Kotitekoinen siivousetikka: Valmista hyvä pesuaine omassa keittiössäsi

Viimeksi päivitetty: 16.8.2023

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Ekologisen siivouksen yksi tehokkaimmista puhdistusaineista on itsetehty etikkalaimennos. Tämä edullinen puhdistusaine saattaa yksinkertaisuudessaan päihittää jopa monet kaupasta ostettavat yleispuhdistussuihkeet.

Väkiviinaetikasta valmistettu puhdistusaine on ekologisuuden lisäksi turvallinen pintojen puhdistusaine lapsiperheissä ja ruokailutiloissa. 

Siivous etikka diy

Laimennosta varten tarvitset suihkepullon, vettä, väkiviinaetikkaa ja käsitiskiainetta. 

Laimennos:
  • Väkiviinaetikkaa 1 osa
  • Vettä 4 osaa
  • Käsitiskiainetta muutama pisara

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan suihkepulloon, valmista! Voit siis sekoittaa kannuun esimerkiksi väkiviinaetikkaa 1 dl ja 4 dl vettä, nyt nestettä on yhteensä 5 dl. Käsitiskiainetta tähän määrään riittää pari pisaraa. 

Siivousetikan hyödyt

Hyvät siivoustuotteet tekee helppoudellaan siivoamisesta hauskaa. Väkiviinaetikasta tehty laimennos on todella monikäyttöinen kodin siivouksessa ja sen vuoksi yksi parhaista yleispuhdistusaineista mitä siivouskomerossa kannattaa aina olla valmistettuna! 

Peilien ja lasien puhdistus

Yksi siivous etikan parhaista ominaisuuksista on sen kiiltäviä pintoja kiillottava ominaisuus. Voit pestä etikkalaimennoksella peilit, ikkunat, kodin metalliset pinnat ja suihkun sekä saunan lasipinnat. Etikka poistaa erinomaisesti kalkkikertymiä kylpyhuoneessa. Kalkkeutuneille lasipinnoille voit suihkutella tätä suihketta enemmänkin ja jätää vaikuttamaan 10-15 minuutin ajaksi.

Ikkunoiden puhdistamiseen tarvitset ämpärillisen lämmintä vettä, etikka suihkeen ja mikrokuituliinoja. Suihkuttele ikkunaan etikka laimennosta, pyyhi ikkuna kostealla liinalla ja lopuksi vielä kuivalla mikrokuituliinalla tai vaikkapa pienellä froteepyyhkeellä. Oikein likaisia pintoja puhdistaessa tämän saattaa joutua toistamaan.   

Keittiö

Tämä etikkalaimennos on myrkyttömyytensä vuoksi erinomainen siivoustuote pikkulapsiperheen keittiöön. Lasten ruokailu sotkut voi hyvillä mielin putsata pois tällä suihkeella eikä tarvitse huolestua siitä, että lapsi saattaa syödä ruokaansa pöydän kautta. 

Mikäli keittiön suihkeeseen haluat vielä mukavamman tuoksun, voit lisätä seokseen sitrushedelmän tuoksua. Laita haluamiesi sitrushedelmien kuoria lasipurkkiin ja täytä purkki etikalla, sulje purkki ja laita sivuun muutamaksi viikoksi. Seuraavaa keittiösuihketta tehdessäsi voit siivilöidä joukkoon tämän sitruksen tuoksuisen etikan.

Teräspintaisten kodinkoneiden puhdistus

Keittiössä saattaa olla useita teräspintaisia kodinkoneita, tyylistä riippuen ehkä jopa kaikki ovat teräspintaisia. Näihin jää herkemmin sormenjälkiä ja tahroja. Pintaa on vaikea saada kunnolla kiiltäväksi. Tähän sopii kuitenkin erinomaisesti myös etikkasuihke. Suihkeen voi antaa jopa hetken vaikuttaa tahraisimmissa kohdissa.

Esimerkiksi pystysuorassa jääkaapin ovessa saattaa olla haasteellista niin sanotusti liottaa jääräpäisiä tahroja. Tähän voi käyttää avuksi wc-paperin palaa, laita paperi tahran päälle ja sumuttele siihen puhdistusainetta niin että se trttuu pintaan ja jätä siihen vaikuttamaan 15min ajaksi. Tämän jälkeen poista paperi ja puhdista koko pinta normaalisti.

Teräksiset kodinkoneet

Tunkkaisen ilman raikastaminen

Etikan käyttö siivouksessa auttaa pitämään kodin ilman raikkaana. Etikka neutraloi hajuja ja poistaa huoneilmasta tunkkaisuutta. Tämän vuoksi etikka laimennoksella on erinomaista puhdistaa esimerkiksi roskaämpärit ja niiden ympäristö. Myös homesiivouksessa etikka toimii erinomaisesti.

Kodinkoneet

Etikka auttaa pidentämään kodinkoneiden ikää pitämällä ne puhtaina. Etikka sopii huuhteluaineeksi sekä astianpesukoneeseen, että pyykinpesukoneeseen. Erinomaisen huuhtelun lopputuloksen lisäksi etikka samalla hoitaa pesukoneita ekologisesti. 

Astianpesukoneeseen väkiviinaetikkaa voi käyttää sellaisenaan. Itse tehty pyykkietikka laimennetaan 1:5. Pyykkietikkaan voi halutessaan lisätä noin 20 tippaa eteeristä oljyä oman mieltymyksen mukaan.

Kahvinkeitin

Etikka soveltuu hyvin myös kahvinkeittimen kalkinpoistoon. Hyvän kahvin maun takaamiseksi ja kahvinkeittimen iän pidentämiseksi keitin on hyvä puhdistaa kalkista ja kahvirasvasta säännöllisesti. 

Kalkinpoistoa varten tee etikka laimennos jossa on yksi neljäsosa etikkaa ja kolme neljäsosaa vettä. Täytä kahvinkeittimen säiliö laimennoksella, hieman yli puolet säiliön tilavuudesta riittää. Käynnistä keitin ja kun puolet on valunut läpi, sammuta keitin ja anna etikan vaikuttaa noin puoli tuntia.

Tämän jälkeen voit valuttaa loput etikka laimennoksesta keittimen läpi. Lopuksi kahvinkeittimen läpi on hyvä valuttaa 2-4 kertaa kylmää hanavettä etikan, jotta kahviin ei tule etikan makua.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa