Mikä robotti-imuri kannattaa ostaa – Opas robotti-imurin valintaan

Viimeksi päivitetty: 28.9.2023

Mikä robotti-imuri kannattaa ostaa? Robotti-imurin valitseminen voi olla haastava tehtävä, sillä markkinoilla on valtavasti eri vaihtoehtoja. Miten siis löydät juuri sinun tarpeisiisi sopivan robotti-imurin? Tässä oppaassa käsitellään erilaisia tekijöitä, joita sinun kannattaa ottaa huomioon robotti-imuria valitessasi.

Millaiseen asuntoon olet ostamassa robotti-imuria?

Robotti-imurin valitseminen vaatii huomattavasti enemmän harkintaa kuin perinteisen imurin tai varsi-imurin hankkiminen. Sinun tulee ensisijaisesti ottaa huomioon kodin koko, sillä se vaikuttaa suuresti siihen, millainen robotti-imuri sopii sinulle parhaiten.

Suuri vai pieni koti?

Jos sinulla on suuri tai kaksikerroksinen koti, tarvitset robotti-imurin, joka pystyy imuroimaan ja moppaamaan koko kodin. Robotti-imurin tulee myös kestää pitkään, jos haluat sen pystyvän imuroimaan useamman huoneen tai tilan. Jos taas asut yksiössä tai pienessä asunnossa, akun kestolla ei ehkä ole niin suurta merkitystä.

Lemmikkitalous?

Lemmikkieläinten kanssa asuessa on hyvä valita robotti-imuri, jolla on tehokas imuteho, jotta se pystyy selviytymään karvoista ja muista lemmikkieläinten jättämistä jäljistä. Nämä ovat ilmeiset tekijät, mutta mitä muuta tulee ottaa huomioon robotti-imuria valittaessa?

Mitä ominaisuuksia kaipaat?

Robotti-imureita löytyy karvalakkimallista alkaen hyvin monen laista. Kaipaatko pelkkää imurointia vai haluatko, että voit tarvittaessa myös mopata robotilla? Tyhjennätkö aina itse pölysäiliön joka imuroinnin jälkeen vai haluatko tyhjennysaseman?

Millaisia älykkäitä ominaisuuksia kaipaat? Haluatko että imuri tunnistaa lattialla lojuvat laturipiuhat ja mopatessa ottaa huomioon matot lattialla vai keräiletkö piuhat lattialta ennen moppaamista? Kuinka korkeita kynnyksiä imurin tarvitsee kodissasi pystyä ylittämään?

Lista avainominaisuuksista, jotka haluat huomioida ennen ostopäätöstä:

  1. Tyhjennysasema: Robotti-imuri pystyy itsenäisesti palaamaan tyhjennysasemalleen ja tyhjentämään pölysäiliönsä.
  2. Moppaustoiminto: Joissakin malleissa on moppiominaisuus, joka mahdollistaa lattioiden moppauksen imuroinnin lisäksi.
  3. Kartan tallennus ja jakaminen: Imuri tallentaa huoneiden tai alueiden kartat, jotta voit valita tietyn alueen siivottavaksi tai asettaa rajoituksia.
  4. Älykäs esteentunnistus: Robotti-imuri pystyy havaitsemaan esteitä, kuten huonekaluja tai portaita ja väistämään niitä.
  5. Aikataulutus: Voit asettaa robotti-imurin siivoamaan tiettyinä päivinä ja kellonaikoina automaattisesti.
  6. Virtuaaliset rajat: Voit määrittää virtuaalisia rajoja sovelluksessa, jotta voit estää imuria menemästä tiettyihin alueisiin.
  7. Reaaliaikainen seuranta: Voit seurata robotti-imurin siivousta reaaliajassa esimerkiksi älypuhelinsovelluksen avulla.
  8. Automaattinen lataus: Imuri pystyy tarvittaessa itsenäisesti palaamaan latausasemalleen latautumaan.
  9. Älypuhelinsovellus: Voit ohjata ja hallita robotti-imuria älypuhelinsovelluksen avulla.
  10. Ääniohjaus: Jotkut robotti-imurit tukevat ääniohjausta, jolloin voit ohjata imuria äänikomennoilla esimerkiksi älykaiuttimen kautta.

Käyttömukavuuteen vaikuttavat ominaisuudet

Kartoitus, aikataulutus ja sovellus- ja älyominaisuudet vaikuttavat suuresti robotti-imurin käyttökokemukseen. Kartoitusjärjestelmä tunnistaa esteet ja muistaa jo siivotut alueet, jolloin siivous voidaan jatkaa keskeytyksestä huolimatta. Aikataulutus mahdollistaa siivousaikataulun määrittämisen ja sovelluksen avulla voi hallita imurin toimintoja reaaliajassa.

Kartoitus ja navigointi

Robotti-imurin kartoitusjärjestelmä ja navigointiteknologia ovat tärkeitä ominaisuuksia sen tehokkaassa toiminnassa. Hyvä kartoitusjärjestelmä tarjoaa robotille tarkat mittaukset ympäristöstä ja luo virtuaalisen kartan siivottavasta alueesta. Tämä mahdollistaa robotti-imurin tehokkaan liikkumisen ja reittien optimoinnin.

Navigointiteknologia tunnistaa esteet, kuten huonekalut ja seinät ja mahdollistaa niiden tehokkaan väistämisen. Robotti-imuri muistaa myös jo siivotut alueet, joten se voi jatkaa siivousta keskeytyksestä huolimatta ja varmistaa kattavan siivoustuloksen.

Aikataulutus

Useimmat robotti-imurit mahdollistavat aikataulutuksen. Voit siis ohjelmoida sovelluksen avulla automaattisen siivousaikataulun, joka sopii perheesi arkeen ja voit jopa lähettää robotti-imurin lisäsiivoukseen tarvittaessa. Parhaat robotti-imurit mahdollistavat myös tiettyjen huoneiden siivoamisen tiettyinä päivinä tai aikoina.

Sovellus ja älyominaisuudet

Monilla nykyaikaisilla robotti-imureilla on älypuhelinsovellus, jonka avulla voit hallita ja ohjata imuria. Aikataulutuksen lisäksi sovellus voi sisältää mm. siivouksen seuraamisen reaaliajassa ja etäohjauksen. Jotkut sovellukset tarjoavat myös lisäominaisuuksia, kuten mahdollisuuden piirtää virtuaalisia rajoja tai määrittää tiettyjä siivousalueita.

Huolto

Huollon osalta on tärkeää ottaa huomioon robotti-imurin helppokäyttöisyys ja puhdistettavuus. Monet robotti-imurit on suunniteltu helposti purettaviksi ja puhdistettaviksi, mikä on erityisen tärkeää, etenkin jos sinulla on lemmikkejä tai allergioita. Tarkista, miten helposti voit päästä käsiksi harjoihin, suodattimiin ja pölysäiliöön.

Hinta

Hinta on myös tärkeä tekijä robotti-imurin valinnassa. Robotti-imurien hinnat vaihtelevat merkistä, mallista ja ominaisuuksista riippuen. On tärkeää asettaa budjetti ja vertailla eri vaihtoehtoja hinta-laatusuhteen perusteella.

Arvostelut ja käyttäjäkokemukset

Ennen lopullisen päätöksen tekemistä on hyödyllistä lukea arvosteluja ja tutustua muiden käyttäjien kokemuksiin eri robotti-imureista. Näin saat lisätietoa niiden suorituskyvystä, kestävyydestä ja käytännön toimivuudesta.

Usein kysytyt kysymykset

Useimmat imurit markkinoilla ovat kooltaan hyvin näppäriä, ne mahtuvat useimmiten jopa kaikkien huonekalujen alle ja säästää sinulta kyykkimisen ja konttaamisen. Robotti-imuri hoitaa imuroinnin puolestasi ja useimmimmat mallit hoitavat myös lattioiden pesun.

Siivouspäivänä voit siis keskittyä muihin siivouskohteisiin ja saat aikaisempaan verraten enemmän aikaan tai ehkä jopa koko urakan valmiiksi vähintään puolet nopeammin. Voit valita haluatko tehdä vain pikaisen imuroinnin, jolloin voit jättää kaikki matot ja tavarat lattialle ja antaa imurin siivota ne alueet joihin yltää ja kierrellä itsekseen esteitä – tämä onkin vaivattomin mahdollinen siivoustapa, ehkäpä sinä otat sillä välin päiväunet?

Parempaa siivousta kaivatessasi voit nostella enimpiä tavaroita ylös niin, että lopputulos on mahdollisimman siisti. Mikäli käytät imurin moppaustoimintoa täytyy myös matot kerätä lattioilta.

Useimmat robotti-imurit pystyvät ylittämään matalia kynnyksiä, kuten tavallisia kynnyksiä, mattojen reunat ja alhaiset kynnykset. Nykyaikaiset robotti-imurit on suunniteltu selviytymään esteistä ja kynnyksistä melko hyvin. Kynnyksen ylitys riippuu kuitenkin imurin korkeudesta ja sen kyvystä havaita esteitä.

Jotkut korkeammat tai jyrkemmät kynnykset voivat olla haasteellisia joillekin robotti-imureille. Jos sinulla on erityisen korkeita kynnyksiä, kannattaa tarkistaa imurin valmistajan tiedot ja suositukset kynnyksen ylityskyvystä ennen ostamista.

Useimmat nykyaikaiset robotti-imurit hyödyntävät Wi-Fi-yhteyttä ja tarjoavat lisäetuja ja toimintoja käyttäjälle. Wi-Fi-yhteyden avulla robotti-imuri voi olla osa älykästä kodin automaatiojärjestelmää ja tarjota etäohjauksen ja -valvonnan.

Wi-Fi-yhteyden ansiosta voit käyttää mobiilisovellusta robotti-imurin ohjaamiseen ja aikatauluttamiseen, tarkistaa puhdistuksen edistymisen ja saada ilmoituksia. Joissakin tapauksissa robotti-imuri voi myös olla yhteensopiva ääniohjausjärjestelmien, kuten Amazon Alexan tai Google Assistantin, kanssa, mikä mahdollistaa ääniohjauksen ja integraation kodin älylaitteiden kanssa.

On kuitenkin huomattava, että on olemassa myös joitain robotti-imureita, jotka eivät vaadi Wi-Fi-yhteyttä ja voivat toimia itsenäisesti tai käyttää muita yhteyksiä, kuten infrapunaa tai radiotaajuutta, navigointiin ja ohjaukseen.

Nämä perusmallit tarjoavat yksinkertaisen puhdistusratkaisun ilman monimutkaista verkkoyhteyttä. Joten jos et tarvitse etäohjausta tai älykotitoimintoja, voit harkita myös Wi-Fi-yhteyttä vailla olevia robotti-imureita.

Kyllä, robotti-imuria voi yleensä käyttää ilman erillistä sovellusta. Useimmat robotti-imurit tarjoavat manuaalisen ohjausmahdollisuuden suoraan imurin kehosta tai mukana toimitetulla kaukosäätimellä. Tällä tavoin voit käynnistää ja ohjata imuria ilman älypuhelinta tai sovellusta.

Manuaalisessa tilassa voit yleensä ohjata robotti-imuria eteenpäin, taaksepäin, oikealle ja vasemmalle. Voit myös valita puhdistusohjelman tai asettaa aikataulun suoraan imurin ohjauspaneelista tai kaukosäätimestä.

On kuitenkin hyvä huomata, että sovelluksen käyttö voi tarjota monia lisäetuja, kuten tarkemman ohjauksen, aikataulutuksen, puhdistuksen seurannan ja etäohjauksen mahdollisuuden. Sovelluksen avulla voit myös mukauttaa asetuksia, saada ilmoituksia ja integroida robotti-imurin älykotijärjestelmiin. Joten vaikka sovellusta ei välttämättä tarvita perustoimintojen käyttämiseen, se voi tarjota laajemmat toimintamahdollisuudet ja mukavuuden käyttäjälle.

Robotti-imurin kestoikä voi vaihdella merkistä, mallista, käyttötavasta ja ylläpidosta riippuen. Yleisesti ottaen hyvin hoidettu ja asianmukaisesti käytetty robotti-imuri voi kestää useita vuosia.

Laadukkaat robotti-imurit on suunniteltu kestämään pitkään ja ne voivat tarjota luotettavaa suorituskykyä useiden vuosien ajan. Kuitenkin on tärkeää huomata, että jotkut osat, kuten harjakset, suodattimet ja akut, saattavat kulua ajan myötä ja vaativat vaihtamista.

Robotti-imurin kestoon vaikuttavat myös käyttötavat ja ympäristö, joissa sitä käytetään. Esimerkiksi kotitaloudet, joissa on paljon karvaa tai pitkätukkaisia asukkaita, voivat aiheuttaa enemmän kulutusta harjaksille ja suodattimille.

Huolellinen ylläpito ja säännöllinen puhdistaminen voivat auttaa pidentämään robotti-imurin käyttöikää. Tämä sisältää roskasäiliön tyhjentämisen, suodattimien puhdistamisen ja tarvittaessa vaihtamisen, harjasten säännöllisen puhdistamisen ja tarvittaessa vaihtamisen sekä yleisen tarkastuksen ja huollon tarpeen arvioinnin.

Yleisesti ottaen, kun robotti-imuri huolletaan asianmukaisesti ja siihen kiinnitetään huomiota, sen pitäisi kestää useita vuosia tarjoten luotettavaa puhdistusta ja helppoutta kodin ylläpitoon.

Robotti-imurilla ei kannata imuroida seuraavia kohteita tai aineita:

1. Nestemäiset aineet: Robotti-imurit eivät ole tarkoitettu imuroimaan nesteitä. Yritä välttää robotti-imurin käyttämistä alueilla, joilla on lätäköitä, vuotavia nesteitä tai kosteutta.

2. Pienet esineet: Varmista, että lattialla ei ole pieniä esineitä, kuten kolikoita, ruuveja, neuloja tai muita teräviä tai kovia esineitä. Nämä voivat vahingoittaa robotti-imurin sisäisiä osia tai aiheuttaa tukoksia.

3. Isot tai raskaat esineet: Vältä robottia imuroimasta isoja tai raskaita esineitä, kuten suurempia kiviä, metalliesineitä tai vastaavia. Nämä voivat aiheuttaa vahinkoa robotti-imurille tai esteitä sen liikkumiselle.

4. Herkät tai hauraat esineet: Ole varovainen imuroidessasi lähellä herkkiä tai hauraita esineitä, kuten lasiesineitä, keramiikkaa tai hienoja koristeita. Robotti-imurin törmäys tai harjakset voivat vahingoittaa näitä esineitä.

On tärkeää lukea robotti-imurin käyttöohjeet ja valmistajan suositukset ennen sen käyttöä. Ne voivat tarjota tarkempia ohjeita siitä, mitä robotti-imurilla ei saa imuroida, ja mitkä ovat sen turvallisen ja tehokkaan käytön rajat.

Ei ole suositeltavaa laittaa pesuainetta suoraan robotti-imuriin. Moppaaviin robotti-imureihin käytetään yleensä vain vettä tai valmistajan omaa pesuainetta.

Pesuaine saattaa jättää jäämiä säiliöön ja pesuaineiden käyttö voi vahingoittaa imurin komponentteja tai aiheuttaa toimintahäiriöitä.

Moppiin voi halutessaan hieman sumutella yleispesuainetta, sillä mopista pesuaine menee vain suoraan lattiapintaan.

On aina suositeltavaa lukea ja noudattaa valmistajan antamia ohjeita ja suosituksia robotti-imurin puhdistukseen ja ylläpitoon. Näin voit varmistaa imurin optimaalisen suorituskyvyn ja pitkäikäisyyden.

Robotti-imurista voi olla paljonkin hyötyä. Tässä on muutamia niistä:

1. Helppous ja kätevyys: Robotti-imuri tarjoaa helppoutta ja kätevyyttä kotitalouden puhdistukseen. Voit asettaa imurin työskentelemään ohjelmoidun aikataulun mukaan tai käynnistää sen tarpeen mukaan yksinkertaisesti painamalla nappia. Sinun ei tarvitse viettää aikaa ja vaivaa manuaalisen imuroinnin tekemiseen.

2. Ajan säästö: Robotti-imurin avulla voit säästää aikaa, joka muuten menisi perinteisen imurin käyttämiseen. Voit antaa robotti-imurin hoitaa lattian puhdistuksen samalla kun teet muita kotitöitä tai rentoudut.

3. Automaattinen puhdistus: Robotti-imurit kykenevät puhdistamaan lattioita itsenäisesti. Ne käyttävät älykkäitä navigointiteknologioita, kuten antureita ja kartanluontialgoritmeja, jotta ne voivat liikkua tehokkaasti ja puhdistaa koko alueen. Jotkut robotti-imurit voivat myös palata automaattisesti latausasemalleen akun loppuessa ja jatkaa puhdistusta latauksen jälkeen.

4. Monipuolisuus: Robotti-imurit pystyvät puhdistamaan erilaisia lattiapintoja, kuten parkettia, laattaa, mattoa ja matalanukkaista kokolattiamattoa. Ne voivat siirtyä saumattomasti eri pintojen välillä ja puhdistaa nurkat ja vaikeasti tavoitettavat alueet.

5. Parannettu ilmanlaatu: Laadukkaat robotti-imurit ovat varustettuina suodattimilla, jotka voivat poistaa hienoa pölyä, allergeeneja ja muita ilman epäpuhtauksia. Tämä voi parantaa huoneilman laatua ja edistää terveellisempää ympäristöä, erityisesti allergioista tai astmasta kärsiville.

Robotti-imurin sähkönkulutus vaihtelee mallin, valmistajan ja käyttötavan mukaan. Yleisesti ottaen robotti-imurit käyttävät vähemmän sähköä kuin perinteiset pölynimurit, mutta tarkka kulutus riippuu monista tekijöistä, kuten imurin tehokkuudesta, käyttöajasta, puhdistettavasta alueesta ja käyttöolosuhteista.

Useimmat robotti-imurit on suunniteltu energiatehokkaiksi ja niissä on älykkäät toiminnot, kuten automaattinen sammutus tai paluu latausasemalle akun loppuessa. Tämä auttaa vähentämään sähkönkulutusta ja varmistamaan, että imuri käyttää energiaa vain tarvittaessa.

Koska robotti-imurit työskentelevät itsenäisesti ja puhdistavat pienempiä alueita kerrallaan, niiden sähkönkulutus on yleensä pienempi kuin perinteisen imurin, joka voi vaatia pidempiä käyttöaikoja suuremmilla tehoasetuksilla.

On kuitenkin tärkeää huomata, että robotti-imurin käyttäminen säännöllisesti voi lisätä sähkönkulutusta pitkällä aikavälillä. Imurin lataaminen ja käyttäminen päivittäin tai useita kertoja viikossa voi lisätä sähkönkulutusta verrattuna satunnaisempaan manuaaliseen imurointiin.

Miettiessäsi robotti-imurin sähkönkulutusta, kannattaa tarkistaa valmistajan sivuilta imurin tekniset tiedot ja energiamerkinnät. Ne voivat tarjota arvioita tai energialuokituksia, jotka auttavat ymmärtämään robotti-imurin arvioitua sähkönkulutusta.

Joissakin robotti-imurimalleissa voi olla kamera, mutta se ei ole kaikissa malleissa standardiominaisuus. Kamera voi olla lisäominaisuus, joka on saatavilla tietyissä korkeamman hintaluokan tai edistyneemmissä malleissa.

Kameran käyttötarkoitus robotti-imurissa voi vaihdella. Joissakin tapauksissa kameraa käytetään kartan luomiseen ja navigoinnin parantamiseen. Kamera voi auttaa robotti-imuria tunnistamaan ympäristön esteet ja määrittämään optimaalisen reitin puhdistettavalle alueelle. Tämä voi parantaa imurin suorituskykyä ja vähentää törmäyksiä tai takertumisia.

Lisäksi kamera voi toimia lisäominaisuutena, joka mahdollistaa visuaalisen seurannan puhdistusprosessista. Jotkut robotti-imurit voivat lähettää reaaliaikaisia kuvia tai videoita älypuhelimeen tai muuhun liitettyyn laitteeseen, jolloin voit valvoa puhdistusta etänä.

On tärkeää huomata, että kaikissa robotti-imureissa ei ole kameraa ja monet mallit käyttävät muita tekniikoita, kuten antureita, tutkia tai laserskannereita, navigointiin ja ympäristön tunnistamiseen. Jos kameraominaisuus on sinulle tärkeä, kannattaa tarkistaa valmistajan tuoteseloste tai ominaisuusluettelo varmistaaksesi, että valitsemasi robotti-imuri sisältää kameran.

On myös hyvä huomioida että robotti-imureiden kamerat eivät tallenna tai lähetä tietoa eteenpäin. Valmistajat ovat ottaneet kodinomistajien yksityisyyden suojelemisen huomioon.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa