Kuinka puhdistaa lattiat höyrymopilla

Viimeksi päivitetty: 15.5.2024

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Höyrymopit ovat suosittuja kotitalouksien siivousvälineitä, ja ne tarjoavat useita etuja perinteisiin moppeihin verrattuna. Ne puhdistavat tehokkaasti ja desinfioivat, sillä kuuma höyry tappaa bakteerit ja virukset nopeasti ja tehokkaasti. Höyrymopit vaativat vain vettä, mikä vähentää siivousprosessissa käytettävien kemikaalien määrää, ja lattiat, jotka on puhdistettu höyrymopilla perinteisen mopin ja ämpärin sijaan, kuivuvat paljon nopeammin.

Mutta höyrymopeilla on rajoitettu käyttöalue, eikä niitä ole turvallista käyttää aivan kaikilla lattiapinnoilla, sillä korkea lämpö yhdistettynä kosteuteen voi jopa aiheuttaa lattian vääntymistä, pullistumista ja muita kalliita pysyviä vaurioita. Artikkelista löydät kaiken tarvittavan tiedon höyrymopin käytöstä, listan lattiapinnoista, joita ei tulisi puhdistaa höyryllä.

Ennen aloittamista

Höyrymoppeja tulisi käyttää ainoastaan niille suositelluilla kovilla lattiapinnoilla ja välttää niiden käyttöä herkillä lattiamateriaaleilla. Yleisesti ottaen useimmat höyrymopit soveltuvat kovien lattioiden, kuten parkettien, laminaattien, vinyylien ja kylpyhuoneen kaakelien, puhdistukseen. Ueilla höyrymopeilla voi jopa raikastaa mattoja.

Mikäli kotonasi on parketti-, laminaatti-, marmori- ja muita luonnonkivipintoja tai vinyylilattiaa, on tärkeä varmistaa valmistajan ohjeista, että käyttämäsi höyrypesuri soveltuu näiden pesuun. Voit myös selvittää onko höyrymopin käyttö turvallista lattiallesi konsultoimalla lattiapinnoitteen valmistajan ohjeita, aina ei kannata luottaa pelkästään höyrymoppivalmistajien antamiin tietoihin. On myös tärkeää ymmärtää, että höyrymopin käyttö ohjeiden vastaisesti voi mitätöidä lattian takuun.

Riippumatta lattiapinnasta, älä jätä höyrymoppia valvomatta käyttötilassa, jotta vältetään vahingot, jotka johtuvat lattian pitkäaikaisesta altistumisesta kosteudelle ja lämmölle.

Höyrymopin käyttöopas

Tässä ”Höyrymopin käyttöoppaassa” opastamme sinut askel askeleelta höyrymopin oikeaoppiseen ja tehokkaaseen käyttöön, jotta saat kotisi lattiat loistamaan kuin uudet.

Tarvitset seuraavat välineet

  • Imuri
  • Luuta
  • Höyrymoppi
  • Vaihtomopin päät

Ohjeet: Kuinka käyttää höyrymoppia

  1. Lakaise tai imuroi: Ennen höyrymopin käyttöä, lakaise tai imuroi lattia poistaaksesi mahdollisimman paljon irtonaista likaa, pölyä ja muita roskia. Älä käytä höyrymoppia ennen imurointia, sillä höyry muuttaa lian mudaksi, jonka moppi levittää lattialle.

  2. Valmistele moppi: Ennen höyrymopin ensimmäistä käyttökertaa, lue valmistajan ohjeet saadaksesi ohjeet vesisäiliön täyttämiseen, mopin päiden kiinnittämiseen ja laitteen käynnistämiseen. Sen jälkeen valmistele moppi käyttöä varten täyttämällä vesitankki, kiinnittämällä mopin pää ja käynnistämällä laite.

  3. Moppaa linjassa: Aloita huoneen kaukaisimmasta kulmasta ja moppaa suorissa, hieman limittäisissä linjoissa. Siirry taaksepäin niin, että seisot moppaamattomalla lattian osalla, jotta et kuljeta likaisia jalanjälkiä juuri mopatulle alueelle. On tärkeää pitää höyrymoppi jatkuvassa liikkeessä ja välttää sen jättämistä paikoilleen, jotta vältetään vahingot, jotka johtuvat lattian pitkäaikaisesta altistumisesta höyrylle.

  4. Vaihda moppi/lattialiina: Vaihda mopin mikrokuitu tarvittaessa, korvaa likaiset päät puhtailla, jotta et levitä likaa.

  5. Anna lattian kuivua: Anna lattian kuivua kokonaan ennen sen päällä kävelyä.

  6. Pese mopit: Pese höyrymopin lattialiinat joko pesukoneessa tai käsin kuumassa, saippuaisessa vedessä. Älä pese mopin päitä kloorivalkaisuaineella tai huuhteluaineella.

Kuinka usein kannattaa mopata höyrymopilla?

Höyrymoppeja, kunhan ne ovat turvallisia käytettäväksi lattiapinnalla, voidaan käyttää vuorotellen muiden moppien kanssa, samalla tiheydellä.

Moppauksen tiheys riippuu useista tekijöistä: kodin koosta ja lattiapinnoista, lattioiden liikenteen määrästä ja ympäristötekijöistä. Suuresti liikennöidyillä lattioilla, kuten keittiössä ja kylpyhuoneessa, tulisi mopata kerran viikossa, kun taas vähemmän liikennöidyillä lattioilla voi mopata kerran kuukaudessa.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa