Onko robotti-imuri oikea valinta kotiisi?

Viimeksi päivitetty: 30.8.2023

Robotti-imurit tekevät siivouksesta tehokkaampaa kuin koskaan, mutta niissä on eroja malleittain. Tässä artikkelissa käsitellään, mitä sinun tulee tietää ennen kuin hankit oman robotti-imurisi.

Älykotiteknologian yleistyessä robotti-imurit ovat kasvattaneet suosiotaan. Ne ovat pieniä laitteita, jotka on suunniteltu siivoamaan lattiat ilman ihmisen väliintuloa. Ohi ovat ne päivät, jolloin täytyi kumartua tuntikausiksi imuroimaan. Robotit tekevät siivouksesta helppoa. Kuitenkin kaikki kodit eivät välttämättä ole ihanteellisia robotti-imurille. Kodin pohjaratkaisu, lattioiden tyyppi ja kotitalouden jäsenten määrä voivat vaikuttaa robotti-imurin suorituskykyyn. Tässä on tärkeitä tekijöitä harkittaessa, onko robotti-imuri oikea valinta perheellesi.

Miten robotti-imurit toimivat?

Robotti-imuri on itsestään liikkuva siivouslaite, joka on suunniteltu siivoamaan lattiat ilman ihmisen apua. Pieni, pyöreä laite käyttää pyörivää harjaa tai ilmavetoista turbiinia imuroimaan likaa ja roskia mattoilta ja laatta- tai puulattioilta. Robotti-imurit käyttävät sensoreita ja ohjelmistoja liikkumiseen huoneesta toiseen ja välttääkseen esteitä siivotessaan lattiaa.

Laite toimii ladattavilla akuilla. Useimmat nykyaikaiset mallit voivat luoda kartan kodin pohjaratkaisusta, jotta siivous sujuisi nopeammin eikä imuri jäisi jumiin esimerkiksi huonekalujen alle. Monet uudet mallit palaavat automaattisesti tyhjennysasemalle, kun pölypussi on täynnä. Samoin ne palaavat latausasemaan, kun akku alkaa olla tyhjä. Robotti-imurit voidaan ohjelmoida siivoamaan tiettyyn aikaan tai niitä voidaan ohjata mobiilisovelluksen avulla.

Mitä tekijöitä kannattaa harkita ennen robotti-imurin hankintaa?

Ennen robotti-imurin hankintaa on useita tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon:

Kodin koko ja pohjaratkaisu

Määritä siivottavan tilan koko löytääksesi sopivan robotti-imurin. Huoneet, joissa on erikoisia kulmia, korkeita oviaukkoja ja portaita, voivat vaikuttaa robotti-imurin tehokkuuteen. Vaikka monet robotti-imurit tunnistavat esteet, kaikissa ei välttämättä ole mekanismeja, jotka estäisivät niitä putoamasta reunan yli. 

Harkitse virtuaalisten esteiden käyttöä (näitä voi ylensä asettaa robotti-imurin sovelluksesta) portaikkojen tai huoneiden kohdalla, joissa robotti-imuri saattaa törmätä hauraaseen esineeseen tai pudota korkealta. Käsikäyttöinen imuri voi olla hyödyllinen kulmissa ja portaikoissa, joihin robotti ei pääse.

Lattiatyyppi

Mieti, mikä lattiapinta on kotisi pääasiallinen. Jotkut perusmallit on suunniteltu erityisesti koville lattioille eivätkä liiku yhtä helposti matoilla. Toiset ovat erityisesti suunniteltu moppaaviksi imureiksi, joten ne voivat syväpuhdistaa vilkkaasti liikennöityjä alueita. Valitse robotti-imuri, joka sopii parhaiten kotisi pääasialliselle lattiapinnalle, muuten saatat tarvita useita robotti-imureita eri lattiavyöhykkeille.

Meneekö Robotti-imuri kynnyksen yli? Ota huomioon robotti-imurin ostossa kuinka korkeita kynnyksiä sen tarvitsee pystyä kodissasi ylittämään.

Lemmikit tai pienet lapset

Robotti-imureissa on sensoreita, jotka havaitsevat esteet. Ne eivät kuitenkaan aina tunnista pieniä esineitä, kuten leluja tai lemmikkien jätöksiä. Nämä esineet voivat jäädä imuriin ja vahingoittaa sitä.

Voiko Robotti-imurin jättää yksin? Uteliaat lemmikit voivat jahtaa tai nukkuessaan jäädä karvoista imuriin kiinni, joten on tärkeää valvoa imurin toimintaa sen ensimmäisillä siivouskerroilla. Varmista, että lapsesi ja lemmikkisi antavat robotin tehdä työnsä. Jos eivät, harkitse sen käyttämistä silloin kun he eivät ole kotona.

Akun kesto ja latausaika

Tiedä siivousaikataulusi ja vertaa robotti-imurin toiminta-aikaa. Pidempi akun kesto tarkoittaa, että robotti-imuri voi siivota laajemman alueen ennen lataamista. Lyhyempi akun kesto tarkoittaa useampia latauskertoja. Akun kesto vaihtelee mallista toiseen, joten varmista, että valitsemasi robotti-imuri pystyy siivoamaan koko kotisi yhdellä latauksella.

Siivouskyvyt ja ominaisuudet

Imuteho, suodattimen tehokkuus, automaattinen lian poisto, karttaustoiminto ja ohjelmoitavat aikataulut ovat kaikki tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon ihanteellista robotti-imuria valitessa. Nämä eri ominaisuudet voivat tarjota lisäarvoa kiireisille ihmisille. Selvitä, mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä juuri sinun kotisi kannalta ja keskity robotti-imuriin, joka suoriutuu tehtävästä parhaiten.

Hinta

Teknologian jatkaessa kehittymistään markkinoille tulee jatkuvasti uusia robotti-imurimalleja, joissa on enemmän ominaisuuksia ja korkeampia hintoja. On kuitenkin hyvä huomioida, että myös vanhemmat, edullisemmat mallit saattavat sisältää joitakin avainominaisuuksia, joita kotisi tarvitsee, etenkin jos pohjaratkaisu ja lattiapinnat ovat tavallisia. Ota myös huomioon suodattimien vaihdon hinta ja tiheys – ne ovat olennaisia robotti-imurin toiminnalle.

Robotti-imurien edut:

  • Säästävät siivousaikaa: Robotti-imurit ovat käteviä kiireisille ihmisille, jotka eivät ehdi siivota lattioitaan säännöllisesti ja perusteellisesti. Siivouksessa säästetty aika voidaan käyttää lepoon tai vaikka laatuaikaan perheen kanssa. Koska laitetta voidaan ohjelmoida toimimaan säännöllisesti, se vapauttaa aikaa muille tehtäville.
  • Tehokkuus: Robotti-imurit on suunniteltu siivoamaan huonekalujen alla ja muissa vaikeasti saavutettavissa paikoissa, joihin perinteinen imuri ei välttämättä yllä. Pienten laitteiden liikkuvuus on erityisen hyödyllistä.
  • Energiatehokkuus: Pienen kokonsa ansiosta robotti-imurit kuluttavat vähemmän sähköä kuin perinteiset imurit.
  • Vähentävät rasitusta: Kyykistely ja polvistuminen huonekalujen ympärillä ja alapuolella imuroimiseksi voi rasittaa selkää ja polvia. Myös liikuntarajoitteiselle henkilölle robotti-imuri voi olla arjen pelastus.

Robotti-imurien huonot puolet:

  • Äänekkyys: Vaikka hiljaisen moottoriteknologian kehitys on edennyt, robotti-imurit voivat silti pitää melkoista ääntä. Ne voivat olla yhtä äänekkäitä kuin perinteiset imurit, kun ne törmäävät huonekaluihin tai tukkeutuvat. Jos imurin ääni on erityisen häiritsevä, voit kokeilla sen käyttämistä päivällä, kun kukaan ei ole kotona.
  • Hinta: Näiden itsenäisesti toimivien siivoojien käyttämä teknologia tarkoittaa, että ne ovat huomattavasti kalliimpia kuin tavalliset imurit. Robotti-imurin hinta voi vaihdella 200–1000 euron välillä, ja vaihtosuodattimien hinnat voivat olla 25–100 euroa kappaleelta.
  • Valvonta: Vaikka teknologia on edennyt pitkälle, robotti-imurit vaativat edelleen jonkin verran ihmisen apua. Ne saattavat jäädä jumiin sohvien, lipastojen tai muiden esineiden alle. Ne voivat myös takertua kankaisiin esineisiin tai hiustukkoihin. Ne voivat jättää pölyä tekstuuripintaisille laattalattioille. Robotti-imurit ovat suuri apu, mutta eivät täydellinen ratkaisu. Loppujen lopuksi ne eivät yllä verhoihin tai kattotuulettimiin kuten perinteinen imuri voi. Siksi aikuisen valvonta ja ajoittainen manuaalinen syväpuhdistus ovat edelleen tarpeen.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa