Liesituulettimen suodattimen huolto – Näin pidät keittiösi ilman puhtaana

Viimeksi päivitetty: 27.6.2024

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Keittiön ilmanlaadun ylläpitäminen on tärkeää jokaiselle kotikokille. Liesituulettimen suodatin on tässä avainroolissa. Tämä pieni, mutta tehokas komponentti, estää rasvan, savun ja hajujen leviämisen keittiöön. Mutta tiesitkö, että suodatin vaatii säännöllistä huoltoa ja puhdistusta toimiakseen kunnolla? Tässä oppaassa käymme läpi kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää liesituulettimen suodattimesta ja sen huoltamisesta.

Liesituulettimen suodattimen tyypit

Liesituulettimen suodattimia on useita eri tyyppejä, joista yleisimmät ovat metallisuodattimet ja aktiivihiilisuodattimet. Jokaisella tyypillä on omat erityispiirteensä ja huoltovaatimuksensa.

Metallisuodattimet ovat yleisiä ja kestäviä. Ne on valmistettu alumiinista tai ruostumattomasta teräksestä ja suunniteltu kestämään pitkään. Metallisuodattimet keräävät rasvaa ja likaa, mikä estää niitä leviämästä keittiöön. Näiden suodattimien puhdistaminen on suhteellisen helppoa ja ne voidaan usein pestä astianpesukoneessa.

Aktiivihiilisuodattimet puolestaan poistavat hajuja ja kemiallisia yhdisteitä ilmasta. Ne ovat erityisen hyödyllisiä, jos liesituulettimesi ei ole kytketty ilmanvaihtokanavaan. Nämä suodattimet eivät ole pestäviä ja ne on vaihdettava säännöllisesti, yleensä 3-6 kuukauden välein.

Yhdistelmäsuodattimet yhdistävät metallisuodattimen ja aktiivihiilisuodattimen edut. Ne tarjoavat kattavan suojan rasvaa, savua ja hajuja vastaan, mutta vaativat molempien suodatintyyppien huoltotoimenpiteitä.

Liesituulettimen suodattimen puhdistaminen

Puhdas suodatin varmistaa, että liesituuletin toimii tehokkaasti ja pitää keittiön ilman raikkaana. Suodattimen puhdistaminen tai vaihtaminen riippuu suodattimen tyypistä. Tässä muutamia ohjeita:

 • Metallisuodattimen puhdistaminen:

  1. Irrota suodatin liesituulettimesta.
  2. Liota sitä lämpimässä vedessä, johon on lisätty astianpesuainetta.
  3. Harjaa suodatin puhtaaksi, huuhtele ja anna kuivua ennen takaisin asettamista.
 • Aktiivihiilisuodattimen vaihto:

  1. Irrota vanha suodatin liesituulettimesta.
  2. Aseta uusi suodatin paikalleen valmistajan ohjeiden mukaisesti.
  3. Varmista, että suodatin istuu tiiviisti ja ilmanvuotoa ei esiinny.

Merkit, että liesituulettimen suodatin tarvitsee vaihtoa tai puhdistusta

Välillä voi olla vaikea huomata, milloin liesituulettimen suodatin tarvitsee huoltoa. Tässä muutamia merkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

 • Heikentynyt ilmanvaihto: Jos huomaat, että liesituuletin ei enää vedä ilmaa yhtä tehokkaasti, suodatin saattaa olla tukkeutunut.
 • Epämiellyttävät hajut: Jos keittiössäsi alkaa tuntua pysyviä ruoanlaittohajuja, voi olla aika puhdistaa tai vaihtaa suodatin.
 • Rasvan kertyminen: Jos huomaat rasvan kertymistä liesituulettimen ympärille tai itse suodattimeen, se on selkeä merkki huoltotarpeesta.

Liesituulettimen suodattimen ostaminen

Kun suodatin on aika vaihtaa, on tärkeää valita oikea malli. Tässä muutamia vinkkejä oikean suodattimen löytämiseen:

Mistä löytää oikean suodattimen omaan liesituulettimeen?

  • Tarkista liesituulettimen käyttöoppaasta tai valmistajan verkkosivuilta suositellut suodattimet.
  • Monet kodinkoneliikkeet ja verkkokaupat tarjoavat laajan valikoiman suodattimia eri malleihin.

Suodattimen valintakriteerit:

  • Koko ja yhteensopivuus: Varmista, että suodatin sopii tarkasti liesituulettimeesi.
  • Hinta ja laatu: Valitse suodatin, joka tarjoaa parhaan vastineen rahalle. Halvimmat vaihtoehdot eivät aina ole paras valinta pitkässä juoksussa.
  • Brändit ja valmistajat: Tunnetut brändit ja valmistajat tarjoavat usein luotettavampia ja kestävämpiä suodattimia.

Liesituulettimen suodattimen huolto ja käyttöikä

Pidentääksesi suodattimen käyttöikää ja varmistaa sen tehokkuuden, noudata näitä vinkkejä:

 • Puhdista suodatin säännöllisesti: Metallisuodattimet tulisi puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa.
 • Vaihda aktiivihiilisuodattimet ajallaan: Älä odota, että suodatin menettää kokonaan tehonsa. Vaihda se säännöllisesti, kuten valmistaja suosittelee.
 • Vältä ylimääräistä rasvan kertymistä: Pyyhi liesituulettimen ulkopinnat säännöllisesti ja käytä sitä aina ruoanlaiton aikana.


Muista, että säännöllinen huolto ei ainoastaan pidennä suodattimen käyttöikää, vaan parantaa myös keittiösi ilmanlaatua ja liesituulettimen toimintatehokkuutta.

Kokosimme muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia, jotta voisit huoltaa liesituulettimen suodattimen helposti:

 • Voinko puhdistaa liesituulettimen suodattimen astianpesukoneessa? Kyllä, monet metallisuodattimet kestävät astianpesukonepesun, mutta tarkista aina valmistajan ohjeet.
 • Kuinka tietää, milloin aktiivihiilisuodatin on vaihdettava? Jos huomaat keittiössäsi pysyviä hajuja tai ilmanvaihto on heikentynyt, on aika vaihtaa suodatin.
 • Mikä on paras tapa poistaa rasva metallisuodattimesta? Liottaminen lämpimässä vedessä ja astianpesuaineessa sekä harjaaminen ovat tehokkaimmat tavat poistaa rasva.

Muista säännöllinen huolto

Yhteenvetona voidaan todeta, että liesituulettimen suodattimen säännöllinen huolto ja puhdistus ovat avainasemassa keittiösi ilmanlaadun ylläpitämisessä. Puhdas ja toimiva suodatin takaa, että ilmanvaihto toimii moitteettomasti ja ruoanlaiton jälkeiset hajut eivät leviä ympäri asuntoa. Muista tarkistaa suodattimen kunto säännöllisesti ja seuraa valmistajan suosituksia huollosta ja vaihdoista. Näin varmistat, että keittiösi pysyy raikkaana ja miellyttävänä paikkana ruoanlaittoon.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa