Auton sisätilojen siisteys: Vinkit ja ohjeet siivoukseen

Viimeksi päivitetty: 16.8.2023

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Auton pesurutiineihin on hyvä säännöllisin väliajoin varata aikaa auton sisäpesulle. Tässäkin voi säästää aikaa kun tehtävää on tullut edeltäkäsin mietittyä ja asianmukaiset välineet hankittua.

Auton sisätilojen siivoukseen on hyvä varata valmiiksi omat siivoustuotteet autotalliin tai siivouskomeroon. Auton ulko – ja sisäpintojen  puhdistukseen on hyvä olle erilliset siivoustarvikkeet.

Auton siivoustarvikkeet

Auton sisätilojen siivouksessa tarvitset imurin josta löytyy erilaisia suulakkeita. Lisäksi tarvitset ainakin pari mikrokuituliinaa, pesusienen (normaali tai tekstiileille tarkoitettu), ämpärin ja lämmintä vettä.

Veteen voi lisätä tilkan tiskiainetta tai auton sisäosien pesuun tarkoitettua pesuainetta. Tämän lisäksi lasipinnoille niille tarkoitettua puhdistusainetta tai vaihtoehtoisesti itse tehtyä etikka-vesilaimennosta.

Auton muovipintojen puhdistus

Parhaan lopputuleman saamiseksi auton muoviosien puhdistusaineen tulee poistaa tahrat ja jättää kiiltävä, likaa hylkivä lopputulema. Suihke tai spray pullossa olevaa pesuainetta on helppo käyttää, mutta autossa olisi hyvä löytyä myös kosteuspyyhkeitä joilla saa pikaisesti tahrat siivottua heti niiden ilmaantuessa.

Auton siivous sisältä

Auton siivous on hyvä jakaa osioihin. Siivous kannattaa aloittaa koko auton imuroinnilla jolloin saat enimmät roskat ja hiekat pois. Kojelaudan ja keskikonsolin imuroinnissa on hyvä käyttää imurin harjapäistä suutinta.. Tämän jälkeen istuinten puhdistus niiden materiaalista riippuen. 

1. Tekstiilit

Kangaspäällisten siivouksen voi hoitaa hellällä vesipesulla. Pinttyneisiin tahroihin voi käyttää tarvittaessa mietoa pyykinpesuainetta.

Nahka Istuimien puhdistuksen voi tehdä kuten hoitaisit kodin nahkapäällysteiset huonekalut: ensin puhdistava aine ja sen jälkeen hoitava tuote.

2. Mittaristo, keskikonsoli ja ovien sisäpinnat

Tekstiilien puhdistamisen jälkeen voi siirtyä pyyhkimään pölyt ja tahrat mittaristosta, keskikonsolista sekä muilta sisäpinnoilta. Tähän tehtävään sopii hyvin lämpimällä vedellä kostutettu mikrokuituliina. Tarvittaessa voit lisätä veteen vähän käsitiskiainetta, varo kuitenkin, ettet lisää pesuainetta liikaa.

Auton sisäpintojen puhdistukseen voi helposti löytää myös siihen tarkoitetut aineet hyvin varustelluista tavarataloista tai autovaraosaliikkeistä.

3. Auton ikkunoiden sisäpinnat

Puhdista tämän jälkeen auton ikkunoiden sisäpinnat. Likainen tuulilasin sisäpinta heikentää näkökykyä ja saattaa näin ollen vaarantaa liikenneturvallisuutta. Etenkin kosteus autossa huurtuu herkemmin likaisen tuulilasin sisäpinnalle, myös syksyn ja kevään matalalla paistava aurinko häikäisee likaisen tuulilasin pinnalta pahemmin.

Lasien sisäpinnat voi puhdistaa ikkunanpesuaineella tai itsetehdyllä pesuaineella kuten etikka-vesi-laimennoksella ja mikrokuituliinalla. Laseja ei myöskään kannata pestä liian kuumalla ja aurinkoisella säällä, jolloin pesuaine kuivaa lasin pintaan liian nopeasti ja jättää sotkuisen vaikutelman. 

4. Takakontti

Lopulta puhdista paremmin vielä takakontti ja jalkatila. Voit aloittaa siivouksen pesemällä kuramatot painepesurilla ja imuroimalla niiden alustat, mikäli et tehnyt sitä jo alkuvaiheessa. Auton takakontin imuroinnin jälkeen se on hyvä pyyhkiä vedellä kostutetulla pesusienellä, paras tähän on huonekalu myymälöistä saatava tekstiileille tarkoitettu pesusieni.

Takakonttiin kannattaa puhdistuksen jälkeen harkita automallikohtaista kaukalomattoa tai vaihtoehtoisesti pientä räsymattoa, joka on vaivaton pestä pesukoneessa!

Auton penkkien parempi puhdistus

Auton penkkien puhdistus

Autoissa on paljon tekstiilejä joiden puhtaus vaikuttaa paljon auton viihtyvyyteen. Tekstiileihin pinttynyt lika ja istuinten väleihin menneet roskat saattavat myös saada auton haisemaan tunkkaiselta.

Auton penkkien puhdistaminen on siis paras aloittaa huolellisella imuroimisella. Tämän jälkeen istuimelle levitetään tekstiilinpuhdistusainetta, jonka annetaan hetki vaikuttaa ja pyyhitään pois mikrokuituliinalla. Tahrojen käsittelyn voi toistaa ja niitä voi myös varovasti hangata pehmeällä harjalla tai tekstiilien puhdistukseen tarkoitetulla pesusienellä. 

Auton penkkien puhdistus tekstiilipesurilla

Tahraantuneet auton kankaiset penkit voi lämpimällä kelillä pestä myös tekstiilipesurilla. Pesureiden veteen laimennetaan ohjeen mukaan tekstiilin pesuainetta. Imuri suihkuttaa vettä penkille ja samalla myös imee nestettä penkistä.

Erityisen likaisiin penkkeihin voi ensin pelkästään suihkuttaa pesurilla ohuen kerroksen pesuaine laimennosta, antaa hetken vaikuttaa ja vasta sen jälkeen suorittaa pesun loppuun normaalisti.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa