Miksi pyykki haisee? Näin pääset eroon epämiellyttävistä tuoksuistapyykki haisee

Viimeksi päivitetty: 18.6.2024

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Oletko koskaan avannut pesukoneen luukkua odottaen löytäväsi raikkaan ja puhtaan pyykin, mutta sen sijaan vastaan tulee tunkkainen haju? Tämä on turhauttavaa ja yleistä, mutta onneksi ratkaistavissa.

Pyykki voi haista monista syistä, kuten kosteudesta, homeesta, likaisesta pesukoneesta tai väärien pesuaineiden käytöstä. Näissä tilanteissa on tärkeää tunnistaa ongelman lähde ja löytää oikeat ratkaisut.

Käydään läpi yleisimmät syyt, miksi pyykki haisee, ja miten voit estää ja korjata nämä ongelmat.

Yleisimmät syyt, miksi pyykki haisee

Kosteus ja home

Kosteus on yksi suurimmista syyllisistä, kun pyykki alkaa haista. Jos pyykkiä ei kuivata nopeasti ja perusteellisesti pesun jälkeen, kosteuden vuoksi voi muodostua hometta ja bakteereja. Tämä on erityisen yleistä kosteissa ympäristöissä tai jos pyykkiä säilytetään kosteassa tilassa ennen kuivausta.

Homeen haju on tunnistettavissa pistävästä, maanläheisestä tuoksusta. Se voi tarttua pyykkiin, vaikka se olisi vain hetken ollut kosteana. Varmista, että pyykki pääsee kuivumaan nopeasti ja kunnolla jokaisen pesukerran jälkeen. Kuivaus ulkona auringossa on yksi tehokkaimmista tavoista poistaa kosteutta ja hajuja.

Pesukoneen likaisuus

Toinen yleinen syy, miksi pyykki haisee, on likainen pesukone. Pesukoneen rummun, tiivisteiden ja pesuainelokeron likakerrostumat ja saippuajäämät voivat kerätä bakteereja ja hometta. Tämä voi aiheuttaa pyykin epämiellyttävää hajua, vaikka itse pyykki olisi puhdasta.

Säännöllinen pesukoneen puhdistus on tärkeää. Käytä pesukoneen puhdistusohjelmaa tai puhdista kone etikka- ja ruokasoodaseoksella. Muista myös pyyhkiä tiivisteet ja pesuainelokero säännöllisesti. Tämä auttaa pitämään pesukoneen raikkaana ja estää hajujen muodostumisen.

Väärät pesuaineet

Pesuaineilla on myös merkittävä rooli pyykin hajussa. Vääränlainen pesuaine voi jättää jäämiä, jotka keräävät bakteereja ja aiheuttavat hajua. Lisäksi liian paljon tai liian vähän pesuainetta voi vaikuttaa pesutulokseen ja jättää pyykin tunkkaiseksi.

Valitse pesuaine, joka sopii sekä pyykkikoneellesi että vaatteillesi. Vältä ylidosointia ja varmista, että pesuaine liukenee kunnolla pesuvedessä. Kokeile erilaisia pesuaineita ja löydä itsellesi parhaiten sopiva vaihtoehto.

Kun ymmärrät, miksi pyykki haisee, voit ryhtyä oikeisiin toimenpiteisiin ongelman korjaamiseksi ja ehkäisemiseksi. Seuraavaksi tarkastellaan, miten voit ehkäistä pyykin hajua ja pitää pyykin raikkaana pitkään.

Pyykin hajun ehkäisy

Oikeat pesutavat

Pyykin oikea pesutapa on ensisijainen keino ehkäistä hajujen muodostumista. Pese pyykki riittävän kuumalla vedellä ja käytä sopivaa pesuainetta. Muista lajitella pyykki oikein ja valita pesuohjelma kankaan ja likaisuuden mukaan. Tämä varmistaa, että pyykki puhdistuu perusteellisesti ja säilyy raikkaana.

Pesukoneen huolto

Pesukoneen säännöllinen huolto on olennainen osa pyykin hajuttomuuden varmistamista. Puhdista pesukone säännöllisesti: käytä pesukoneen puhdistusohjelmaa ja pyyhi tiivisteet sekä pesuainelokero. Tarkista myös, ettei pesukoneen rumpuun jää likaa tai saippuajäämiä pesukertojen välillä.

Sopivien pesuaineiden valinta

Valitse pesuaine viisaasti. Pesuaineen on sovittava pesukoneellesi ja vaatteillesi. Jos käytät nestemäistä pesuainetta, varmista, että se liukenee hyvin ja ei jätä jäämiä. Kokeile erilaisia pesuaineita ja löydä se, joka toimii parhaiten omassa käytössäsi.

Kun noudatat näitä ohjeita, pyykin hajun ehkäisy käy helpommin. Seuraavassa osiossa käymme läpi, miten voit poistaa pyykistä jo muodostuneet epämiellyttävät hajut ja palauttaa pyykkisi raikkauden.

Kuinka poistaa pyykistä epämiellyttävä haju?

Etikka ja ruokasooda

Yksi tehokkaimmista tavoista poistaa epämiellyttävät hajut pyykistä on käyttää etikkaa ja ruokasoodaa. Nämä luonnolliset aineet ovat sekä edullisia että ympäristöystävällisiä.

Etikan käyttö: Lisää 1/2–1 kupillinen etikkaa pesukoneen huuhteluohjelman aikana. Etikka neutraloi hajuja ja auttaa poistamaan saippuajäämät sekä bakteerit. Voit myös liottaa erityisen haisevia vaatteita etikkavedessä ennen pesua.

Ruokasoodan käyttö: Lisää 1/2 kupillista ruokasoodaa pesuaineen joukkoon. Ruokasooda toimii hajunpoistajana ja auttaa pehmentämään vettä, mikä parantaa pesutulosta. Se on erityisen tehokas kovien hajujen, kuten savun tai hien, poistamiseen.

Eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt eivät ainoastaan poista hajuja, vaan myös jättävät vaatteisiin miellyttävän tuoksun. Laventeli, teepuu ja sitruuna ovat suosittuja valintoja.

Lisää muutama tippa valitsemaasi eteeristä öljyä pesukoneen huuhteluohjelman aikana tai sekoita eteerinen öljy pieneen määrään vettä ja suihkuta se pyykkiin ennen pesua. Tämä auttaa raikastamaan pyykkiä ja antamaan sille luonnollisen tuoksun.

Pesukoneen syväpuhdistus

Jos pesukone on erittäin likainen, pelkkä pinnallinen puhdistus ei riitä. Syväpuhdistus on silloin tarpeen. Tämä voi sisältää erityisten pesukoneen puhdistusaineiden käyttöä tai perusteellisen puhdistuksen etikan ja ruokasoodan avulla.

Ohjeet pesukoneen syväpuhdistukseen:

  1. Tyhjennä pesukone ja lisää 2 kupillista etikkaa rumpuun.
  2. Käynnistä pesukone kuumalla vedellä ja valitse pisin pesuohjelma.
  3. Pysäytä ohjelma puolivälissä ja anna etikan vaikuttaa tunnin ajan.
  4. Käynnistä ohjelma uudelleen ja anna sen jatkua loppuun.
  5. Kun ohjelma on valmis, lisää 1/2 kupillista ruokasoodaa ja toista pesuohjelma.


Tämä menetelmä poistaa tehokkaasti pesukoneen rummusta, tiivisteistä ja pesuainelokerosta kertyneet likajäämät ja bakteerit.

Pyykin pesemisen ilon palauttaminen

Kun otat käyttöön tässä artikkelissa esitetyt vinkit ja menetelmät, voit nauttia raikkaasta ja puhtaasta pyykistä joka pesukerralla. Pyykinpesu voi jälleen olla miellyttävä kokemus, ja voit olla varma siitä, että pyykkisi on puhdasta ja hajutonta.

Pyykin hajujen ehkäisy ja poistaminen ei ole vaikeaa, kun tiedät oikeat toimenpiteet ja käytännöt. Seuraa näitä ohjeita ja olet askeleen lähempänä raikkaampaa ja miellyttävämpää pyykkikokemusta.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa