Lumipesun salaisuudet: Mattojen tehokas ja vaivaton pesu talvella

Viimeksi päivitetty: 30.7.2023

Pakkasen ja lumen ansiosta kodin tekstiileille on helppo tehdä pikainen puhdistus talvenkin keskellä. Mattojen lumipesu on tehokasta, ympäristöystävällistä ja jopa ihan hauska aktiviteetti aurinkoisella pakkaskelillä. Tähän siivouspuuhaan voi hyvin ottaa lapsetkin mukaan!

Mattojen lumipesu

Lumipesu sopii erityisesti ulkona käytetyille mattoille, kuten ovimatoille ja terassimatoille, mutta sitä voidaan käyttää myös sisätiloissa oleville matolle, kuten esimerkiksi villamatolle. Lumipesu sopii lähes kaikille matoille: räsymatto, nukkamatto, juuttimatto tai muu. 

Erityisesti villamatolle lumipesu on suositeltu puhdistusmuoto. Ainoastaan kumipohjaisten mattojen kanssa kannattaa olla varovainen, erityisesti kovilla pakkasilla. Pakkanen saattaa aiheuttaa kumipohjan lohkeilun tai jopa irtoamisen.

Lumipesun perinteinen tapa on viedä matot ulos ja levittää ne lumelle. Lumessa matto pestään puhtaaksi. Tämä menetelmä sopii erityisen hyvin, jos matolla on esimerkiksi hiekan ja lian jäämiä. Matto kannattaa kuitenkin ensin tamppailla tai imuroida, jotta irtonainen lika ja pöly saadaan pois. 

Lumipesu kannattaa tehdä aurinkoisena päivänä, sillä aurinko kuivattaa maton nopeasti. Vältä kuitenkin kovaa tuulta, sillä se voi lennättää likaa ja roskaa matolle.

Miten lumipesu tehdään?

   • Anna maton aluksi viilentyä ulkona 30-60min, tämä auttaa ettei lumi sula matolle

   • Laita matto ylösalaisin lumeen ja tamppaa vielä niin, että roskat irtoavat matosta

   • Käännä matto ja aseta puhtaalle lumelle ja tamppaa uudelleen

   • Etenkin pitkäkarvaista mattoa voi myös harjata lumella, esimerkiksi puhdasta katuharjaa käyttäen

   • Pesun jälkeen matto nostetaan ylös ja ravistellaan kunnolla 

  Mukava pikku pakkanen ja puuterilumi on matonpesuun sopivin keli, liian märkä lumi kastelee mattoakin liikaa. Paakkuuntuva lumi tekee pesustakin hankalampaa.

  Tiesitkö tämän..

  Mattojen lumipesu on perinteinen tapa puhdistaa ja raikastaa matot talvella. Lumipesu on ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä se ei sisällä kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia sekä ympäristölle että ihmisille.

  On tärkeää huomioida, että lumipesu ei välttämättä poista kaikkea likaa tai tahroja matosta. Jos matossa on esimerkiksi rasvatahra, se kannattaa poistaa ennen lumipesua. Rasvatahran voi poistaa esimerkiksi astianpesuaineella tai sappisaippualla. Tahrojen poistamiseen on olemassa erilaisia kodin niksejä, kuten esimerkiksi soodan ja etikan käyttö. Ennen lumipesua maton tulee olla puhdas tahroista ja liasta.

  Hankalat tahrat arvokkaassa matossa

  Jos matossa on pinttynyt lika tai tahrat, voi olla tarpeen käyttää tekstiilipesuria. Lue vertailu parhaista pesureista täältä!

  Myös ammattilaisen palveluita saatetaan tarvita maton pesuun mikäli tahra on oikein haastava tai maton materiaali herkkä. Ammattilainen osaa valita oikeat pesuaineet ja -menetelmät, jotta matto saadaan puhdistettua tehokkaasti ja turvallisesti. Ammattilaisen palvelu on erityisen suositeltavaa herkille ja arvokkaille matolle, kuten esimerkiksi silkki- ja viskoosimatoille.

  Pesu pidentää mattojen ikää

  Mattojen säännöllinen puhdistus ja hoito pidentää niiden käyttöikää. Maton puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta lika ei pääse pinttymään maton kuituihin. Matto kannattaa imuroida ja tamppailla säännöllisesti, jotta irtonainen lika ja pöly saadaan pois. Tarvittaessa maton voi myös pyyhkiä kostealla liinalla tai käyttää puhdistusainetta maton pinttynyttä likaa vastaan. Hyvin hoidettu matto on kaunis ja kestävä sisustuselementti, joka luo kotiin viihtyisyyttä ja lämpöä.

  Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

  Jaa Facebookissa
  Jaa Twitterissä
  Jaa Linkedinissä
  Jaa Whatsapissa