Taistelu remonttipölyä vastaan: Vinkit tehokkaaseen siivoukseen

Viimeksi päivitetty: 16.8.2023

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Asunnon remonttipölyn siivoaminen vaatii perusteellista työtä, mutta älä huoli, olemme täällä auttamassa! Vaikka urakka voi aluksi vaikuttaa valtavalta, on olemassa suunnitelmallisia keinoja tehdä loppusiivouksesta vaivattomampi.

Rakennustyömaan säännöllinen siivoaminen parantaa jo rakennusaikana ilmanlaatua ja nopeuttaa rakentamisen lisäksi esimerkiksi talon perustusten kuivumista. Siivous myös vähentää pölyn pääsyn ilmanvaihtokanaviin, mitä helposti tapahtuu vaikka kanavia pyrittäisiinkin huolellisesti peittämään rakennusaikana.

Remontin alussa kannattaa mahdollisuuksien mukaan estää muoveilla pölyn pääsy muihin tiloihin, mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös ilmanvaihtokanavia teipata kiinni.

Siivoustarvikkeet

Aloita valmistautuminen remontin siivoukseen kunnollisilla
siivousvälineillä, jotka tekevät urakasta huomattavasti helpomman ja
nopeamman. Näiden huippuvälineiden avulla voit säästää arvokasta aikaa
ja keskittyä myös muihin tärkeisiin tehtäviin remontin tai rakentamisen
parissa.

 • Tehokas pölynimuri: Valitse voimakas ja monipuolinen pölynimuri, jolla voit poistaa remonttipölyn tehokkaasti erilaisilta pinnoilta. Muista myös hankkia pölypussit ja suodattimet, jotka pysäyttävät hienonkin pölyn.
 • Laadukas lattiaharja: Hanki hyvä lattiaharja, joka on suunniteltu
  erityisesti remonttipölyn ja roskien tehokkaaseen keräämiseen. Valitse
  harja, jossa on tiheät harjakset ja ergonominen kahva, joka helpottaa
  lattian puhdistamista. Hyvä lattiaharja tekee lattian siivoamisesta
  vaivatonta ja auttaa jo remontin aikana keräämään pölyä ja roskia.
 • Sienet ja hankausharjat: Käytä erilaisia sieniä ja harjoja, joilla voit puhdistaa likaiset pinnat, kuten laattojen saumat ja kylpyhuoneen alueet. Valitse kovamuoviset harjat ja laadukkaat sienet, jotka kestävät kovaa hankausta.

Loppusiivoukseen on hyvä varata edellä mainittujen lisäksi ainakin seuraavat siivousvälineet:

 • Pölynimuri
 • Pitkävartinen moppi
 • Mikrokuituliinoja
 • Ikkunanpesutarvikkeet
 • Karhea pesusieni

Siivousjärjestys

Kodin rakentamisen ja remontoinnin loppusiivous on parasta toteuttaa kun työ on saatu täysin valmiiksi. Muuten remonttipölyn poistaminen voi muodostua haasteeksi eikä pölyä saada kokonaan pois huoneilmasta. Siivoukseen on hyvä varata riittävästi aikaa, vaikka muuton vuoksi haluaisikin jo kiirehtiä sen suhteen.

Jotta asunnosta saataisiin kaikki pöly pois, on siivouksen jälkeisenä päivänä vielä hyvä tarkistaa siivous, sillä yllättävän paljon pölyä laskeutuu vielä huoneilmasta ja ilmanvaihtokanavista pinnoille vaikka loppusiivous olisikin tehty hyvin. Mikäli tätä ei tehdä, saattaa jälkikäteen saada vaikutelman siitä, että loppusiivous olisi tehty huolimattomasti.

Ylläpidä siisteyttä rakennusaikana!

Myös remontin aikana tehdyt siivoukset auttavat paljon remonttipölyn pois saamisessa. Mikäli työmaa siivotaan säännöllisesti ja pyritään välttämään, ettei pölyä pääse liiallisesti ilmanvaihtokanaviin, on loppusiivous ja ilmanvaihtokanavien ympätysten puhdistaminen jatkossakin paljon helpompaa.

Pölyn siivoaminen rakentamisen tai remontoinnin aikana on myös terveydelle tärkeä teko ja vähentää riskiä sairatua hengitystiesarauksiin niille henkilöille, jotka viettävät työmaalla paljon aikaa.

Loppusiivous tapahtuu kolmessa vaiheessa:

 1. Roskien, sahanpurun ja enimmän työmaa pölyn karkea siivous koko asunnosta remonttipölyn imurointiin sopivalla imurilla.
 2. Pölyjen pyyhintä asunnon kaikilta pinnoilta. Seinät ja katto tulee imuroida ja/tai kuivapyyhkiä. Myös laatikoiden sisäpuolelta ja kalusteiden alta ja takaa on tärkeä siivota pölyt pois.
 3. Ilmanvaihtoventtiilit ja tuuletusaukot on hyvä puhdistaa ulkopuolelta, myös koneellisen ilmanvaihdon pölynsuodatin tulisi tarkistaa/vaihtaa. Lopuksi lasi-, peili- ja metalli pintojen pyyhkiminen.
 4. Siivouksen tarkistus seuraavana päivänä laskeutuneen pölyn varalta, ennen muuttokuorman saapumista.

Kostean tilan siivousjärjestys

Oikea siivousjärjestys kosteissa tiloissa nopeuttaa siivousta huomattavasti myös loppusiivouksen yhteydessä. Myös kosteiden tilojen siivous on hyvä aloittaa karkealla siivouksella eli poistamalla roskat ja työmaaimurilla pöly. Tämän jälkeen seinät ja lattia pyyhitään materiaalit huomioon ottaen karkealla pesusienellä.

Seinät ja lattia on hyvä vielä pyyhkiä puhtaalla kostealla pesusienellä ja katto imuroida. Viimeiseksi on hyvä kiillottaa metalli- ja lasipinnat lasinpesuaineella tai ekologisella etikkalaimennoksella ja tähän tarkoitetulla siivousliinalla tai vaihtoehtoisesti pienellä froteepyyhkeellä.

Saunan siivous olisi myös hyvä aloittaa imuroimalla ja sen jälkeen pestä lauteista pölyt pois. Saunan pinnat viimeistellään öljyämällä lauteet kun sauna on lämmin.

Ammattilaisen apu

Uuden asunnon muuttosiivouksessa on paljon tehtävää, hyvä suunnittelu nopeuttaa työtä jopa useamman tunnin tai jopa päivän verran. Uudiskohteeseen muuttajalla on kuitenkin usein vielä loppusiivous tehtävänä asunnossa, josta muuttaa ja kahden kohteen siivoamisen lisäksi muuttolaatikoiden täyttö, kantaminen ja uuteen kohteeseen purkaminen.

remntin loppusiivous

Tämä kaikki tehdään raskaan rakentamis- tai remonttiurakan päätteeksi. Todennäköisesti kaikki tämä oman päivätyön ohella. Tässä kohtaan on tärkeä myös miettiä omia voimavarojaan ja priorisoida oman ajan käyttö. Johonkin työvaiheeseen voisi olla aivan perusteltua palkata ammattilainen hoitamaan siivous.

Siivousapua palkkaamalla voi vähentää itseltään tuntikausia työtä ja varmistaa, että esimerkiksi juuri tuo uuden asunnon rakennusprojektin päätteeksi tehty siivous tulee tehtyä niin, että kaikki rakennuspöly saadaan mahdollisimman hyvin pois huoneilmasta.

Ammattilaisen apu saattaisi ajan lisäksi säästää omia hermoja. On myös hyvä muistaa, että siivouksesta voi  verotuksessa vähentää 60% eli kotitalousvähennyksen ansiosta ammattiavun palkkaaminen on jopa edullista!

 

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa