Vatsataudin iskiessä: Kodin hygieniatilojen aseptinen siivousjärjestys

Viimeksi päivitetty: 16.8.2023

Mitä aseptinen siivous oikeastaan tarkoittaa? Aseptisella siivouksella viitataan yleensä likaisempien tilojen siivoukseen, kuten wc- tai kylpyhuonetilat. Etenkin terveydenhuollon tiloissa aseptinen siivous on tärkeää mutta näitä siivoustekniikoita voi hyvin hyödyntää myös kodin siivouksessa. 

Siivouksesta tekee aseptisen erityisesti siivousjärjestys, edetään siis puhtaasta likaiseen. Tällä tavalla ei siirretä bakteereja esimerkiksi vessanpöntöstä puhtaammille pinnoille. Siivousvälineinä voit käyttää samoja mitä olet tottunut käyttämään, mutta tässäkin on tärkeää, että likaisiin kohteisiin on eri siivousliina kuin puhtaisiin.

Voit siis varata yhden liinan pölyjen ja kosketuspintojen pyyhkimiseen ja toisen lavuaarin ja vessanpöntön siivoukseen. Voisi siis olla hyvä valikoida ja nimetä likaisten ja puhtaiden alueiden siivousvälineet, jotta voit aina käyttää samoja niin etteivät nämä pääse sekoittumaan.

Vessan aseptinen siivous

Vessan siivoukseen tarvitset muutaman siivousliinan, pesuainetta ja harjan tai sienen. Vessan pintojen siivouksessa voit hyvin käyttää neutraalia yleispesuainetta. Altaalle ja vessanpöntön sisäpuolelle olisi suositeltavaa käyttää hajuja neutralisoivaa pesuainetta. Kalkkisaostumia voi hyvin poistaa happamalla pesuaineella, tähän ekologinen vaihtoehto olisi laimentamaton väkiviinaetikka.

Aloita vessan aseptinen siivous puhtaimmilta pinnoilta kuten peilin, ovien ja valokatkaisijoiden puhdistamisesta. Peilin puhdistamiseen voit käyttää lasipinnoille tarkoitettua pesuainetta tai ekologista etikkalaimennosta, katso ohje täältä. Kuivaa peili nukkaamattomalla puuvillapyyhkeellä tai talouspaperilla. 

Tämän jälkeen voit siirtyä pyyhkimään vessan tasoa, lavuaarin takana olevaa seinää ja lavuaaria. Tason voit vielä pyyhkiä samalla liinalla jonka olet välillä huuhdellut. Lavuaaria varten suosittelemme valitsemaan pesusienen tai tiskiharjan. Pesuaineen valinnassa on hyvä huomioida, ettei muovi tai emali siedä kovin emäksisiä pesuaineita. Näiden käytön jälkeen emäksisyys on ainakin neutraloitava normaalilla yleispuhdistusaineella.

Ennen lattian pesua pese vielä vessanpönttö aseptisessa järjestyksessä: Pese ensin pönttö ulkopuolelta ylhäältä alaspäin. Pyyhi seuraavaksi pöntön kansi ulkoa ja sitten sisältä. Huomioi, että kannen voi useimmissa pöntöissä helposti irrottaa, mikä helpottaa pesua huomattavasti. Lopuksi voit pestä pöntön altaan sisältä vessaharjalla. 

Kasienpesuallas

Aseptisen siivouksen hyödyt

Etenemällä siivouksessa ylhäältä alas ja puhtaasta likaiseen voi hyvin estää turhaa lian ja bakteerien tai virusten leviämistä. Siivousliinat ja muut -välineet on hyvä huuhdella eri pintojen välissä ja käytön lopuksi.

Suosittelemme siivouspäivän päätteeksi heittämään kaikki siivousliinat pesukoneeseen ja pesemään ne 60 asteen ohjelmalla, samaan koneelliseen voit hyvin laittaa esimerkiksi käytettyjä pyyhkeitä. Näin sinulla on puhtaat siivousliinat kun aloitat siivouksen seuraavalla kerralla!

Erityisen tärkeää on käyttää aseptista siivousjärjestystä ja pestä liinat lopuksi kuumalla pesuohjelmalla kun taloudessa on esimerkiksi vatsatautia tai flunssaa. Näin voidaan jopa ehkä välttää, ettei tauti leviä kaikkiin perheenjäseniin!

Pintojen desinfiointi

Kodin siivouksessa ei normaalioloissa ole tarpeellista käyttää desinfiointiaineita. Kuitenkin aseptista siivousta voi vielä esimerkiksi edellä mainituissa tilanteissa tarvittaessa tehostaa desinfioimalla lopuksi vielä kosketuspinnat tähän tarkoitetulla aineella. 

On hyvä kuitenkin pitää mielessä, ettei liiallista aseptisuutta kotioloissa tarvita. Liiallinen aseptisuus eli etenkin pintojen ylimääräinen desinfiointi voi olla jopa enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Pinnoilla on paljon hyödyllisiäkin bakteereja joille talouden asukkaat yleensä ovatkin tottuneet ja muodostaneet suojaa.

Tehostettua aseptisuutta vaatii yleensä vain vaikeat virukset, korkeampaa hygieniatasoa vaativat sairaudet tai vastaavat terveydelliset syyt.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa