Pyykinpesukoneen sähkönkulutus: Miten valita energiatehokas malli ja säästää rahaa

Viimeksi päivitetty: 14.2.2024

Pyykinpesukoneet ovat kodinkoneiden kulmakiviä, joihin useimmat meistä luottavat päivittäisessä elämässämme. Ne tekevät elämästämme helpompaa, mutta niiden käyttö voi myös vaikuttaa merkittävästi kotitalouden sähkölaskuun.

Tässä blogikirjoituksessa sukellamme pyykinpesukoneen sähkönkulutukseen, tarkastelemme miten voimme valita energiatehokkaan mallin ja antaa vinkkejä sähkön säästämiseen. 🌱

Miten pyykinpesukoneet kuluttavat sähköä?

Pyykinpesukoneiden toiminta perustuu veden lämmittämiseen ja pyykin mekaaniseen liikuttamiseen pesun aikana. Sähkönkulutus riippuu monista tekijöistä, kuten pesuohjelmasta, lämpötila-asetuksista ja koneen energiatehokkuudesta. Esimerkiksi, pikapesu voi kuluttaa vähemmän sähköä lyhyemmän kestonsa vuoksi, kun taas intensiivipesu tai korkeamman lämpötilan ohjelmat voivat kuluttaa enemmän.

Eri pesuohjelmien sähkönkulutus

 • Pikapesu: Ihanteellinen kevyesti likaisille vaatteille, vähentää merkittävästi sähkönkulutusta.
 • Eco-ohjelma: Suunniteltu säästämään energiaa ja vettä, vaikka ohjelman kesto saattaa olla pidempi.
 • Intensiivipesu: Tehokas erittäin likaisille vaatteille, mutta kuluttaa enemmän energiaa.

”Energiatehokkaampi kone ei ainoastaan vähennä sähkönkulutusta vaan myös säästää rahaa pitkällä aikavälillä.”

Energiatehokkuusluokitukset ja niiden merkitys

Kun valitset uutta pyykinpesukonetta, energiatehokkuusluokitus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka kannattaa ottaa huomioon. Euroopassa käytössä olevat energiamerkit antavat kattavan yleiskuvan laitteen energiatehokkuudesta asteikolla A (kaikkein energiatehokkain) G:hen (vähiten energiatehokas). Energiatehokkaampi kone ei ainoastaan vähennä sähkönkulutusta vaan myös säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

Kuinka valita energiatehokas pyykinpesukone?

Valitessasi energiatehokasta pyykinpesukonetta, kiinnitä huomiota seuraaviin tekijöihin:

 1. Energiatehokkuusluokitus: Valitse A-luokiteltu kone parhaan energiatehokkuuden saavuttamiseksi.
 2. Täyttömäärä: Arvioi perheesi tarpeet ja valitse kone, joka vastaa tavallista pyykkimäärääsi.
 3. Vesikulutus: Energiatehokkaat mallit käyttävät vettä tehokkaammin, mikä vähentää myös vesilaskua.

Lisätietoja energiatehokkuusluokituksista ja niiden laskentaperusteista löydät esimerkiksi Energiatehokkuusviranomaisten verkkosivustolta.

Vinkkejä pyykinpesukoneen energiatehokkaaseen käyttöön

Kun olet valinnut energiatehokkaan pyykinpesukoneen, seuraavat vinkit auttavat sinua maksimoimaan säästöt ja vähentämään sähkönkulutusta entisestään:

 • Pese täysiä koneellisia: Tämä vähentää pesukertojen määrää ja säästää energiaa pitkällä aikavälillä.
 • Käytä matalampia lämpötiloja: Pese mahdollisuuksia matalammassa lämpötilassa, sillä suurin osa energiasta kuluu veden lämmittämiseen.
 • Säännöllinen huolto: Pidä koneesi kunnossa puhdistamalla suodattimet ja tarkistamalla letkut säännöllisesti.

Näiden vinkkien avulla voit tehdä pyykinpesusta energiatehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää. Lisää vinkkejä energiansäästöön löydät Ympäristöministeriön verkkosivuilta.

Uusimmat innovaatiot pyykinpesukoneissa

Teknologian kehittyessä myös pyykinpesukoneet ovat tulleet yhä energiatehokkaampia ja älykkäämpiä. Uusimmat mallit sisältävät innovatiivisia ominaisuuksia, kuten automaattisen annostelun, joka mittaa tarkan määrän pesuainetta pyykin määrän ja likaisuuden perusteella, sekä sovelluspohjaisen hallinnan, jonka avulla voit seurata ja hallita pesukoneen käyttöä älypuhelimestasi. Tällaiset ominaisuudet eivät ainoastaan tee pyykinpesusta vaivattomampaa vaan myös auttavat säästämään energiaa ja vähentämään vedenkulutusta.

Teknologiset edistysaskeleet:

 • Automaattinen annostelu: Vähentää pesuaineen kulutusta ja säästää vettä.
 • Älypuhelinsovellukset: Mahdollistavat energiatehokkaiden pesuohjelmien valinnan ja seurannan.

Nämä edistykset tekevät nykyaikaisista pyykinpesukoneista entistä ympäristöystävällisempiä ja taloudellisempia käyttää. Tutustu uusimpiin malleihin ja niiden arvosteluihin luotettavilla kuluttajasivustoilla, kuten Kuluttajat-lehden verkkosivuilla, saadaksesi kattavan kuvan siitä, mikä malli sopii parhaiten tarpeisiisi.

Energiansäästövinkit kotitalouksille

Energian säästäminen pyykinpesussa ei rajoitu vain oikean koneen valintaan ja sen tehokkaaseen käyttöön. Tässä muutamia lisävinkkejä, jotka auttavat sinua vähentämään sähkönkulutusta entisestään:

 • Käytä pesuaineita harkiten: Liiallinen pesuaine ei ainoastaan kuluta enemmän vettä huuhteluun, vaan voi myös lyhentää koneesi käyttöikää.
 • Hyödynnä aurinkoenergiaa: Kuivaa pyykki ulkona sään salliessa säästääksesi sähköä, jota kuivausrumpu kuluttaisi.
 • Valitse oikea pesuohjelma: Älä käytä intensiivipesua, jos vaatteet eivät ole erityisen likaisia.

Nämä pienet muutokset voivat tehdä suuren eron sekä energiankulutuksessa että sähkölaskussasi.

Viisaat valinnat säästävät sekä energiaa että rahaa

Valitsemalla energiatehokkaan pyykinpesukoneen ja noudattamalla fiksuja pesutapoja, voit vähentää merkittävästi sähkönkulutustasi ja säästää rahaa. Energiatehokkuus ei ole ainoastaan ympäristöystävällinen valinta, vaan se on myös taloudellisesti järkevä pitkällä tähtäimellä. Muistamalla nämä vinkit voit tehdä pyykinpesusta kestävämmän osan kotitaloutesi rutiineja.

Muista tutkia ja vertailla eri pyykinpesukoneiden ominaisuuksia ja energiatehokkuusluokituksia ennen ostopäätöstä. Käytä hyväksesi nykyaikaisten koneiden teknologisia edistysaskeleita ja noudata energiansäästövinkkejä maksimoidaksesi säästösi. Näin ollen, energiatehokas pyykinpesukone ei ainoastaan vähennä sähkönkulutusta vaan myös pidemmän aikavälin kustannuksia. 

Lisäksi, kiinnittämällä huomiota pesuohjelmien lämpötiloihin ja käyttämällä oikeanlaista pesuainetta voit säilyttää tekstiilien laadun samalla kun vähennät ympäristövaikutuksia. Tehokas ja harkittu pesutapa ei ainoastaan säästä energiaa ja rahaa, vaan se myös pidentää pyykinpesukoneesi käyttöikää ja vähentää tarvetta korjauksiin. Joten tee viisaita valintoja pyykinpesun suhteen, ja hyödy sekä ympäristöstä että lompakostasi.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa