Robotti-Imurin Huolto – Ylläpidä tehokkuutta ja pitkää käyttöikää

Viimeksi päivitetty: 24.7.2023

Robotti-imurin puhdistamisen vaiheet

Robotti-imurin säännöllinen puhdistaminen ja ylläpito ovat tärkeitä sen toimintakyvyn ja tehokkuuden säilyttämiseksi. Tässä on lyhyt yhteenveto artikkelin puhdistusohjeista: 

  1. Tyhjennä roskasäiliö ja puhdista se säännöllisesti
  2. Puhdista ilmansuodattimet joko ravistelemalla niitä tai imuroimalla ne
  3. Puhdista pääharjas leikkaamalla kiinni jääneet langat ja hiukset, ja pyyhi tarvittaessa
  4. Puhdista sivuharjat pyyhkimällä niitä ja tarkista niiden kunto
  5. Vaihda suodattimet, harjakset ja harjansuojat tarvittaessa
  6. Puhdista sensorit kuivalla vanupuikolla tai liinalla

 

Noudata valmistajan antamia ohjeita ja suosituksia robotti-imurin puhdistukseen ja huoltoon liittyen. Tämä auttaa sinua pitämään robotti-imurisi toimintakunnossa ja varmistamaan parhaan mahdollisen puhdistustehon kotona.

Miksi robotti-imuri kannattaa puhdistaa?

Robotti-imurit tekevät lattian puhdistamisesta vaivatonta. Kuitenkin myös robotti-imurit tarvitsevat ajoittain puhdistusta. Opettele, milloin ja miten puhdistaa robotti-imuri sekä mitkä osat saattavat tarvita vaihtoa.

Robotti-imureissa on monia osia, joista on huolehdittava. Niiden huolto on onneksi helppoa,  tarvitset vain hyvän rutiinin pysyäksesi ajan tasalla. Tässä auttaa yleensä robotti-imurin sovellus, joka muistuttaa sensoreiden putsaustarpeesta ja osien vaihdoista.

Useimmissa robotti-imureissa on mukana kätevä puhdistustyökalu, joka koostuu osittain terävästä terästä, osittain kammasta ja osittain harjasta. Yhdistä se mikrokuituliinaan, niin olet valmis työhön.

Kuinka puhdistaa robotti-imurin roskasäiliö

Roskasäiliö sijaitsee yleensä imurin takaosassa tai sen yläosan keskellä. Irrota roskasäiliö vetämällä sitä suoraan ulospäin, jotta roskat eivät putoa aukosta.

Vaihe 1: Tyhjennä roskasäiliö

Avaa roskasäiliö ja tyhjennä sen sisältö roskakoriin. Tyhjennä säiliö jopa silloin, kun se ei ole täynnä. Jos jätät roskasäiliön täyteen ja aloitat imurin uudelleen, säiliö täyttyy osittain seuraavan puhdistuksen aikana, mikä heikentää imuroinnin tehokkuutta. Jotkut ihmiset, erityisesti lemmikkieläinten omistajat, saattavat hyötyä roskasäiliön tyhjentämisestä puhdistuksen keskellä, koska karvat täyttävät säiliön nopeasti.

Vaihe 2: Puhdista lisäosat

Jos roskasäiliössä on lisäosia, kuten Shark IQ -mallin takertumisenestokampa, muista puhdistaa ne myös. Roskasäiliön voi yleensä huuhdella vesihanan alla, jotta saat säiliön ajoittain puhdistettua kaikesta pölystä, mutta varmista, että poistat kaikki suodattimet ennen kuin kastelet sen.

Keräsimme robotti-imuri varaosien jälleenmyyjät, katso parhaat hinnat:

Robotti-imurin ilmansuodattimen puhdistus

Ilmansuodatin on kiinnitetty roskasäiliöön ja se kerää imuroinnin aikana hienojakoisen pölyn. Robotti-imureissa on mallista riippuen yleensä 1-3 eri materiaaleista valmistettua suodatinta. Ilmansuodatin on ahkera komponentti, joka tulisi puhdistaa säännöllisesti, yleensä kerran viikossa tai jokaisen käytön jälkeen riippuen siitä, mitä imuri kerää ja kuinka usein imuroit.

Vaihe 1: Puhdista suodattimet roskista ja pölystä

Irroita suodattimet roskasäiliöstä ja napputtele niitä kunnolla sivusta, jotta roskat irtoavat.

Käytä sitten imurin puhdistustyökalun harjapäätä tai pehmeää harjaa saadaksesi suodattimesta kaiken pölyn pois.

Vaihe 2: Vaihda suodattimet

Valmistajat suosittelevat vaihtamaan robotti-imurin suodattimet säännöllisesti. Vaihtoväliin vaikuttaa robotti-imurin käytön määrä, sitä onneksi yleensä seuraa imurin oma sovellus.

Jotkut suodattimet ovat pestäviä jolloin niiden vaihtoväli saattaa olla hieman pidempi. Suodatin huuhdellaan vesihanan alla ja kuivatellaan huolellisesti ennen uudelleenasennusta. Tarkista valmistajan ohjeet selvittääksesi, onko imurisi suodatin pestävä.

Kuinka puhdistaa robotti-imurin pääharjas

Harjakset nostavat roskia lattiasta säiliöön imuroinnin aikana. Harjaksia ympäröivät hiukset, langat ja muut roskat estävät niitä toimimasta kunnolla ja näin lattialle saattaa jäädä roskia imuroinnin aikana.

Harjakset tulisi siis tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa aina muutaman käyttökerran jälkeen, erityisesti kotitalouksissa, joissa on lemmikkejä tai asukkailla on pitkät hiukset.

Tarvitset:

  • Sakset
  • Käsikäyttöisen imurin (valinnainen)
  • Kangasta

Vaihe 1: Puhdista harjat

Puhdistaaksesi harjakset, avaa harjakset suojaava kansi (nimeltään harjansuoja) ja vedä harjakset ulos. Aloita leikkaamalla hiuskerrokset, jotka ovat kietoutuneet harjakseen, joko puhdistustyökalun terällä tai saksilla, varoen vahingoittamasta itse harjasta.

Kun olet leikannut kerrokset, irrota ne käsilläsi ja käytä vielä tarvittaessa puhdistustyökalun harjaa tai kampaa saadaksesi harjaksista kaikki roskat pois. Vaihtoehtoisesti voit käyttää käsikäyttöistä imuria puhdistaaksesi harjakset suurempien roskien poiston jälkeen.

Vaihe 2: Pyyhi ympärillä olevat osat

Jos harjaksesi näyttää likaiselta, pyyhi ontelo ja harjansuoja ennen harjan asentamista takaisin. Etsi nuoli tai vastaava merkintä sekä harjaksessa että laitteessa asentaaksesi sen oikein. Kiinnitä sitten harjansuoja paikoilleen.

Sekä harjakset että harjansuojat tulisi vaihtaa ajoittain jotta laite pitää huippusuorituskykynsä. Valmistajat suosittelevat vaihtamaan harjakset säännöllisin väliajoin (riippuen käyttömäärästä, katso robotti-imurisi sovelluksesta) ja harjansuojat, kun kumireuna kuluu.

Kuinka puhdistaa robotti-imurin sivuharjat

Robotti-imureissa on yksi tai kaksi pyörivää sivuharjaa, jotka keräävät roskat nurkista ja seinän vierustoilta harjakseen. Näiden puhdistaminen on yksinkertaista – pyyhi harjakset puhtaaksi tarpeen mukaan.

Jos huomaat hiuksia tai likaa pyörivän harjan tyvessä, leikkaa ne poikki ja poista. Tarvittaessa irrota sivuharjat hiusten poistamiseksi ja kiinnitä lopuksi takaisin paikoilleen. Jos imurissasi on kaksi sivuharjaa, harkitse niiden puolen vaihtamista puhdistuksen lopuksi, jotta harjakset eivät taivu liikaa yhteen suuntaan.

Jos sivuharjat alkavat näyttää kuluneilta tai selvästi taipuneilta, ne eivät todennäköisesti suoriudu tehtävästään tehokkaasti. Valmistajat suosittelevat sivuharjojen vaihtamista, kun ne ovat kuluneet tai taipuneet.

Robotti-imurin sensorien puhdistaminen

Robotti-imurit käyttävät suunnistamiseen sensoreita ja lasereita. Ajan myötä nämä sensorit pölyyntyvät ja likaantuvat. Tämän seurauksena robotti-imurin voi olla vaikea löytää oikea reitti tai se saattaa törmäillä esineisiin. Robotti saattaa jopa pudota portaisiin. On siis tärkeää puhdistaa sensorit, laserit ja kamerat säännöllisesti. Lue tästä artikkelista, miten se tehdään.

Perussensorit sijaitsevat robotti-imurin puskurissa. Puhdista sensorit kuivalla vanupuikolla. Älä käytä kosteaa liinaa tai puhdistusaineita, sillä se voi vahingoittaa sensoreita ja jättää sotkuisen pinnan kosteuden kuivuttua.

Joissakin robotti-imureissa on lisäksi kamera tai laser yläosassa muiden sensorien lisäksi. Puhdista kameran tai laserin linssi puhtaalla, kuivalla liinalla. Mikäli et ylety siihen liinalla voit käyttää pölynpuhallinta tai vanupuikkoa poistaaksesi lian ja pölyn. Älä koskaan käytä puhdistusaineita tai vettä, sillä ne voivat vahingoittaa laseria tai kameraa.

Katso robotti-imuri varaosien parhaat hinnat:

Usein kysytyt kysymykset:

Robotti-imurin kestoikä voi vaihdella merkistä, mallista, käyttötavasta ja ylläpidosta riippuen. Yleisesti ottaen hyvin hoidettu ja asianmukaisesti käytetty robotti-imuri voi kestää useita vuosia.

Laadukkaat robotti-imurit on suunniteltu kestämään pitkään ja ne voivat tarjota luotettavaa suorituskykyä useiden vuosien ajan. Kuitenkin on tärkeää huomata, että jotkut osat, kuten harjakset, suodattimet ja akut, saattavat kulua ajan myötä ja vaativat vaihtamista.

Robotti-imurin kestoon vaikuttavat myös käyttötavat ja ympäristö, joissa sitä käytetään. Esimerkiksi kotitaloudet, joissa on paljon karvaa tai pitkätukkaisia asukkaita, voivat aiheuttaa enemmän kulutusta harjaksille ja suodattimille.

Huolellinen ylläpito ja säännöllinen puhdistaminen voivat auttaa pidentämään robotti-imurin käyttöikää. Tämä sisältää roskasäiliön tyhjentämisen, suodattimien puhdistamisen ja tarvittaessa vaihtamisen, harjasten säännöllisen puhdistamisen ja tarvittaessa vaihtamisen sekä yleisen tarkastuksen ja huollon tarpeen arvioinnin.

Yleisesti ottaen, kun robotti-imuri huolletaan asianmukaisesti ja siihen kiinnitetään huomiota, sen pitäisi kestää useita vuosia tarjoten luotettavaa puhdistusta ja helppoutta kodin ylläpitoon.

Robotti-imurilla ei kannata imuroida seuraavia kohteita tai aineita:

1. Nestemäiset aineet: Robotti-imurit eivät ole tarkoitettu imuroimaan nesteitä. Yritä välttää robotti-imurin käyttämistä alueilla, joilla on lätäköitä, vuotavia nesteitä tai kosteutta.

2. Pienet esineet: Varmista, että lattialla ei ole pieniä esineitä, kuten kolikoita, ruuveja, neuloja tai muita teräviä tai kovia esineitä. Nämä voivat vahingoittaa robotti-imurin sisäisiä osia tai aiheuttaa tukoksia.

3. Isot tai raskaat esineet: Vältä robottia imuroimasta isoja tai raskaita esineitä, kuten suurempia kiviä, metalliesineitä tai vastaavia. Nämä voivat aiheuttaa vahinkoa robotti-imurille tai esteitä sen liikkumiselle.

4. Herkät tai hauraat esineet: Ole varovainen imuroidessasi lähellä herkkiä tai hauraita esineitä, kuten lasiesineitä, keramiikkaa tai hienoja koristeita. Robotti-imurin törmäys tai harjakset voivat vahingoittaa näitä esineitä.

On tärkeää lukea robotti-imurin käyttöohjeet ja valmistajan suositukset ennen sen käyttöä. Ne voivat tarjota tarkempia ohjeita siitä, mitä robotti-imurilla ei saa imuroida, ja mitkä ovat sen turvallisen ja tehokkaan käytön rajat.

Ei ole suositeltavaa laittaa pesuainetta suoraan robotti-imuriin. Moppaaviin robotti-imureihin käytetään yleensä vain vettä tai valmistajan omaa pesuainetta.

Pesuaine saattaa jättää jäämiä säiliöön ja pesuaineiden käyttö voi vahingoittaa imurin komponentteja tai aiheuttaa toimintahäiriöitä.

Moppiin voi halutessaan hieman sumutella yleispesuainetta, sillä mopista pesuaine menee vain suoraan lattiapintaan.

On aina suositeltavaa lukea ja noudattaa valmistajan antamia ohjeita ja suosituksia robotti-imurin puhdistukseen ja ylläpitoon. Näin voit varmistaa imurin optimaalisen suorituskyvyn ja pitkäikäisyyden.

Robotti-imurista voi olla paljonkin hyötyä. Tässä on muutamia niistä:

1. Helppous ja kätevyys: Robotti-imuri tarjoaa helppoutta ja kätevyyttä kotitalouden puhdistukseen. Voit asettaa imurin työskentelemään ohjelmoidun aikataulun mukaan tai käynnistää sen tarpeen mukaan yksinkertaisesti painamalla nappia. Sinun ei tarvitse viettää aikaa ja vaivaa manuaalisen imuroinnin tekemiseen.

2. Ajan säästö: Robotti-imurin avulla voit säästää aikaa, joka muuten menisi perinteisen imurin käyttämiseen. Voit antaa robotti-imurin hoitaa lattian puhdistuksen samalla kun teet muita kotitöitä tai rentoudut.

3. Automaattinen puhdistus: Robotti-imurit kykenevät puhdistamaan lattioita itsenäisesti. Ne käyttävät älykkäitä navigointiteknologioita, kuten antureita ja kartanluontialgoritmeja, jotta ne voivat liikkua tehokkaasti ja puhdistaa koko alueen. Jotkut robotti-imurit voivat myös palata automaattisesti latausasemalleen akun loppuessa ja jatkaa puhdistusta latauksen jälkeen.

4. Monipuolisuus: Robotti-imurit pystyvät puhdistamaan erilaisia lattiapintoja, kuten parkettia, laattaa, mattoa ja matalanukkaista kokolattiamattoa. Ne voivat siirtyä saumattomasti eri pintojen välillä ja puhdistaa nurkat ja vaikeasti tavoitettavat alueet.

5. Parannettu ilmanlaatu: Laadukkaat robotti-imurit ovat varustettuina suodattimilla, jotka voivat poistaa hienoa pölyä, allergeeneja ja muita ilman epäpuhtauksia. Tämä voi parantaa huoneilman laatua ja edistää terveellisempää ympäristöä, erityisesti allergioista tai astmasta kärsiville.

Robotti-imurin sähkönkulutus vaihtelee mallin, valmistajan ja käyttötavan mukaan. Yleisesti ottaen robotti-imurit käyttävät vähemmän sähköä kuin perinteiset pölynimurit, mutta tarkka kulutus riippuu monista tekijöistä, kuten imurin tehokkuudesta, käyttöajasta, puhdistettavasta alueesta ja käyttöolosuhteista.

Useimmat robotti-imurit on suunniteltu energiatehokkaiksi ja niissä on älykkäät toiminnot, kuten automaattinen sammutus tai paluu latausasemalle akun loppuessa. Tämä auttaa vähentämään sähkönkulutusta ja varmistamaan, että imuri käyttää energiaa vain tarvittaessa.

Koska robotti-imurit työskentelevät itsenäisesti ja puhdistavat pienempiä alueita kerrallaan, niiden sähkönkulutus on yleensä pienempi kuin perinteisen imurin, joka voi vaatia pidempiä käyttöaikoja suuremmilla tehoasetuksilla.

On kuitenkin tärkeää huomata, että robotti-imurin käyttäminen säännöllisesti voi lisätä sähkönkulutusta pitkällä aikavälillä. Imurin lataaminen ja käyttäminen päivittäin tai useita kertoja viikossa voi lisätä sähkönkulutusta verrattuna satunnaisempaan manuaaliseen imurointiin.

Miettiessäsi robotti-imurin sähkönkulutusta, kannattaa tarkistaa valmistajan sivuilta imurin tekniset tiedot ja energiamerkinnät. Ne voivat tarjota arvioita tai energialuokituksia, jotka auttavat ymmärtämään robotti-imurin arvioitua sähkönkulutusta.

Joissakin robotti-imurimalleissa voi olla kamera, mutta se ei ole kaikissa malleissa standardiominaisuus. Kamera voi olla lisäominaisuus, joka on saatavilla tietyissä korkeamman hintaluokan tai edistyneemmissä malleissa.

Kameran käyttötarkoitus robotti-imurissa voi vaihdella. Joissakin tapauksissa kameraa käytetään kartan luomiseen ja navigoinnin parantamiseen. Kamera voi auttaa robotti-imuria tunnistamaan ympäristön esteet ja määrittämään optimaalisen reitin puhdistettavalle alueelle. Tämä voi parantaa imurin suorituskykyä ja vähentää törmäyksiä tai takertumisia.

Lisäksi kamera voi toimia lisäominaisuutena, joka mahdollistaa visuaalisen seurannan puhdistusprosessista. Jotkut robotti-imurit voivat lähettää reaaliaikaisia kuvia tai videoita älypuhelimeen tai muuhun liitettyyn laitteeseen, jolloin voit valvoa puhdistusta etänä.

On tärkeää huomata, että kaikissa robotti-imureissa ei ole kameraa ja monet mallit käyttävät muita tekniikoita, kuten antureita, tutkia tai laserskannereita, navigointiin ja ympäristön tunnistamiseen. Jos kameraominaisuus on sinulle tärkeä, kannattaa tarkistaa valmistajan tuoteseloste tai ominaisuusluettelo varmistaaksesi, että valitsemasi robotti-imuri sisältää kameran.

On myös hyvä huomioida että robotti-imureiden kamerat eivät tallenna tai lähetä tietoa eteenpäin. Valmistajat ovat ottaneet kodinomistajien yksityisyyden suojelemisen huomioon.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa