Kodin siivousjärjestys – Näin pidät kotisi puhtaana ja järjestyksessä

Viimeksi päivitetty: 15.8.2023

Siivousjärjestys on olennainen osa siivousta. Hyvä siivousjärjestys nopeuttaa ja selkeyttää kodin siivousta. Tässäkin siis hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Viikkosiivouksessa on oikeastaan kaksi järjestystä: siivousjärjestys tehtävien mukaan ja huoneiden mukaan. Mistä siis olisi paras aloittaa?

Kodin siivousjärjestys

Oikea siivousjärjestys on ennen kaikkea puhtaasta likaiseen. Eli vessat ja suihkutilat jätetään siivousurakan hännille. Kuitenkin on myös hyvä miettiä tiettyä järjestystä siivouksen tehtävien perusteella. Siivous kannattaa aloittaa järjestämällä koko koti ja viemällä matot ja tekstiilit pihalle tuulettumaan.

Tämän jälkeen imurointi, pölynpyyhintä ja moppaus, mieluiten tässä järjestyksessä. Kun aloitat imuroimalla saat heti suurimman osan roskista ja pölyista pois ja voit jo imuroidessa imuroida ylemmiltäkin tasoilta roskia ja enimpiä pölyjä.

Aseptinen siivousjärjestys ja kosketuspinnat

Aseptista siivousjärjestystä ajatellen kannattaa aloittaa näennäisesti puhtaista tiloista: olohuone, makuuhuoneet, eteinen, kodinhoitohuone ja keittiö. Loppuun säästetään pesutilat ja vessat.

Siivouksen lopussa on vielä hyvä ainakin kerran kuukaudessa kulkea ja vilkuilla kohdat joihin tulee kädellä koskettua, nämä alueet yleensä pinttyessään muuttuvat ruskeiksi ja haastavemmaksi puhdistaa. Yleensä ovien reunat, ovenkarmit ja valokatkaisijat kannattaa vilkuilla läpi. Siivouksen loppuvaiheessa on myös hyvä vilkuilla peilit ja lasipinnat läpi ja pyyhkiä ne mikrokuituliinan ja ikkunanpesusuihkeen tai etikkaseos-suihkeen kanssa. 

Keittiön aseptinen siivousjärjestys

Kun olet käynyt järjestänyt kodin, imuroinut ja pyyhkinyt pölyt pinnoilta voit hetkeksi pysähtyä siivoamaan keittiötä paremmin seuraavasti. Keittiön siivouksessa kannattaa aloittaa pyyhkimällä kaappien ovista roiskeet pois, seuraavaksi voit pyyhkiä keittiön tasot ja välitilan seinässä tiskialtaan ja lieden takana.

Jääkaapin sisältä on myös hyvä pyyhkiä siivouspäivän yhteydessä tai vaihtoehtoisesti kauppareissun jälkeen, ennen jääkaapin täyttämistä. Vilkuile jääkaapin hyllyt läpi ja pyyhi niistä roiskeet ja roskat. Viimeiseksi pese keittiön allas.

Keittiön siivoukseen hyvänä lisävinkkinä: kannattaa ajoittain siivouksessa, imuroinnin yhteydessä, kurkistella keittiön laatikoihin ja imuroida sieltä enimmät murut ja roskat pois!

WC tilojen aseptinen siivousjärjestys

WC siivous

WC tilojen siivousjärjestys on hyvin samankaltainen kuin keittiön. Siivous siis etenee puhtaasta likaiseen. Siivousta aloittaessasi voit kuitenkin laittaa likaisimmat paikat niin sanotusti likoamaan: suihkuttele yleispesuainetta wc lavuaariin ja wc-istuimen renkaaseen, etenkin sen alapintaan lisäksi kannattaa jo heti alkuvaiheessa laittaa wc-pesuainetta pöntön sisäpintaan jotta se saa lyhyen hetken vaikuttaa. 

Tämän jälkeen jatkat pyyhkimällä roiskeet seinistä ja vessan kaapin ovista. Pyyhi vessan tasot ja sen jälkeen pölyt wc pöntön ympäriltä. Siivoa lopuksi käsienpesuallas ja wc-pöntön istuinosa sekä sisus.

Kostean tilan siivousjärjestys

Suihkussa imuroinnin jälkeen on hyvä aloittaa pölyjen pyyhkimisellä pinnoilta. Ajoittain on myös hyvä pestä saippua kertymät vartalo- ja shampoopullojen alta. Alkuvaiheessa on myös hyvä puhdistaa metalli- ja lasipinnat kalkin kertymistä ja muista roiskeista lasin puhdistusaineella tai etikka laimennoksessa ja mikrokuituliinalla.

Viikkosiivouksen yhteydessä tämän voi toteuttaa pikaisemmin ja kerran kuukaudessa tai kahdessa puhdistaa kalkkikertymät huolellisemmin etteivät ne pääse pinttymään.

Lopuksi lattian siivous. Mikäli suihkutila on isompi ja sisältää pintoja joihin ei ole suositeltavaa roiskia vettä voit aloittaa pyyhkimällä nämä mopilla. Sen jälkeen voit kastella suihkun ympäröivän lattian ja seinän vedellä ja suihkutella siihen pesutiloihin tarkoitettua pesuainetta tai vaihtoehtoisesti yleispuhdistusainetta ja puhdistaa alueen karkealla hankauslevyllä tai pesuharjalla.

Lopuksi suihkuttele vedellä ja kerää vedet lattiakuivaimella likakaivoon. Suihkun likakaivot on hyvä muistaa puhdistaa myös noin kolmen kuukauden välein, jolloin sen voi yhdistää viikkosiivouksen viimeistelyyn.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa