Ikkunanpesun ABC: Näin Saat Kirkkaat Ikkunat Helposti

Viimeksi päivitetty: 27.6.2024

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Ikkunanpesu on yksi niistä kodin askareista, joka usein jää unholaan. Kuitenkin puhtaat ikkunat tekevät ihmeitä kodin ilmeelle ja tunnelmalle. Ne eivät ainoastaan lisää näkyvyyttä ja luonnonvalon määrää, vaan parantavat myös kodin estetiikkaa.

Ajattele tilannetta, jossa astut huoneeseen ja valo tulvii sisään kirkkaiden ikkunoiden läpi, paljastaen jokaisen yksityiskohdan ja tuoden esiin kodin kauneuden. Toisaalta likaiset ja pölyiset ikkunat voivat saada koko tilan näyttämään synkältä ja huolimattomalta.

Lisäksi puhtaiden ikkunoiden ylläpito auttaa vähentämään allergeeneja ja pölyä, mikä parantaa ilmanlaatua ja tekee kodista terveellisemmän paikan asua. 🌞

Milloin on paras aika pestä ikkunat?

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi ikkunoiden pesussa on tärkeää valita oikea ajankohta. Paras aika ikkunanpesulle on yleensä keväällä ja syksyllä. Keväällä ikkunat kaipaavat pesua talven jäljiltä, ja syksyllä halutaan poistaa kesän aikana kertynyt lika ja pöly.

Sääolosuhteet ovat myös ratkaisevia onnistuneelle ikkunanpesulle. Suoraa auringonvaloa tulisi välttää, sillä se voi kuivattaa pesuainetta liian nopeasti ja jättää ikkunaan raitoja. Pilvisenä päivänä, kun lämpötila on maltillinen ja ilma ei ole liian kostea, on yleensä paras aika ryhtyä tähän tehtävään. Vältä sateisia päiviä, sillä sadevesi voi pilata juuri puhdistetut ikkunat.

Tarvittavat välineet ja aineet

Ikkunanpesussa oikeat välineet ovat kaiken a ja o. Tässä on luettelo tarvittavista välineistä, jotka tekevät työstä sujuvaa ja tehokasta:

 • Pesusieni: Käytä pehmeää pesusientä, joka ei naarmuta ikkunapintoja.
 • Lasta: Lastan avulla saat ikkunat kuivattua nopeasti ja ilman raitoja.
 • Mikrokuituliina: Tämä on täydellinen viimeistelyyn ja varmistaa raidattoman lopputuloksen.
 • Ämpäri: Varaa yksi ämpäri pesuainevedelle ja toinen puhtaalle huuhteluvedelle.

Mitä pesuaineisiin tulee, voit valita kaupallisten pesuaineiden ja kotitekoisten ratkaisujen välillä. Kaupalliset pesuaineet ovat usein tehokkaita ja helppokäyttöisiä, mutta kotitekoiset ratkaisut, kuten vesi ja etikka, ovat ympäristöystävällisiä ja edullisia.

Kotitekoiset pesuaineet ja niiden valmistus

Jos haluat käyttää luonnollisia aineita ikkunoiden pesuun, voit kokeilla seuraavia kotitekoisia reseptejä:

 • Vesi ja etikka: Sekoita yksi osa etikkaa ja kolme osaa vettä. Tämä yksinkertainen seos poistaa tehokkaasti likaa ja rasvaa.
 • Sitruunamehu ja sooda: Sekoita sitruunamehua ja soodaa veteen. Tämä luonnollinen ratkaisu raikastaa ja puhdistaa ikkunat.

Ikkunoiden pesu askel askeleelta

Ikkunoiden pesu kannattaa tehdä järjestelmällisesti vaihe vaiheelta, jotta lopputulos on paras mahdollinen.

Valmistelut ennen pesua

Ennen kuin aloitat pesemisen, tee muutamia valmistelutoimenpiteitä. Siirrä huonekalut pois ikkunoiden läheltä ja peitä ne tarvittaessa suojapeitteillä. Tämän jälkeen tee esipuhdistus ikkunapuitteille ja karmeille poistaaksesi suurimmat liat ja pölyt.

Ikkunoiden pesu askel askeleelta

 1. Levitä pesuaine: Kasta pesusieni pesuaineliuokseen ja levitä se tasaisesti ikkunan pinnalle.
 2. Pese ikkunat: Käytä pesusientä puhdistaaksesi ikkunat perusteellisesti. Tee pyöriviä liikkeitä ja varmista, että pesuaine levittyy tasaisesti.
 3. Käytä lastaa: Aloita lastan käyttö ylhäältä ja vedä alaspäin yhdellä vedolla. Pyyhi lasta mikrokuituliinalla jokaisen vedon jälkeen, jotta lika ei levity uudelleen.
 4. Kuivaa ja viimeistele: Käytä mikrokuituliinaa kuivaamiseen ja viimeistelyyn. Tämä varmistaa, että ikkunat ovat täysin raidattomat ja kirkkaat.

Vinkkejä ja niksejä ikkunanpesuun

Ikkunanpesussa on muutamia vinkkejä ja niksejä, jotka tekevät työstä helpompaa ja varmistavat parhaan lopputuloksen:

 • Vältä raitoja: Kuivaa ikkunat lastalla ja mikrokuituliinalla välttääksesi raitoja. Käytä vaakasuoria ja pystysuoria vetoja vuorotellen.
 • Korkeiden ikkunoiden pesu: Käytä jatkovartta tai teleskooppivartta, jotta yllät korkeisiin ikkunoihin turvallisesti.
 • Pesu talvella: Talvella voit käyttää hieman lämmintä vettä ja lisätä siihen hieman alkoholia estääksesi veden jäätymisen.


Nämä yksinkertaiset mutta tehokkaat keinot auttavat sinua saamaan ikkunat kirkkaiksi ja puhtaiksi helposti ja nopeasti.

Erikoistilanteet ja ongelmat

Ikkunoiden pesussa voi tulla vastaan erilaisia haasteita ja erikoistilanteita, jotka vaativat erityisiä ratkaisuja. Tässä osiossa käymme läpi yleisimpiä ongelmia ja annamme vinkkejä niiden ratkaisemiseksi.

Miten käsitellä erityisiä tahroja ja likaa?

Ikkunoihin voi kertyä erilaisia tahroja, kuten kalkkitahroja, liimapintaa tai maaliroiskeita. Näiden poistamiseen tarvitaan erityisiä menetelmiä ja välineitä.

Kalkkitahrat: Kalkkitahrat ovat yleisiä erityisesti alueilla, joissa vesi on kovaa. Poistaaksesi kalkkitahrat, voit käyttää etikkaa tai sitruunamehua. Kostuta mikrokuituliina etikkaan tai sitruunamehuun ja pyyhi tahrat varovasti. Anna aineen vaikuttaa muutaman minuutin ajan ennen kuin huuhtelet ikkunan puhtaalla vedellä ja kuivaat sen.

Liimapinnan poistaminen: Liimapintaa, kuten tarran jälkiä, voi olla vaikea poistaa tavallisella pesuaineella. Käytä tällaisissa tapauksissa isopropyylialkoholia tai asetonia. Kostuta vanulappu tai mikrokuituliina liuottimella ja hiero tarran jäännökset varovasti pois. Pese ikkuna lopuksi normaalisti.

Maalitahrat: Maaliroiskeet voivat olla haastavia, mutta niitä voidaan poistaa terävällä lastalla tai partakoneen terällä. Ole varovainen, ettet naarmuta ikkunan pintaa. Puhdista maaliroiskeet varovasti ja pyyhi lopuksi ikkunat mikrokuituliinalla.

Vanhat ja huonokuntoiset ikkunat

Vanhojen ja huonokuntoisten ikkunoiden peseminen vaatii erityistä huolellisuutta, jotta ne eivät vahingoitu pesun aikana. Tässä muutamia vinkkejä vanhojen ikkunoiden pesuun:

 • Vältä liiallista painetta: Käytä kevyttä painetta pesusienen ja lastan kanssa, jotta ikkunan pinnat eivät vahingoitu.
 • Käytä mietoja pesuaineita: Vältä voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa vanhoja ikkunapintoja. Valitse miedot ja luonnolliset pesuaineet, kuten etikka ja vesi.
 • Tarkista ikkunan kunto: Pesun yhteydessä tarkista ikkunan kehykset ja tiivisteet. Huonokuntoiset tiivisteet voivat aiheuttaa vuotoja ja kondensaatiota.

Ekologinen ikkunoiden pesu

Ekologisesti kestävä ikkunoiden pesu on yhä tärkeämpää ympäristön kannalta. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit pestä ikkunasi ympäristöystävällisesti.

Ympäristöystävälliset pesuaineet ja menetelmät

Valitsemalla biologisesti hajoavia pesuaineita ja luonnollisia menetelmiä voit vähentää ympäristökuormitusta:

 • Biologisesti hajoavat pesuaineet: Valitse pesuaineet, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja biologisesti hajoavia. Näitä löytyy yhä enemmän markkinoilta.
 • Veden säästäminen: Käytä vettä säästeliäästi. Älä jätä vesihanaa juoksemaan turhaan ja käytä ämpäriä sen sijaan, että huuhtelisit ikkunat juoksevalla vedellä.

Kierrätys ja jätteen vähentäminen

Jätteiden vähentäminen ja kierrätys ovat keskeisiä tekijöitä ekologisessa ikkunanpesussa:

 • Käytä kestotuotteita: Mikrokuituliinat ja muut kestävät pesuvälineet ovat parempia vaihtoehtoja kuin kertakäyttöiset tuotteet.
 • Kierrätä pesuainepullot: Muista kierrättää käytetyt pesuainepullot ja muut pakkaukset asianmukaisesti.

Kuinka usein ikkunat tulisi pestä?

Ikkunoiden pesun tiheys riippuu monista tekijöistä, kuten ympäristöolosuhteista ja sijainnista. Yleisesti ottaen ikkunat tulisi pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kuitenkin, jos asut vilkkaasti liikennöidyn tien varrella tai alueella, jossa on paljon pölyä ja likaa, saatat joutua pesemään ikkunat useammin.

Voiko ikkunanpesun tehdä itse vai kannattaako palkata ammattilainen?

Ikkunoiden pesu on tehtävä, jonka voi helposti tehdä itse, jos sinulla on oikeat välineet ja aikaa. Itse tehtynä ikkunanpesu voi olla kustannustehokas tapa pitää ikkunat puhtaina. Toisaalta, jos ikkunat ovat vaikeasti saavutettavissa tai sinulla ei ole tarvittavia välineitä, ammattilaisen palkkaaminen voi olla järkevää. Ammattilaiset käyttävät oikeita välineitä ja tekniikoita varmistaen parhaan lopputuloksen.

Ikkunanpesu parantaa kotisi ilmettä ja hyvinvointia

Ikkunoiden pesu on tärkeä osa kodin ylläpitoa, joka parantaa sekä kotisi ulkonäköä että asuinympäristön laatua. Puhtaat ikkunat lisäävät luonnonvalon määrää, parantavat näkymiä ja vähentävät pölyn ja allergeenien määrää.

Kokeile kotitekoisia pesuaineita ja omaksu vinkkejä ja niksejä, joita olemme jakaneet tässä artikkelissa. Voit jakaa omat kokemuksesi ja vinkkisi kommenteissa ja auttaa muita saavuttamaan kirkkaat ja puhtaat ikkunat.

Muista myös, että ammattilaisen palkkaaminen on hyvä vaihtoehto, jos ikkunat ovat vaikeasti saavutettavissa tai kaipaat täydellistä lopputulosta.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa