Puhdista silitysrautasi kuin pro – näin saat laitteesi kestämään pitempään ja toimimaan tehokkaammin

Viimeksi päivitetty: 28.5.2024

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Kaikki tietävät sen ärsyttävän tunteen, kun silitysraudan pohja tarttuu tai jättää jälkiä puhtaalle kankaalle. Se ei ole vain turhauttavaa, vaan voi myös pilata hienoja vaatteita. Puhdistamalla silitysrautasi säännöllisesti varmistat, että vaatteidesi kankaat ovat turvassa ja silitys sujuu kuin unelma. Lisäksi, puhtaampi laite ei kuluta niin paljon sähköä ja on tehokkaampi käytössä – säästät siis sekä aikaa että rahaa!

Puhdas silitysrauta liukuu vaivattomasti kankaiden yli, jättäen jälkeensä vain täydellisen sileää pintaa. Kalkkisaostumat ja muut epäpuhtaudet voivat kerääntyä huomaamatta, ja vähitellen vaikuttaa sekä silityksen laatuun että raudan toimivuuteen. Tästä syystä on tärkeää pitää huolta, että silitysrautasi pysyy mahdollisimman puhtaana.

Silitysraudan puhdistamisen perusteet

Puhdistukseen tarvitset muutamia perusvälineitä, jotka löytyvät yleensä jokaisesta kodista. Tarvitset:

 • Etikkaa (erinomainen luonnollinen puhdistusaine)
 • Leivinjauhetta (toimii erinomaisesti tahroja vastaan)
 • Mikrokuituliina tai pehmeä kangas puhdistamiseen
 • Puuvillapyyhe (suojaa silitysrautaa ja auttaa poistamaan lian)


Turvallisuus ennen kaikkea! Muista aina irrottaa silitysrauta sähköverkosta ennen puhdistuksen aloittamista. Tämä estää sähköiskun vaaran ja mahdollistaa turvallisen puhdistusprosessin.

Askel askeleelta: Kuinka puhdistaa silitysrauta

 1. Pohjan puhdistus: Käytä etikkaa ja vettä suhteessa 1:1 liottamaan silitysraudan pohjaa. Tämän jälkeen voit pyyhkiä pinnan puhtaaksi mikrokuituliinalla. Jos pohjassa on erityisen itsepäisiä tahroja, leivinjauhe tekee ihmeitä. Ripottele sitä kostealle liinalle ja hiero varovasti.
 2. Höyrysäiliön puhdistus: Täytä säiliö vedellä ja lisää puoli kuppia etikkaa. Anna laitteen lämmitä ja höyrytä muutaman minuutin ajan, jotta etikka pääsee vaikuttamaan kalkkisaostumiin. Tyhjennä säiliö ja huuhdo useita kertoja puhtaalla vedellä.
 3. Vesisäiliön puhdistus: Huuhtele säiliötä lämpimällä vedellä useita kertoja, kunnes etikan haju häviää. Tämä varmistaa, että höyry on puhdasta ja hajutonta seuraavalla silityskerralla.

Voitko nyt nähdä, miten tärkeää silitysraudan puhdistaminen on?

Erikoisvinkit tahrojen ja kalkin poistoon silitysraudasta

Kun kyse on silitysraudan puhdistuksesta, tahrojen ja kalkkijäämien käsittely vaatii hieman erityistä huomiota. Tässä muutama kätevä vinkki, jotka voivat auttaa sinua pitämään silitysraudan moitteettomassa kunnossa:

 • Sitruunamehu ja suola: Jos huomaat pohjassa palaneita jäämiä, sitruunamehun happamuus ja suolan karheus voivat olla tehokas yhdistelmä. Levitä seos tahran päälle, anna vaikuttaa muutaman minuutin ja pyyhi pois. Tämä metodi on erityisen hyvä orgaanisille tahroille.
 • Tärkkelys: Ripottele hieman tärkkelystä kuivalle silitysraudan pohjalle ja hiero kevyesti puuvillapyyhkeellä. Tärkkelys auttaa imemään itseensä rasvaa ja muita tahmeita aineita.


Muista, että silitysraudan puhdistuksessa on tärkeää käyttää vain niitä puhdistusaineita ja menetelmiä, jotka ovat turvallisia laitteesi materiaalille. Vääränlaiset kemikaalit tai liian voimakas hankaus voivat vahingoittaa silitysraudan pohjaa.

Yleisiä virheitä, joita välttää silitysraudan puhdistuksessa

Silitysraudan puhdistamisessa voi helposti sattua virheitä, jotka saattavat pahimmillaan lyhentää laitteen käyttöikää. Tässä muutamia yleisiä kompastuskiviä:

 • Liian voimakkaat puhdistusaineet: Vältä voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat syövyttää silitysraudan pintoja.
 • Veden jättäminen säiliöön: Silitysraudan säiliöön jätetty vesi voi edistää kalkin kertymistä. Muista aina tyhjentää vesisäiliö käytön jälkeen.
 • Puhdistuksen laiminlyönti: Vaikka silitysraudan puhdistus saattaa tuntua vaivalloiselta, sen laiminlyönti voi johtaa vakaviin ongelmiin ja jopa vaatteiden vahingoittumiseen.


Käyttämällä oikeita menetelmiä ja välttämällä näitä yleisiä virheitä voit pidentää silitysraudan käyttöikää ja varmistaa, että vaatteesi näyttävät aina parhaimmiltaan.

Usein kysytyt kysymykset silitysraudan puhdistuksesta

Silitysraudan puhdistukseen liittyy monia kysymyksiä, jotka saattavat mietityttää. Tässä vastaukset muutamiin yleisimpiin pohdintoihin:

 • Kuinka usein minun pitäisi puhdistaa silitysrautani? Suosittelemme puhdistamaan silitysraudan vähintään kerran kuukaudessa, riippuen käyttötiheydestä.
 • Voinko käyttää tavallista hanavettä silitysraudassani? Jos asut alueella, jossa vesi on kovaa, suositellaan käyttämään tislattua tai demineralisoitua vettä, jotta vältät kalkin kertymisen.
 • Mitä teen, jos silitysrauta alkaa vuotaa ruskeaa vettä? Tämä on merkki siitä, että laitteessa on kalkkisaostumia. Suorita kalkinpoisto käyttämällä etikka-vesiseosta ja huuhtele laite huolellisesti.

Luotettavaa käyttöiän pidentämistä

Säännöllinen silitysraudan puhdistus on avainasemassa laitteen tehokkuuden ja vaatteiden turvallisuuden kannalta. Se ei ole vain huoltotoimenpide, vaan myös tapa varmistaa, että silitysrautasi palvelee sinua pitkään ja luotettavasti. Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua pitämään silitysrautasi kunnossa ja vaatteesi moitteettomina. Älä unohda, että pieni vaiva puhdistuksen suhteen maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti!

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa