Valmistaudu kesään: Vinkit terassin ja pihalaatoitusten puhdistukseen

Viimeksi päivitetty: 26.1.2024

Terassi ja pihalaatoitus ovat ulkotilojen keskeisiä elementtejä, jotka vaativat säännöllistä huoltoa ja puhdistusta säilyttääkseen niiden kauneuden ja kestävyyden. Peseminen on yksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä, ja painepesuri on erinomainen työkalu tähän tarkoitukseen. 

Tässä artikkelissa jaamme sinulle vinkkejä terassin ja pihalaatoituksen puhdistukseen, jotta voit hyödyntää painepesurin tehokkuutta ja saavuttaa loistavia tuloksia ulkotilojen siivouksessa.

Tarvittavat työkalut

 • Painepesuri: Tehokas ja kätevä työkalu terassin ja pihalaatoitusten pesemiseen. Valitse sopiva paine ja suutin pinnoitteen mukaan.
 • Pesuaine: Useimmiten pesu pelkällä vedellä saattaa riittää. Mutta esimerkiksi terassia voi olla mieluisa pestä pesuaineella. Käytä tarvittaessa mietoa pesuainetta, joka ei vahingoita pinnoitetta tai ympäristöä.
 • Harja tai sieni: Tarvittaessa voit käyttää harjaa tai sientä irrottamaan tiukemmin kiinni olevaa likaa.

Valmistelut ennen pesua

Terassin ja pihalaatoituksen peseminen alkaa valmisteluista, jotka varmistavat tehokkaan ja sujuvan pesuprosessin. Ennen kuin tartut painepesuriin, on tärkeää suorittaa muutamia valmisteluja.

 1. Siirrä terassin ja pihalaatoituksen päältä kaikki irrallaan olevat esineet: Käy läpi alue ja poista kaikki terassille tai pihalaatoitukselle asetetut ruukut, kalusteet ja grillit. Siirrä ne turvalliselle etäisyydelle, jotta ne eivät estä tai vahingoitu pesuprosessissa. Tämä askel takaa, että voit puhdistaa pinnan perusteellisesti ja nopeuttaa siivousta.
 2. Harjaa katuharjalla suuret roskat pois pinnalta: Ennen pesemistä on hyvä harjata terassin tai pihalaatoituksen pinta katuharjalla tai vastaavalla työkalulla. Tämä poistaa suuremmat roskat, kuten lehdet, neulaset tai muut, joita on saattanut kertyä pinnalle talven aikana. Katuharja auttaa myös irrottamaan kiinni olevaa likaa ja valmistelee pinnan syvemmälle puhdistukselle.

Painepesurilla peseminen

 • Mikäli haluat käyttää pesuainetta, aloita levittämällä pesuainevettä tasaisesti terassin pinnalle. Anna pesuaineen vaikuttaa muutaman minuutin ajan.
 • Kytke painepesuri toimintaan ja kiinnitä sopiva suutin.
 • Aloita peseminen yhdestä nurkasta ja etene hiljalleen laatoituksen tai terassin mukaan. Suositeltavaa on aloittaa esimerkiksi läheltä talon sisäänköyntiä ja pestä tielle päin. Vältä pesemästä liikaa talon suuntaisesti, ettei likavesi roisku talon seinille.
 • Pidä opainepesurin suutinta noin 30 cm etäisyydellä pinnasta. Pese pinta tasaisin liikkein.
 • Kiinnitä erityistä huomiota likaisiin kohtiin, kuten tahroihin ja sammaleeseen. Tarvittaessa käytä harjaa ja pesuainetta näiden alueiden puhdistamiseen.
 • Huuhtele pinta huolellisesti painepesurilla, varmistaen että kaikki pesuaine on poistettu.

Melkein valmista!

Kun terassin tai pihalaatoituksen pesu on suoritettu, on tärkeää antaa pinnan kuivua hetken ennen kuin asetat esineet takaisin paikoilleen. Tämä varmistaa, että puhdistettu alue säilyttää kirkkautensa eikä liiallinen kosteus jää hautumaan esineiden alle.

Olisiko myös aika kyllästää terassi?

Tässä vaiheessa on myös hyvä harkita terassin kyllästämistä. Jos huomaat, että terassin puupinta kaipaa suojaa kosteudelta ja likaantumiselta, tämä on oiva hetki toimia. Puhdas ja tyhjä terassi tarjoaa täydellisen alustan kyllästysaineen levittämiselle. Muista kuitenkin käyttää tuotetta, joka on sopiva kyseiselle materiaalille ja ympäristöystävällinen.

Suosittelemme puhdistamaan myös pihakalusteet

Lisäksi voit hyödyntää painepesuria myös pihakalusteiden kevyessä puhdistuksessa. Monet pihakalusteet, kuten tuolit, pöydät ja aurinkotuolit, keräävät myös likaa ja pölyä talven aikana. Ennen kuin palautat ne terassille tai pihalle, voit käyttää painepesuria varovasti niidenkin puhdistamiseen. Ole kuitenkin varovainen herkkien pintojen kanssa ja vältä liian korkean paineen käyttämistä, jotta et vahingoita niitä.

Lopullisten silauksien antaminen terassille ja pihalaatoitukselle täydentää pesuprosessin. Kun olet odottanut, että pinta on kuivunut täysin ja mahdollisesti kyllästänyt terassin, voit palauttaa esineet paikoilleen ja siirtyä nauttimaan terassikeleistä!

Siivous käy vauhdikkaammin mielenkiintoisen äänikirjan parissa,
nappaa alta itsellesi Nextoryn kokeilujakso!

Siivousmotivaatio

Siivousvinkki: Puhdista tummunut terassi etikkalaimennoksella

Mikäli terassi on tummunut tai ehkä hieman vihertää alkavasta sammalkasvustosta, voit palauttaa sen loiston puhdistamalla sen helposti etikkalaimennoksella.

Etikkalaimennos: 3dl väkiviinaetikkaa, 3 dl vettä ja noin 6 tippaa astianpesuainetta.

Tee laimennos ämpäriin ja levitä sitä juuriharjalla puun syiden mukaan kuiviin terassilautoihin. Viimeistele terassin pesu mäntysaippualla ja kylmällä vedellä, jotta puun syyt sulkeutuvat lopuksi.

Etikka on tehokas ja ympäristöystävällinen rikkakasvien torjunta-aine, joten varo kasveja, mikäli niitä on terassin läheisyydessä. Muista käsittellä etikkaa ja etikkaseoksia aina varovaisesti, varo silmiä ja vältä hengittämistä. Säilytä poissa lasten ulottuvilta.

Usein kysytyt kysymykset

Terassin peseminen on suositeltavaa suorittaa lämpiminä ja kuivina päivinä, kun sääolosuhteet ovat suotuisat. Vältä pesemistä sateen tai voimakkaan auringonpaisteen aikana, sillä nämä voivat vaikuttaa pesun tehokkuuteen ja pinnan kuivumiseen. Valitse mieluiten päivä, jolloin terassi ei ole alttiina voimakkaalle tuulelle tai pölylle, jotta saat parhaan tuloksen pesemisestä.

Terassin peseminen painepesurilla voi olla tehokas ja nopea tapa puhdistaa pinttynyttä likaa ja epäpuhtauksia. Painepesurin avulla voit irrottaa tehokkaasti sammalta, levää, öljyä ja muita vaikeasti poistettavia aineita terassin pinnalta. Lisäksi painepesuri tarjoaa voimakkaan vesivirtauksen, joka puhdistaa syvemmältä ja voi palauttaa terassin alkuperäisen kirkkauden ja värisävyn.

Kuitenkin on tärkeää käyttää painepesuria oikein ja sopivalla paineella. Liian korkea paine voi vahingoittaa terassia ja irrottaa maalipinnan tai jopa aiheuttaa jälkiä puupintaan. Suositeltavaa on aloittaa matalalla paineella ja testata pesurin vaikutusta pienellä alueella ennen koko terassin pesua. Lisäksi tietyt terassimateriaalit, kuten tiikkipuu tai herkät lattiat, voivat olla herkempiä painepesurin voimakkaalle vedenvirtaukselle, joten näitä materiaaleja kannattaa pestä varovaisemmin tai harkita muita puhdistusmenetelmiä.

Painepesurin käyttö terassin pesemisessä voi siis olla hyödyllistä, kun sitä käytetään oikein ja sopivalla paineella. Huolellinen valmistelu, oikea tekniikka ja sopiva paine auttavat saavuttamaan parhaan lopputuloksen ja säilyttämään terassin kunnon pitkällä aikavälillä.

Lumisen talven ja märän alkukevään jäljiltä terassin ja pihalaatoituksen pinnalle on kertynyt kaikenlaista hiekkaa, rapaa ja puiden lehtiä, jotka luovat sotkuisen ilmeen ulkotilaan. Pahimmillaan lika ja epäpuhtaudet voivat myös kantautua laatoitukselta sisälle taloon.

Siivous tarjoaa ratkaisun tähän ongelmaan, sillä puhtaalla terassilla ja pihalaatoituksella pihan ilme paranee huomattavasti, ja nauttiminen aurinkoisista terassikeleistä muuttuu entistäkin mukavammaksi. Vuosittainen peseminen ei ainoastaan palauta siisteyttä, vaan poistaa myös lian, sammaleen, levän ja muut epäpuhtaudet, jotka voivat vahingoittaa terassia ja pihalaatoitusta ajan myötä.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa