Luonnollista loistoa kotiin: Puhdistuskivien käyttö siivouksessa

Viimeksi päivitetty: 16.8.2023

Siivousmotivaation kannalta on tärkeintä, että käytössäsi on hyvät pesuaineet ja välineet. Epäonnistuminen hankalien siivouskohteiden kanssa on todella turhauttavaa ja jatkossa tulee vain annettua periksi kyseisen asian siivouksessa, jolloin lika alueelle kertyy ja hankaloituu entisestään.

Puhdistuskivi on ehdottomasti yksi parhaimmista ja monikäyttöisimmistä siivoustuotteista, eikä pelkästään tehokkuutensa vuoksi vaan myös edullisen hintansa ansiosta!

Suosikkimme: Kitchen Basic Universal-puhdistusaine

4.9/5

Ruotsalainen Universal-puhdistusaine on luonnollinen, myrkytön ja hapoton tuote, joka on erittäin tehokas erilaisten materiaalien puhdistuksessa. Sen käyttö on helppoa ja ympäristöystävällistä. Voit puhdistaa minkä tahansa vettä kestävän materiaalin, kuten metallit, emalin, muovin, keramiikan, posliinin, ruostumattoman teräksen ja laatat, Universal-puhdistusaineella.

Parhaat ominaisuudet:

 • Sisältää luonnollisia ainesosia, joten se on turvallinen käyttää.
 • Myrkytön tuote, joka ei aiheuta haitallisia vaikutuksia ympäristölle.
 • Helppokäyttöinen puhdistusaine, joka vaahdotetaan kostutetun sienen avulla. Vaahto käytetään puhdistamiseen, mikä helpottaa annostelua ja säästää puhdistusainetta.
 • Soveltuu kaikkien vettä kestävien materiaalien puhdistukseen, mikä tekee siitä monipuolisen valinnan erilaisiin puhdistustarpeisiin.
 • Puhdistaa ja kiillottaa yhdellä kertaa, mikä säästää aikaa ja vaivaa.
 • Käyttö ei vaadi suojakäsineiden käyttöä, mikä tekee puhdistamisesta mukavampaa ja kätevämpää.

Mikä puhdistuskivi?

Puhdistuskivi on ekologinen yleispuhdistusaine joka sisältää alle 5% ionittomia pinta-aktiivisia aineita, alle 5% saippuaa. Ne eivät yleensä sisällä säilöntä- tai väriaineita, tuotemerkistä riippuen saattaa joskus sisältää hajusteita.

Yleisesti ottaen puhdistuskivet ovat siis myrkyttömiä, fosfaatittomia ja biologisesti hyvin hajoavia puhdistusaineita. Puhdistuskivi irrottaa tehokkaasti likaa alhaisissakin lämpötiloissa.

Mitä puhdistuskivellä voi siivota?

Puhdistuskiveä voi käyttää moneen käytötarkoitukseen sekä sisällä, että ulkona. Eli tuotteella voit siivota laajasti pintoja esimerkiksi keittiöstä, vessasta ja kylpyhuoneesta, hygieniasyistä voi olla hyvä omistaa kaksi puhdistuskiveä, yksi keittiöön ja toinen likaisempiin tilohin.

Puhdistuskivellä voi siivota kodin keraamiset-, kivi-, lasi- ja metallipinnat sekä kaakelit

Näiden pintojen siivoukseen käy erinomaiesti puhdistuskiven mukana tullut siivoussieni, jonka toinen puoli on karheampi. Puhdistuskiviellä ja siivoussienellä tehty pesu ei tee naarmuja lasipintoihinkaan.

Puhdistuskivellä voi myös tehokkaasti puhdistaa tahroja kodin pinnoilta

Tahrojen siivous pehmeämmistäkin pintamateriaaleista kuten väliovista, maalattuista seinistä ja laminaattitasoilta. Siivousvälineenä näillä pinnoilla saattaa toimia paremmin esimerkiksi mikrokuituliina. Pehmeämpiä materiaaleja siivotessa kannattaa aluksi kokeilla puhdistaa pieni alue huomaamattomasta kohdasta, jotta voi varmistua pesutavan sopivan juuri sille pinnalle.

Puhdistuskivellä kannattaa kokeilla pestä myös pinttyneitä keittiölaitteita ja astioita

Esimerkiksi naarmuinen valkoinen lautanen tai pinttynyt kattila saattaa tämän tehoaineen avulla saada täysin uuden elämän! Myös grillin, uunin ja altaiden puhdistamisessa puhdistuskivi on täysin omalla erikoisalueellaan.

Puhdistuskiven parhaita ominaisuuksia on, että se jättää jälkeensä vettä hylkivän pinnan, mikä on esimerkiksi saunan lasissa tai altaissa todella hyvä ominaisuus kun halutaan ehkäistä kalkkikertymiä.

Ulkotiloissa puhdistuskivellä kannattaa pestä moottoriajoneuvoja ja veneitä

Erityisesti näiden kiiltäviä osia kuten pölykapselit. Lisäksi pesuaine sopii hyvin kivipinnoille, aidoille, terassikalusteille, laatoille ja niiden saumoille. Puhdistuskivi on siis erittäin monikäyttöinen, ekologinen ja tehokas tuote kaikenlaisen pinttyneen lian, rasvan, kalkin ja noen puhdistamiseen.

Miten puhdistuskiveä käytetään?

Puhdistuskiveä voit käyttää siivoussienen tai mikrokuituliinan kanssa. Kostuta aluksi sieni (tai liina) ja hiero kostutetulla sienellä puhdistuskiveä niin, että puhdistusainetta tarttuu sieneen. Tämän jälkeen voit hieman rutistella sientä kädessäsi, jotta puhdistusaine vaahtoutuu/levittyy sieneen tasaisemmin.

Seuraavaksi voitkin alkaa siivoamaan haluamaasi kohdetta. Ota tarpeen mukaan herkästi sieneen lisää pesuainetta hieromalla sitä uudelleen puhdistuskiveen. Siivouksen jälkeen puhdistuskiven pinnan voi tarvittaessa pyyhkäistä puhtaaksi.

Lopuksi puhdistuskiven tulisi antaa kuivua eli jätä kivi muutamaksi tunniksi seisomaan ilman kantta. Mikäli olet käyttänyt puhdistusainetta vain ihan vähän voi olla, ettei kiveä tarvitse sen jälkeen erityisemmin kuivatella.

Vinkkejä:

 • Kokeile puhdistuskiveä liimatahroihin tai lasten seinille tehtyjen taideteosten puhdistamiseen.
 • Testaa puhdistuskiveä metallisten pintojen ruostetahroihin.
 • Myös kenkien, erityisesti vaaleiden kengänpohjien puhdistamiseen puhdistuskivi saattaa olla erityisen toimiva työväline!

Usei kysytyt kysymykset:

Puhdistuskivi on monikäyttöinen puhdistustuote, jota voidaan käyttää erilaisten pintamateriaalien puhdistamiseen. Se soveltuu erityisesti koville pinnoille. Puhdistuskiveä voidaan käyttää esimerkiksi seuraavien kohteiden puhdistamiseen:

 • Kylpyhuoneen pinnat: Puhdistuskivi on hyvä valinta kylpyhuoneen laattojen, saumojen, pesualtaiden, ammeiden ja wc-kulhon puhdistukseen. Se auttaa poistamaan kalkkisaostumia, saippuajäämiä ja muita likatahroja.
 • Keittiön pinnat: Puhdistuskiveä voidaan käyttää esimerkiksi tiskipöytien, tasojen, liedien, uuninovien ja pesualtaiden puhdistamiseen. Se auttaa poistamaan rasvaa, ruoantähteitä ja pinttyneitä tahroja.
 • Ruostumattoman teräksen pinnat: Puhdistuskivi on tehokas apu ruostumattoman teräksen pintojen, kuten keittiökoneiden ja pesualtaiden, kiillottamiseen ja puhdistamiseen.
 • Käsisuihkut ja suihkupäät: Puhdistuskiveä voidaan käyttää kalkkisaostumien poistamiseen käsisuihkuista ja suihkupäistä. Se auttaa palauttamaan suihkun toimivuuden ja estää tukkeutumisen.
 • Grilliritilät ja pihakalusteet: Puhdistuskiveä voidaan käyttää ulkotilojen grilliritilöiden, terassikalusteiden ja muiden metallipintojen puhdistamiseen. Se auttaa poistamaan pinttyneen lian, rasvan ja ruoantähteet.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että ennen puhdistuskiven käyttöä on hyvä testata sitä pienelle ja huomaamattomalle alueelle varmistaakseen, ettei se vahingoita tai naarmuta pintaa.

Puhdistuskivi on usein pääasiassa savea lisäksi puhdistuskivi sisältää luonnollisia puhdistavia ainesosia kuten saippuaa ja ruokasoodaa.

Puhdistuskiviä löytyy todella monta eri merkkiä ja tämä saattaa olla kuluttajalle aika hämmentävää, mikä näistä nyt on se parhaiten toimiva? Pääsääntöisesti kaikki puhdistuskivet sisältävät samoja ainesosia, joten voit huoletta valita vaikkapa edullisimman.

Joihinkin puhdistuskiviin on lisätty esimerkiksi sitruunan tuoksua ja niiden puoleen kannattaa mikäli erityisesti pidät raikkaasta tuoksusta siivouksen jälkeen.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa