Raikas ja tehokas: Sitruunan käyttö kodin siivouksessa

Viimeksi päivitetty: 16.8.2023

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Sitruunoita voi käyttää ekologisessa siivouksessa hyvin monipuolisesti. Vielä ekologisemmin siivoukseen sopii jääkaappiin unohtuneet jo hieman vanhemmat sitruunat tai ruuanlaitosta jääneet sitruunan jämät. Sitruunaa voi käyttää koko kodin siivouksessa lähes yleispuhdistusaineen tapaan ja se soveltuu erinomaisesti usean kohteen raikastamiseen.

Olemme koonneet alle parhaimmat vinkit sitruunan käyttöön siivouksessa!

Mikroaaltouunin puhdistaminen

Mikron voi todella helposti ja ekologisesti kerralla raikastaa ja puhdistaa pelkällä vedellä ja sitruunan puolikkaalla. Tähän käy jopa ruuanlaitosta jämäksi jäänyt puristettu sitruuna. Laita sitruunan puolikas kulhoon ja lisää vettä muutama desilitra niin, että sitruuna peittyy.

Aseta kulho mikroon ilman mikrokupua ja kuumenna noin 5 minuutin ajan täydellä teholla niin, että vesi höyrystyy. Poista kulho mikrosta varovasti ja pyyhi mikro puhtaaksi mikrokuituliinalla. Vesihöyry on nyt tehnyt liasta helposti irtoavaa ja sitruuna on raikastanut mikrosi!

Keittiön siivous

Sitruunalla voi keittiössä puhdistaa altaan, tasot ja jopa kaappien ovista tahroja. Voit jopa kiillottaa sitruunalla hanan. Halkaise sitruuna puoliksi ja hiero puolikasta haluamallesi alueelle. Pyyhi lopuksi kostealla mikrokuituliinalla, tarvittaessa vielä sen jälkeen kuivalla liinalla mikäli haluat kiiltävän lopputuloksen! 

Voit valkaista sitruunalla myös kellastuneita muovikulhoja. Purista sitruunan mehua kulhoon, levitä, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele. Vaihtoehtoisesti voit liottaa kulhoa vedessä johon olet puristanut sitruunamehua ja ripotellut ruokasoodaa.

Puisen leikkuulaudan puhdistaminen

Poista leikkuulaudasta ensin irtolika. Puristele laudalle puolikkaan sitruunan mehu ja ripottele päälle reilusti hienoa suolaa. Hiero laudan pinta sen jälkeen sitruunan puolikkaalla. Huuhtele lopuksi vedellä ja kuivaa.

Mikäli laudan puupinta on kuiva voit hyvin puhdistuksen jälkeen öljytä laudan esimerkiksi ruokaöljyllä tai tähän tarkoitetulla öljyllä. Öljyn voi levittää vaikka talouspaperilla.

Kylpyhuoneen siivous

Kylpyhuoneessa ja vessassa voit käyttää sitruunaan yleispuhdistusaineen tavoin kuten keittiössä. Voit siis puhdistaa altaan, hanan, tason ja tahroja. Näiden lisäksi sitruunalla voi erinomaisesti puhdistaa tummuneita laattoja. Aluksi voi olla hyvä pestä laattojen saumat etteivät ne ime itseensä sitruunaa.

Hiero tämän jälkeen laattoja sitruunan puolikkaalla muutaman minuutin ajan ja huuhtele lopuksi vedellä. Myös lasioven voi kirkastaa hieromalla tahroja sitruunan puolikkaalla, huuhtele lopuksi vedellä ja kuivaa.

Käytä myös sitruunan jämät!

Puristetun sitruunan voi hyödyntää vielä raikastamiseen. Luonnollisesti kompostiin heitettynä sitruunan tuoksu vähentää kompostijätteen hajua. Voit heittää sitruunan palan myös jäteastian pohjalle irrallaan jolloin sen tuoksu pääsee paremmin raikastamaan koko jäteastiaa.

Yllä mainitsimmekin, että sitruunan jämällä voit puhdistaa mikroa. Lisäksi puristetun sitruunan voi asettaa jääkaappiin tuomaan hyvää tuoksua, vaihda sitruuna uuteen viikon välein.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa