voi siivota huoneensa ja harjoitella siivoamista aivan kuten aikuistenkin. Tämä leikkikalu on hauska ja hyödyllinen lisä jokaisen pienen kodin siivousarsenaaliin!

Cloudberry Castle Keittiötarvikkeet Suuri Leikkisetti

 • Kattava valikoima erilaisia keittiövälineitä
 • Tarjoaa mahdollisuuden monipuolisiin ja luoviin leikkeihin
 • Auttaa lapsia oppimaan kodin ylläpitoa

Cloudberry Castlen keittiövälinesarja on täydellinen lapsesi leikkeihin, sillä siinä on kattava valikoima erilaisia keittiövälineitä, kuten tehosekoitin, kahvinkeitin ja vohvelirauta. Sarja tarjoaa mahdollisuuden monipuolisiin ja luoviin leikkeihin, joissa lapsesi voi oppia uusia taitoja ja tutustua erilaisiin ruokiin ja niiden valmistukseen.

Leikkikeittiövälineet ovat toinen loistava lelu kotileikkeihin, joka auttaa lapsia oppimaan kodin ylläpitoa. Monet leikkikeittiövälineet sisältävät myös siivousvälineitä, mikä lisää niiden käytännöllisyyttä. Leikkikeittiöön voi myös laittaa tiskiharjan ja tiskirätin, jolloin lapsi voi aidon tuntuisesti puuhata omassa keittiössään vanhemman tehdessä kotitöitä keittiössä. Leikkikeittiövälineet ovat myös monipuolisia leluja, jotka tarjoavat mahdollisuuden oppia keittiötyöskentelyä, joka on tärkeä taito jokaiselle lapselle.

Vileda leikkisiivouskärry

 • Sisältää kattavan valikoiman siivousleluja
 • Kärry pitää lelut järjestyksessä
 • Vaunut on varustettu pyörillä

Viledan leikkisiivouskärryt sisältää mukavan kattavan valikoiman siivousleluja kodin siivousleikkeihin. Kärry sisältää veto- tai työntökärryn, ämpärin, mopin, harjan, rikkalapion ja -harjan, joten kaikki tarvittava on käden ulottuvilla. Kärry pitää lelut järjestyksessä.

Siivousvaunut ovat yleensä suunniteltu pienille lapsille, jotka rakastavat siivousta. Leikkivaunut on varustettu pyörillä, joten niitä on helppo liikutella ympäri kotia.

Viikkari - Spralla

 • Lapsi voi osallistua pyykkihuoltoon hauskalla tavalla
 • Auttaa lasta oppimaan helposti ja nopeasti paitojen ja puseroiden laskostamisen

Viikkari ei ole varsinainen siivouslelu, mutta soveltuu sellaiseksi erinomaisesti isommalle lapselle. Näin lapsi voi aktiivisemmin osallistua pyykkihuoltoon hauskalla tavalla. Tämä viikkauslaite auttaa lasta oppimaan helposti ja nopeasti paitojen ja puseroiden laskostamisen.

Laitteen käyttö on yksinkertaista: aseta paita tai pusero laitteeseen, taita molemmat puolet viikkauslaudan yli ja taita sitten alareuna ylöspäin. Lopputuloksena on kauniisti laskostettu vaate. Laitteessa on myös kaksi eri kokoista viikkauslautaa, joten se sopii erikokoisille vaatteille. Tämä on hyvä tapa opettaa lapselle siisteyttä ja järjestystä omassa huoneessaan.

Siivoustohvelit

 • Tossujen avulla lapsi voi puhdistaa lattiat luistelemalla
 • Imaisee hyvin pölyä ja likaa
 • Lapselle hauskaa ja vaivatonta siivoukseen osallistumista

Siivoustohvelit auttaa lapsia oppimaan lattian siivousta hauskalla tavalla. Siivoustohveleit on yleensä varustettu mikrokuitumateriaalilla, joka imaisee hyvin pölyä ja likaa. Tohvelit soveltuvat parhaiten hieman isommalle lapselle, joka liikkuu jo hyvin ilman jarrusukkia.

Näiden Sweeping Slippers -tossujen avulla lapsi voi puhdistaa lattiat luistelemalla! Tossuissa on moppaava pohja, joten samalla kun kävelee, pyyhkii lattioita. Näin voit tehdä siivoukseen osallistumisesta lapselle hauskaa ja vaivatonta!

Säilytyslaatikko leikkimatolla - Spralla

 • Yhdistää leikkimisen ja siivoamisen kätevästi yhteen
 • Siivous lapselle helppoa ja hauskaa
 • Siisti lelulaatikko

Tämä kätevä leikkimatto ja lelulaatikko yhdistää leikkimisen ja siivoamisen kätevästi yhteen. Leikkimaton päällä lapset voivat leikkiä ja käyttää mielikuvitustaan, kun taas lelulaatikko pitää kaikki lelut kätevästi kasassa. 

Lapsesi voi oppia järjestelmällisyyttä ja vastuuta omista tavaroistaan, kun hän oppii siivoamaan lelunsa lelulaatikkoon päivän päätteeksi. Lelujen siivous tapahtuu yhdellä nykäyksellä! Laatikko on helppo avata ja sulkea, joten se sopii myös pienille lapsille.

Usein kysytyt kysymykset:

Siivouslelut on erinomainen tapa innostaa lapsia auttamaan kotitöissä ja opettaa heille tärkeitä taitoja kodin ylläpidossa ja mikä tärkeintä, kun lapsilla on miellyttävää puuhaa saat siivouksen tehtyä hieman kevyemmin!

Siivousleikit tukevat lapsen kehitystä monella tavalla, sillä ne stimuloivat lasten mielikuvitusta ja kehittävät käsi-silmä -koordinaatiotaan. Realistinen roolileikki edistää myös lapsen sosiaalisia taitoja ja auttaa heitä hahmottamaan syy-seuraus -suhteita.

Siivousleikit tukevat lapsen kehitystä monella tavalla, sillä se stimuloi lasten mielikuvitusta ja kehittää heidän käsi-silmä -koordinaatiotaan. Realistinen roolileikki edistää myös lapsen sosiaalisia taitoja ja auttaa heitä hahmottamaan syy-seuraus -suhteita.

Leikki on erittäin tärkeä osa lapsen kehitystä ja oppimista. Se on lapsen luontainen tapa oppia ja kehittyä monella eri alueella. Se tarjoaa lapselle iloa, hauskuutta ja vapautta, samalla kun hän oppii uusia taitoja ja kehittyy kokonaisvaltaisesti.

Leikki auttaa kehittämään lapsen ajattelua, mielikuvitusta, ongelmanratkaisukykyä ja luovuutta. Lapsi oppii havainnoimaan, suunnittelemaan, kokeilemaan ja päättelemään leikin avulla.

Leikki edistää lapsen fyysisten taitojen kehittymistä. Lapsi harjoittelee erilaisia liikkeitä, koordinaatiota, hienomotorisia taitoja (kuten sorminäppäryyttä) ja tasapainoa leikin avulla.

Leikki tarjoaa lapselle mahdollisuuden harjoitella sosiaalisia taitoja, kuten vuorovaikutusta, jakamista, yhteistyötä, empatiaa ja konfliktien ratkaisua. Lapsi oppii toimimaan ryhmässä ja ymmärtämään erilaisia rooleja ja näkökulmia.

Leikin aikana lapsi harjoittelee kielen käyttöä ja kommunikointia. Hän oppii ilmaisemaan ajatuksiaan, käyttämään sanoja ja lauseita sekä harjoittelee kuuntelemista ja ymmärtämistä.

Leikki tarjoaa lapselle mahdollisuuden käsitellä ja ilmaista tunteitaan. Lapsi voi leikin avulla tutkia erilaisia rooleja ja tilanteita, käsitellä pelkojaan ja huoliaan sekä oppia hallitsemaan tunteitaan.

Leikki rohkaisee lapsen luovuutta ja mielikuvitusta. Lapsi voi luoda omia tarinoita, roolileikkejä ja maailmoja, mikä edistää mielikuvituksen kehittymistä ja luovaa ajattelua.

Leikki on luontainen ja kehitykseen liittyvä toiminta, ja lapset alkavat leikkiä hyvin varhaisessa vaiheessa elämää. Jo vastasyntyneet vauvat osoittavat leikillisiä piirteitä, kuten hymyilyä, ilmeiden matkimista ja huomion kiinnittämistä esineisiin.

Leikin laatu ja monimutkaisuus kuitenkin kehittyvät lapsen kasvaessa. Alla on karkeita arvioita siitä, miten leikki kehittyy eri ikäkausina:

 • Vauvaiässä (0-1 vuotta): Vauvat osallistuvat leikkiin pääasiassa sensorimotorisella tasolla. He tutkivat esineitä, tarttuvat niihin, tutkivat esineiden ominaisuuksia suullaan ja kehittävät varhaista hienomotoriikkaa.

 • Taaperovaiheessa (1-3 vuotta): Taaperot osallistuvat yksinkertaisiin leikkeihin, kuten esineiden heittämiseen, pinottavien palikoiden rakentamiseen ja piiloleikkeihin. He alkavat myös matkia aikuisia ja muita lapsia.

 • Leikki-ikäisenä (3-6 vuotta): Leikki-ikäisillä lapsilla on vilkas mielikuvitus ja he osallistuvat roolileikkeihin, luovien skenaarioiden kehittämiseen ja tarinoiden kertomiseen. He saattavat myös aloittaa ryhmäleikit ja vuorovaikutuksen muiden lasten kanssa.

 • Kouluikäisenä (6-12 vuotta): Kouluikäiset lapset osallistuvat edelleen roolileikkeihin, mutta niissä on yleensä enemmän sääntöjä ja rakenteita. He saattavat myös kiinnostua lautapeleistä, urheilusta ja luovasta leikistä, kuten rakentamisesta, piirtämisestä tai musiikista.

On kuitenkin tärkeää huomata, että lapset kehittyvät yksilöllisesti, nämä ikäryhmät ovat vain yleisiä suuntaviivoja. Jokainen lapsi löytää oman tapansa leikkiä ja kehittää taitojaan omassa tahdissaan.

Leikki on tärkeä osa lapsen kehitystä, ja se edistää monia erilaisia taitoja ja kykyjä. Tässä muutamia taitoja, joita leikki voi kehittää:

 1. Motoriset taidot: Leikki, erityisesti aktiivinen ja liikkuvainen leikki, auttaa kehittämään motorisia taitoja ja koordinaatiota. Esimerkiksi juokseminen, hyppiminen, kiipeily ja pallojen heittäminen edistävät lapsen fyysistä kehitystä.

 2. Sosiaaliset taidot: Leikki tarjoaa lapsille mahdollisuuden oppia sosiaalisia taitoja, kuten vuorovaikutusta muiden lasten kanssa, yhteistyötä, neuvottelua, jakamista ja empatiaa. Leikin kautta lapset oppivat myös ymmärtämään toisten tunteita ja kehittävät kykyä kommunikoida ja ratkaista konflikteja.

 3. Kognitiiviset taidot: Leikki voi stimuloida lapsen mielikuvitusta, luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Leikissä lapset voivat keksiä tarinoita, rakentaa asioita, teeskennellä erilaisia rooleja ja käyttää mielikuvitustaan. Lisäksi leikki voi auttaa kehittämään keskittymiskykyä, muistia, päättelykykyä ja loogista ajattelua.

 4. Kieli- ja viestintätaidot: Leikki rohkaisee lapsia käyttämään kieltä ja harjoittelemaan viestintää muiden kanssa. Leikkileikeissä lapset voivat harjoitella puhumista, kuuntelemista, sanastoa ja kielellistä ilmaisua. Leikki myös edistää kielellistä kehitystä, kuten tarinoiden kerrontaa, laulamista ja lorujen opettelua.

 5. Emotionaaliset taidot: Leikki voi auttaa lapsia tunnistamaan ja hallitsemaan omia tunteitaan sekä ymmärtämään muiden tunteita. Leikin kautta lapset voivat käsitellä erilaisia tunteita ja oppia säätelemään käyttäytymistään eri tilanteissa. Leikki voi myös tarjota turvallisen ympäristön lapselle tutkia pelkojaan ja huoliaan.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä taitoja leikki voi kehittää. Leikki on monipuolinen ja tärkeä osa lapsen kehitystä, ja se tarjoaa mahdollisuuden oppimiseen ja kasvuun monilla eri alueilla.

Vanhempien leikki lasten kanssa voi olla erittäin tärkeää lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta. Vaikka lapsen itsenäinen leikki on myös kehittävää ja myös ystävät, muut perheenjäsenet ja hoitajat voivat olla osallistuvia leikkikumppaneita, vanhemmilla on usein keskeinen rooli lapsen varhaisessa leikissä. Tässä muutamia syitä, miksi vanhempien leikki voi olla merkityksellistä:

 1. Tunnesiteiden vahvistaminen: Leikkiessä vanhemman kanssa lapsi voi kokea läheisyyttä, turvallisuutta ja lämpöä. Leikin avulla vanhempi voi luoda vahvoja tunnesiteitä lapsen kanssa ja vahvistaa lapsen luottamusta sekä itsetuntoa.

 2. Kielen ja kommunikaation kehittyminen: Vanhempi voi olla merkittävä roolimalli lapsen kielen kehityksessä. Leikkiessään vanhemman kanssa lapset altistuvat runsaalle kielelle, oppivat uusia sanoja ja ilmaisutapoja sekä kehittävät vuorovaikutustaitojaan.

 3. Sosiaalisten taitojen oppiminen: Leikkiessä vanhemman kanssa lapset oppivat sosiaalisia taitoja, kuten vuorottelua, jakamista, empatiaa ja neuvottelua. He harjoittelevat myös käsittelemään tunteitaan ja oppivat ymmärtämään toisten tunteita leikin aikana.

 4. Kognitiivisen kehityksen tukeminen: Vanhemman kanssa leikkiessä lapset voivat harjoittaa kognitiivisia taitoja, kuten keskittymistä, ongelmanratkaisua ja mielikuvitusta. Vanhempi voi innostaa lasta löytämään uusia tapoja oppia ja kehittää ajattelutaitojaan leikin avulla.

On kuitenkin tärkeää huomata, että kaikkien vanhempien ja hoitajien osallistuminen leikkiin on arvokasta lapsen kehityksen kannalta. Lapsi hyötyy monipuolisista ja kannustavista leikkihetkistä eri aikuisten kanssa. Leikki lasten kanssa tarjoaa mahdollisuuden oppia, kasvaa ja luoda vahvoja perhesiteitä.

Leikki on olennainen osa oppimista, erityisesti varhaisessa lapsuudessa. Se tarjoaa lapsille mahdollisuuden tutkia, kokeilla, keksiä ja oppia omassa tahdissaan. Tässä muutamia tapoja, joilla leikki vaikuttaa oppimiseen:

 1. Motivaatio ja sitoutuminen: Leikki on luontainen tapa oppia ja tutkia maailmaa, ja se herättää lapsissa luontaisen kiinnostuksen ja motivaation. Leikkiessään lapset ovat innostuneita ja sitoutuneita toimintaan, mikä parantaa oppimisen tehokkuutta.

 2. Kognitiivinen kehitys: Leikki edistää kognitiivista kehitystä monin tavoin. Lapset harjoittelevat leikin kautta keskittymistä, muistia, havainnointia, ongelmanratkaisua ja loogista ajattelua. Esimerkiksi rakentamisleikit voivat auttaa lapsia hahmottamaan tilaa, suhteita ja luomaan rakenteita.

 3. Kielen kehitys: Leikki on tärkeä osa kielen kehitystä. Lapset harjoittelevat kielenkäyttöä, sanastoa, lauseiden muodostamista ja vuorovaikutustaitoja leikkiessään muiden lasten kanssa. Leikin avulla lapset oppivat myös ymmärtämään ja käyttämään nonverbaaleja viestejä, kuten eleitä ja ilmeitä.

 4. Sosiaaliset taidot: Leikki edistää sosiaalisten taitojen kehittymistä. Lapset oppivat leikin kautta jakamaan, odottamaan vuoroaan, neuvottelemaan, ratkaisemaan konflikteja ja työskentelemään yhdessä muiden kanssa. Nämä taidot ovat tärkeitä sosiaalisessa kanssakäymisessä ja oppimisessa koulussa ja elämässä yleensä.

 5. Luovuus ja mielikuvitus: Leikki rohkaisee luovuutta ja mielikuvitusta. Lapset voivat keksiä tarinoita, roolileikkejä, tehdä keksintöjä ja käyttää mielikuvitustaan monin eri tavoin. Tämä kehittää lapsen luovaa ajattelua ja kykyä ajatella abstraktisti.

 6. Emotionaalinen kehitys: Leikki antaa lapsille mahdollisuuden käsitellä ja ilmaista tunteitaan turvallisessa ympäristössä. Lapset voivat leikin avulla tutkia erilaisia rooleja, tunteita ja tilanteita, mikä auttaa heitä ymmärtämään omia tunteitaan ja kehittämään emotionaalisia taitoja.

On tärkeää huomata, että leikin tulisi olla monipuolista ja monenlaista, jotta se tukisi oppimista kaikilla kehityksen osa-alueilla. Leikki antaa lapsille mahdollisuuden kokeilla erilaisia taitoja, kehittää vahvuuksiaan ja oppia uusia asioita omalla ainutlaatuisella tavallaan.

Lapsen ei välttämättä tarvitse omistaa paljon leluja nauttiakseen leikistä ja kehittyäkseen. Leikki ei riipu pelkästään lelujen määrästä, vaan enemmänkin leikin laadusta ja monipuolisuudesta. Alla on joitakin näkökohtia lelujen määrään liittyen:

 1. Laatu ennen määrää: Sen sijaan, että keskitytään lelujen suureen määrään, on tärkeämpää panostaa laadukkaisiin ja monipuolisiin leluihin, jotka tarjoavat erilaisia leikki- ja oppimismahdollisuuksia. Esimerkiksi rakennuspalikat, roolileikkisarjat, luovat materiaalit ja kirjat voivat olla monipuolisia leikkivälineitä.

 2. Monipuolinen leikki: Leikki voi perustua mielikuvitukseen ja luovaan ajatteluun, joten lapsen ei tarvitse omistaa jokaista mahdollista lelua. Sen sijaan lapsi voi käyttää esineitä ympäristöstään leikkiin ja keksiä omia leikkivälineitä. Esimerkiksi laatikot, keittiötarvikkeet, kangaspalat tai luonnonmateriaalit voivat inspiroida mielikuvituksellisia leikkejä.

 3. Yhteinen leikki: Aikuisten ja sisarusten kanssa jaettu leikki voi tarjota runsaasti iloa ja oppimista. Aikuiset voivat tarjota lapselleen aikaa, huomiota ja osallistumista leikkiin, jolloin lelujen määrällä ei ole niin suurta merkitystä. Yhteisessä leikissä voidaan käyttää myös kirjastoja, puistoja tai muita yhteisöllisiä resursseja leikin rikastamiseksi.

 4. Kiertävä lelupankki tai vaihto: Ympäristötietoisuutta ja lelujen monipuolista käyttöä voi tukea esimerkiksi kiertävien lelupankkien tai lelujen vaihtamisen avulla. Tämä antaa lapselle mahdollisuuden leikkiä erilaisilla leluilla ja samalla vähentää tarpeetonta kulutusta.

On kuitenkin tärkeää huomata, että jokainen lapsi ja perhe on yksilöllinen, ja toiset lapset voivat nauttia suuremmasta lelumäärästä. Tärkeintä on tarjota lapselle monipuolisia leikki- ja oppimiskokemuksia sekä tukea lapsen kehitystä ja luovuutta riippumatta lelujen määrästä.

 

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa