Kylpyhuoneen ja saunan siivous: Vinkit ja ohjeet

Viimeksi päivitetty: 16.8.2023

Kylpyhuoneen ja saunan siivous, sekä saunan lasin puhdistaminen saattaa usein jäädä vähemmälle huomiolle. Etenkin mikäli laatat ja saunan lasi on jo alkanut keräämään hankalasti siivottavaa kalkkia saattaa siivousmotivaatio laskea entisestään.

Kalkin puhdistaminen vaatii usein paljon työtä ja lopputulos ei silti välttämättä ole se mitä toivottiin. Olemme koonneet alle parhaat vinkit kylpyhuoneen ja saunan siivoukseen, sekä helpoimmat keinot pinttyneen kalkin poistamiseen.

Kylpyhuoneen siivous

Suihkuttele kylpyhuoneen seiniä kosteiksi ja pesen kylpyhuone kauttaaltaan esimerkiksi käsitiskiaineella tai yleispuhdistusaineella lian ja rasvan poistamiseksi. Pesuun voit käyttää pehmeää harjaa tai naarmuttamatonta pesusientä. Tämän jälkeen huuhtele seinät ja lattia vedellä ja kuivaa lattiakuivaimella tai ikkunalastalla.

Tämä siivous riittää arki siivouksessa kerran viikossa tai kuussa, riippuen kylpyhuoneen käytön määrästä. Kalkkikertymiä voit puhdistaa esimerkiksi etikalla tai veteen liuotetulla sitruunahapolla. Musta suojata kätesi siivous hanskoilla. Siivousta helpottaa mikäli annat valitsemasi puhdistusaineen vaikuttaa puolesta tunnista kahteen tuntiin, riippuen puhdistuskohteen haastavuudesta.

Kalkin liuottamiseksi levitä haluamaasi kohteeseen etikkaa tai laimennettua sitruunahappoa ja peitä pinta kelmulla. Vaihtoehtoisesti voit laittaa pinnalle vessapaperia useamman kerroksen ja kostuttaa vessapaperin sitruunahappoliuoksella tai etikalla. Kostutettu vessapaperi toimii hyvin esimerkiksi hanan ympärillä. Kun puhdistusaine on saanut vaikuttaa 30-120 min voit poistaa paperin tai kelmun ja hangata pintaa vielä karhealla pesusienellä.

Pese lopuksi fairyvedellä ph:n neutraloimiseksi ja kuivaa ikkunalastalla. Huomioi, että emalipinnat eivät kestä voimakkaita siivousaineita, mikäli kylpyhuoneessa on muuta kuin metallia, lasia tai kaakelia, varmista että pinta kestää valitsemaasi voimakkaampaa pesuainetta.

Suihkuseinän ja saunan lasin puhdistus

Kylpyhuoneen lasiovet ja suihkuseinän voit puhdistaa kalkkikertymistä puhdistuskiven avulla. Hiero kostutetulle pinnalle karhealla, naarmuttamattomalla pesusienellä puhdistusainetta. Voit antaa puhdistusaineen vaikuttaakin muutaman minuutin ja huuhtele se sen jälkeen pois.

Tämän jälkeen lasipinnan voi vielä halutessaan kiillottaa lasinpesuaineella tai 1:4 etikkalaimennoksella jossa on tilkka käsitiskiainetta. Kuivaa lopuksi ikkunalastalla ja mikrokuituliinalla tai froteepyyhkeellä.

Mikäli kalkki on ehtinyt pinttyä lasiin tiukasti kannattaa seurata yläpuolella olevia ohjeita kalkin liuottamisesta etikalla tai sitruunahapolla. Isolla pinnalla kannattaa liuotuksessa hyödyntää kelmua.

Saunan siivous

Saunan parempi siivous on hyvä tehdä käytöstä riippuen kerran tai kahdesti vuodessa. Muuten sauna pysyy hyvin puhtaana kun muistaa käydä suihkussa ennen saunaan menemistä ja käyttää saunassa laudeliinaa. Saunomisen päätteeksi voi suihkutella lauteilta hiet pois vedellä ja kuivata lattiakuivaimella. Saunan lattiaa kannattaa ajoittain imuroida samalla kun imuroi kotia muuten.

Kastele aluksi lauteet lämpimällä vedellä, jotta puun syyt aukeaa. Pese yleispuhdistusaineella tai saunan pesuaineella ja harjalla. Huuhtele lopuksi lauteet kylmällä vedellä, jotta puun syyt sulkeutuu. Pese lopuksi saunan lattia. Siivouksen jälkeen sauna on hyvä ainakin hetkeksi lämmittää, jotta sauna pääsee hyvin kuivumaan.

Kannattaa myös tarvittaessa öljytä saunan lauteet näiden pesun jälkeen mikäli edellisestä kerrasta on aikaa. Öljyäminen estää lian imeytymisen lauteisiin ja ne pysyvät näin pidempään puhtaana eikä saunaan tule epämiellyttäviä hajuja.

Vinkkejä uuteen kylpyhuoneeseen

Valmiiksi puhdas kylpyhuone on vaivattomin pitää puhtaana kun teet nämä muutamat helpot toimet suihkussa käynnin jälkeen:

  • Kuivaa hanasta vesipisarat pyyhkeellä samalla kun kuivaat itseäsi. Tähän ei mene kuin muutama sekunti mutta näin hana pysyy kiiltävänä
  • Pyyhkäise lattiakuivaimella suihkun päätteeksi lattian lisäksi myös lasipinnat kuten saunan ovi tai suihkuseinä estääksesi kalkin kertymisen näille pinnoille

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa