Salaisuus säihkyvään lavuaariin: Vinkit altaan puhdistukseen

Viimeksi päivitetty: 16.8.2023

Tiskialtaat ja wc-lavuaarit keräävät itseensä pesuainejäämiä ja vesiroiskeet kuivuvat altaan pintaan, johon alkaa myös vähitellen kertyä kalkkia. Altaisiin saattaa myös jämähtää värjäytymiä tomaatista tai meikeistä. Olemme koonneet alle parhaat vinkit lavuaarin ja hanojen siivoukseen!

Altaan puhdistuksen perusohjeet

Oli kyseessä sitten tiskiallas tai wc-allas, on muutama ohje jotka pätee kaikkiin ja pitää altaan ympäristön siistinä.

 1. Aloita altaan pesu kastelemalla allas ja suihkuttele altaaseen pesuainetta. Puhdistamiseen voit käyttää käsitiskiainetta tai yleispesuainetta
 2. Kalkkikertymien puhdistamiseen soveltuu esimerkiksi hankaava (naarmuttamaton) pesusieni tai etikka
 3. Pese allas, hana ja viemäriaukot. Muista myös avata viemäriaukon suuta, mikäli altaassa on kiinteä tulppa, ja pestä sen alapuoli. Pese myös hanan tyvi
 4. Huuhtele vedellä, kuivaa roiskeet ja kiillota hana ja allas esimerkiksi froteepyyhkeellä
 5. Halutessasi voit lopuksi levittää altaaseen ohuen kerroksen ihoöljyä tai ruokaöljyä, tämä estää hieman kalkin, lian ja värin tarttumista ja pitää altaan puhtaampana pesujen välit. Öljyn levityksen jälkeen pyyhkäise pinnasta ylimääräinen öljy kuivalla rätillä 

Mikäli hanan juuren ympäristö tai allas on kerännyt kalkkia enemmän voit asetella kalkkeutuneisiin kohtiin vessapaperia ja kostuttaa paperin etikalla. Jätä kostutetut paperit vaikuttamaan noin 30 min ajaksi ja hankaa sen jälkeen alueet etikalla kostutetulla naarmuttamattomalla pesusienellä. Pyyhi lopuksi vielä yleispesuaineella kostutetulla rätillä jotta etikka ei jää pintaan vaikuttamaan.

Parempi puhdistus 

Useimpiin altaisiin voi tehdä paremman puhdistuksen tiskikonetabletin avulla. Tämä on hyödyllinen kikka etenkin mikäli altaaseen on alkanut kertyä värjäytymiä. Voit tehdä pikaisen puhdistuksen sulkemalla altaan tulpalla, laittamalla pohjalle puolikkaan tiskikonetabletin ja kaatamalla päälle muutaman desin verran kuumaa vettä niin että tabletti liukenee. Harjaa allas liuoksella tiskiharjan avulla, avaa tulppa ja huuhtele vielä vedellä. 

Mikäli värjäymät ovat hankalampia voit asettaa altaaseen kokonaisen tiskikonetabletin ja juoksuttaa altaan lähes täyteen asti niin lämmintä vettä kuin hanasta tulee. Jätä liuos yöksi altaaseen seisomaan ja harjaa allas aamulla tiskiharjalla. Huuhtele lopuksi vedellä.

Altaiden viemärit kannattaa puhdistaa 2-4 kertaa vuodessa paremmin. Puhdistusväli riippuu siitä kuinka paljon allasta käytetään ja mikäli kyseiseen altaaseen menee paljon karvoja ja hiuksia. Lisäksi hanan nokka on hyvä puhdistaa kerran vuodessa. 

Viemärin puhdistus

Viemärin voi puhdistaa esimerkiksi piliharjan tai hammasharjan avulla. Puhdistamiseen käy esimerkiksi vessanpöntön pesuaine. Viemäriin saattaa herkästi kertyä saippuajäämiä hiusten ja karvojen lisäksi. Nämä yhdessä tukkii viemäriä nopeasti. Puhdistamiseen voi käyttää putkien avaukseen tarkoitettua ainetta, myrkyllisyytensä vuoksi se on kuitenkin tärkeä pitää loitolla perheen pienimmistä! Avaamiseen käy hyvin myös useimmista kodeista löytyvät ruokasooda ja väkiviinaetikka. Tässä ohjeet:

 1. Kaada viemärin suulle 1dl soodaa
 2. Kaada soodan päälle 2dl etikkaa
 3. Anna näiden vaahdota muutaman minuutin ajan
 4. Kaada päälle noin 1-2 litraa keitettyä vettä

Puhdistuksen jälkeen voit tarvittaessa vielä kaivella harjan avulla viemäristä hiuksia mikäli et tehnyt sitä jo edeltävästi. Tarvittaessa viemärin voi myös ruuvata auki jotta saat helpommin kaikki hiukset poistettua, tässä tapauksessa voit pestä kaikki osat vielä esimerkiksi käsitiskiaineella. Suojaathan putkiston alustan pyyhkeellä ennen avaamista, putkessa on myös yleensä hieman vettä joten voi olla hyödyllistä asettaa alle myös kulho.

Hanan puhdistus

Hanojen nokka on hyvä puhdistaa ainakin kerran vuodessa. Suuttimen voi puhdistaa paikallaan, joskus se voi myös olla hyvä ruuvata kokonaan irti ja huuhtoa paremmin. Hanan suuttimessa on pieni verkko joka suodattaa juoksevan veden. Seuraavilla ohjeilla voit puhdistaa suuttimen:

 1. Kasta vanha hammasharja veteen ja dippaa se vielä ruokasoodaan
 2. Harjaa suutinta 
 3. Mikäli suuttimeen on kertynyt kalkkia tai se vaatii muuten parempaa puhdistusta voit vielä heti perään laittaa kulhoon tai pieneen pussiin etikkaa ja nostaa sen suuttimelle
 4. Sooda ja etikka kuohahtaa keskenään ja puhdistavat verkon yhdessä tehokkaasti. Tarvittaessa edellä mainitun etikkapussin voi teipata kiinni hanan päähän puoleksi tunniksi jolloin se saa paremmin liottaa kalkkikertymiä
 5. Päästä lopuksi hanasta vettä ja pyyhi rätillä

Kohdan 4. liotuksen voit toteuttaa myös etikan ja kelmun avulla. Mikäli haluat puhdistaa suuttimen paremmin ja ruuvaat sen auki kokonaan voit laittaa pieneen kulhoon etikkaa ja liuottaa kaikkia osia siellä 15-30min ajan.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa