Ekotehokkuutta ruokasoodalla: Opas ympäristöystävälliseen siivoukseen

Viimeksi päivitetty: 30.10.2023

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Ruokasooda on siivouksessa todella monikäyttöinen ja tehokas puhdistusaine. Ekologisuuden ja myrkyttömyytensä vuoksi se sopii hyvin lapsiperheiden käyttöön. Kodin jääräpäisimpiin tahroihin ruokasooda toimii erinomaisesti. Ekologisissa puhdistusaineissa ruokasooda ja etikka kuullostaa hyvin samanlaisilta tuotteilta, missä siis ero?

Siivouksessa ruokasooda ja etikka toimii erittäin hyvin yhdessä. Etikka puhdistaa erityisen hyvin kalkkeutuneita pintoja ja kiillottaa lasi ja metallipintoja. Sooda taas toimii tehokkaammin rasvan poistajana. Erityisen jääräpäisissä tahroissa nämä tehostavat siis toisiaan.

Keittiön puhdistus 

Keittiön siivouksessa voi ruokasoodalla puhdistaa monia haasteellisia paikkoja. Keittiössä on usein rasva pinttymiä joiden hankkiminen on työlästä. Edellä mainittu ruokasoodan ja etikan yhdistelmä on siis keittiön siivouksessa parhaimpia apureita. 

Uunin puhdistus

Uunin puhdistus on hyvin työläs siivouskohde jota herkästi siirretään tuonnemmaksi. Kaupasta saatavat myrkyt ei aina houkuttele, eivätkä ne välttämättä aina tuota haluttua lopputulosta. Ekologinen vaihtoehto onkin edellä mainittu ruokasoodan ja etikan yhdistelmä.

Uunin lasin kirkastaminen ruokasoodan ja etikan yhteisvaikutuksella on todella helppoa. Uunin puhdistamiseen tarvitset ruokasoodaa ja etikkalaimennosta, jonka ohjeen löydät täältä. Lisäksi tarvitset lasipintojen puhdistusterän, metallivillaa, lämmintä vettä ja siivousliinan. 

Ripottele ruokasoodaa uuniin ja uunin luukun sisäpuolelle ja suihkuttele etikkalaimennosta päälle niin että ruokasooda kuohahtaa. Kun seos on saanut vaikuttaa voit alkaa rapsuttelemaan uunin lasia puhdisusterällä, mikäli rasva on edelleen tiukassa anna soodan ja etikkalaimennoksen vaikuttaa kauemmin.

Uunin sisäpuolelta voit alkaa puhdistamaan metallivillalla. Pyyhi lopuksi lika ja sooda pois siivousliinalla. Lasin voi lopuksi kiillottaa sumuttelamalla siihen etikkalaimennosta ja pyyhkimällä lasin mikrokuituliinalla.

Kahvinkeitin

Kahvinkeittimeen on hyvä tehdä säännöllisin väliajoin rasvan- ja kalkinpoistot. Kahvinkeittimen säännöllinen puhdistaminen pidentää keittimen ikää ja parantaa huomattavasti kahvin makua. Riippuen alueesi hananveden kalkkipitoisuudesta kalkinpoisto saattaa olla hyvä tehdä jopa kuukausittain.

Rasvanpoistoon hyvä nyrkkisääntö on tehdä se kun suodatinpussipaketti loppuu eli noin 2 – 4 kuukauden välein. Kalkinpoiston voi tehdä etikalla ja siihen löydät ohjeen täältä.

Rasvanpoisto kahvinkeittimeen onnistuu hyvin ruokasoodan ja veden avulla. Puhdistusta varten sekoita 1 litra vettä ja 3 ruokalusikallista soodaa, kaada seos kahvinkeittimen vesisäiliöön. Käynnistä keitin ja sammuta se kun puolet nesteestä on valunut läpi. Odota 30min.

Tässä välissä voit puhtaalla tiskiharjalla pestä kahvinkeittimen säiliötä soodalaimennoksella, jotta saat rasvapinttymät hyvin irtoamaan. Kun puoli tuntia on kulunut, valuta loput nesteestä keittimen läpi.

Pese kaikki kahvinkeittimen irtoavat osat kahvinkeittimen läpi valutetulla soodavedellä. Tämän jälkeen valuta keittimen läpi 2-3 kertaa vettä. Tämän jälkeen voit taas nauttia hyvän makuisesta kahvista.

Kaakeleiden välien puhdistus ruokasoodalla

Saumojen puhdistus ruokasoodalla

Ruokasooda on erinomainen työväline myös keittiön ja kylpyhuoneen kaakeleiden välien puhdistamista varten. Kaakelien välit kerää haastavaa likaa ja saumoja on usein vaikea saada uudelleen valkaistua. 

Puhdistamiseen tarvitset ruokasoodaa, vettä ja vanhan hammasharjan. Tee ruokasoodasta ja kuumasta vedestä kohtalaisen tiivis seos, niin sanottu paksu tahna. Levitä tahnaa kaakeleiden saumoihin ja anna vaikuttaa 15 minuutin ajan. Kun aika on mennyt voit alkaa harjata saumoja vanhalla hammasharjalla. Mikäli tahna on kuivunut liikaa voit dipata hammasharjaa veteen. 

Pyyhi ylimääräinen ruokasooda pois veteen kostutetulla siivousliinalla. Lopuksi voit vielä pestä lattian normaaliin tapaan mopilla parhaimman lopputuloksen saamiseksi.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa