Mäntysaippuan käyttö siivouksessa: Viisi vinkkiä

Viimeksi päivitetty: 17.8.2023

Mäntysaippua on erinomainen myrkytön ja ekologinen valinta kodin tai mökin yleispuhdistusaineeksi. Useista kodeista tämä tuote jo löytyykin sen useiden hyvien käyttöominaisuuksien vuoksi. Tällä tuotteella voi pestä lähes koko kodin lattiasta kattoon.

Tahranpoistoaineena

Mäntysaippuaa voi käyttää myös tahranpoistoaineena. Hiero tilkka mäntysaippuaa esimerkiksi vaatteen tulleeseen ruohotahraan ja heitä pyykkikoneeseen. Odota hetki ennen kuin käynnistät koneen, tarvittaessa voit ajastaa koneen käynnistymään puolen tunnin kuluttua jolloin mäntysaippua ehtii vaikuttaa.

Voit myös poistaa vaatteesta purukumitahran, hiero tahralle mäntysuopaliuosta ja anna vaikuttaa hetki. Huuhtele lopuksi vedellä.

4. Uunin puhdistus

Levitä tahroihin mäntysuopaliuosta (1dl mäntysuopaa ja 10l vettä). Kuumenna uuni hetkeksi 50 asteeseen ja sen jälkeen sammuta. Harjaa tahroja pehmeällä harjalla ja pyyhi puhtaaksi vedellä.

5. Mustien raitojen puhdistaminen seinistä tai kalusteiden jaloista

Kengistä ja esimerkiksi lastenvaunuista saattaa tulla tuolin jalkoihin ja seiniin mustia raitoja. Nämä on helppo puhdistaa mäntysaippualiuoksella. Hiero puhdistettavaan tahraan puuvillaisella rätillä mäntysaippualiuosta. Lopuksi pyyhi saippua pois veteen kostutetulla liinalla ja kuivaa vielä kuivalla liinalla.

Suosittelemme liuosta seuraaviin:
  • Yleispesuaine
  • Uunin puhdistukseen
  • Pyykin pesuun
  • Mattojen pesuun
  • Puisten pintojen pesuun
Suosittelemme palasaippuaa seuraaviin:
  • Tahranpoisto
  • Mattojen pesu

Mäntysaippuan ekologisuus

Mäntysaippua on täysin myrkytön ja nopeasti biohajoava tuote. Sen valmistuksessa käytetään mäntyöljyä, vettä ja lipeää. Mäntyöljy syntyy puunjalostuksen sivutuotteena. Jotkut tuotemerkit saattaa sisältää säilöntäaineita. 

Tuotteen ekologisuudesta herää kysymys mikäli on kuullut sen olevan haitallista kaloille. Tämä on kyllä totta, mäntysaippuan hartsit ovat haitallisia kalojen kiduksille mikäli saippuaa pääsee suoraan vesistöön. 

Toisaalta mitään aineita ei saisi päästää suoraan vesistöön, eikä edellä mainittu tieto kumoa faktaa siitä, että tuote on täysin biohajoava eikä rasita vesistöjä kuten synteettiset pesuaineet.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa