Vinkit pyykinpesukoneen ja kuivausrummun puhdistamiseen

Viimeksi päivitetty: 28.9.2023

Keittiön kodinkoneiden puhdistuksesta kertovassa artikkelissa mainitsimme kodinkoneiden säännöllisen puhdistuksen pidentävän koneiden ikää ja vähentävän niiden sähkönkulutusta. 

Sama koskee myös muita kodin sähkölaitteita. Pyykinpesukoneen kohdalla myös vesivahingon riski pienenee huomattavasti kun kone huolletaan säännöllisesti.

Pyykinpesukoneen puhdistaminen

Varsinaiseen pyykinpesukoneen puhdistamiseen voi käyttää siihen myynnissä olevia puhdistusaineita tai sitruunahappoa. Valmiissa puhdistusaineissa on selkeä ohje niiden käyttöä varten.

Sitruunahapolla puhdistaminen tapahtuu seuraavasti:
  • Laita noin 100g sitruunahappoa pesuainelokeroon 
  • Käynnistä kuumin mahdollinen pesuohjelma
  • Pyöritä tämän jälkeen koneessa kuumin mahdollinen ohjelma vielä normaalin pyykinpesuaineen kanssa, jotta pesukoneesta varmasti irtoaa kaikki pinttymät

Puhdista lopuksi pesukoneen nukkasihti, mikäli koneesta sellainen löytyy. Ota tätä varten valmiiksi esille ehjä muovipussi tai -rasia. Avaa luukku jonka takaa suodatin löytyy ja ruuvaa se hitaasti auki, valuta sieltä tuleva vesi valitsemaasi astiaan. Kun olet ruuvannut sihdin pois, voit tiskata sen ja asettaa sitten takaisin.

Pyykinpesukoneen ylläpito

Pyykinpesukone kerää itseensä astianpesukoneen tavoin pesuainejäämiä ja kalkkia. Pesuainejäämiä kertyy enemmän mikäli pääsääntöisesti käytetään viileitä pesuohjelmia, tämän vuoksi kannattaa silloin tällöin valita kuumempi pesuohjelma esimerkiksi lakanoita tai pyyhkeitä
pestessä. Siinä tapauksessa 60 asteinen ohjelma riittää.

Toinen hyvä keino ylläpitää pyykinpesukoneen puhtautta on käyttää pyykki etikkaa tai jopa ihan vain 1:3 vedellä laimennettua väkiviinaetikkaa huuhteluaineena. Etikka poistaa koneesta kalkkikertymiä ja hajuja. 

Lisäksi säännölliseen pyykinpesukoneen ylläpitoon kuuluu pesukoneen pesuainelokeron tiskaaminen ja pölyjen pyyhkiminen koneesta. Pesuainelokero on myös hyvä aina pesun jälkeen avata jotta se saa kuivua. Pesukoneen puhdistuksen yhteydessä on tärkeä pyyhkiä myös luukun
sisäpuoli ja tiivisterengas.

 

kuivausrummun puhdistus

Kuivausrummun puhdistus

Kuivausrumpu sisältä paljon nurkkia ja koloja joihin kertyy pölyä. Parempi puhdistus on hyvä tehdä 2-4 kertaa vuodessa käyttömäärästä riippuen.
 
Irrota ja pese kuivausrummusta kaikki liikkuvat osat ja avaa kaikki luukut. Imuroi koneen sisältä hyvin.
 

Mikäli pöly on tarttunut kiinni hankaliin paikkoihin voit käyttää apuna esimerkiksi pitkää ja taittuvaa pulloharjaa sen siivoamiseen. Tarvittaessa irrota ja pese tiivisteet vedellä.

Jos kuivausrummusta löytyy kosteudentiivistin voit poistaa ja puhdistaa myös sen. Puhdista kosteudentiivistin koneen ohjeiden mukaan. Useimmiten tiivistimen voi puhdistaa suihkuttelemalla sen vedellä ja antamalla tämän jälkeen ilmakuivata. Kuivausrummun vesisäiliön voi puhdistaa pulloharjalla ja sitä voi tarvittaessa liuottaa esimerkiksi 1:4 etikka-vesi-laimennoksella.

Muuta huomioitavaa..

Kuivausrumpu saattaa usein jäädä vähäiselle huomiolle. Nukkasihti tulee toki puhdistettua viimeistään aina ennen uutta koneellista, mutta muuten kuivausrumpu saattaa olla helpompi unohtaa.

Kuivausrummun puhdistusohjeet näkee toki parhaiten litteen omasta ohjekirjasta. Malleissa on suuria eroja joten näin ollen puhdistaminenkaan ei tapahdu aivan samaan tapaan kaikissa. Kuten muissakin koneissa lian kertyminen kuivausrumpuun vaikuttaa koneen tehokkuuteen ja näin ollen sähkön kulutukseen.

Kuivausrumpu saattaa alkaa haista pölyn kertyessä sen sisään. Laitteessa on myös käytön jälkeen kosteutta, joka on hyvä päästää pois. Tämän vuoksi kannattaa aina käytön jälkeen jättää kuivausrummun luukku auki ja tyhjennä vesisäiliö mikäli sellainen löytyy.

Pyykkihuollon lisävinkki: Silitysraudan puhdistus!

Silitysrauta jää usein vähäiselle käytölle siinä vaiheessa kun sen höyry aukkoihin kertyy kalkkia. Nämä kalkkikertymät sotkivat vaatteet ja rauta jää näin ollen kovin hyödyttömäksi.

Silitysraudan puhdistamiseen löytyy helppo keino: Kuumenna rauta ja silitä liinaa joka on kostutettu etikalla. Raudan jäähdyttyä voit vielä esimerkiksi hammastikulla puhdistaa höyry aukoista loput kalkkijäämät. Lopuksi pyyhi pinta puhtaaksi.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa